Compararea ușilor din lemn: lemn masiv, miez solid și miez gol

Spread the love

Privite de la distanță, majoritatea ușilor de interior din lemn și ușile exterioare din lemn arată ca fiind din lemn masiv. Dar mai des, aceste uși sunt imitații inteligente, folosind metode de construcție concepute pentru a le face să pară lemn masiv evitând în același timp unele dezavantaje.

Ușile din lemn masiv sunt, în general, considerate alegerea premium, dar există mulți factori de luat în considerare. Este posibil să descoperiți că aceste uși din lemn masiv nu sunt întotdeauna cea mai bună alegere pentru dvs.

Anatomia ușilor

Ușile din lemn utilizate în construcțiile rezidențiale sunt de trei tipuri:uși lemn masiv, cu miez scobit și cu miez solid.

 • Ușile din lemn masiv sunt, după cum sugerează și numele, dintr-o placă de lemn masiv sau o construcție de rame și panouri care folosește lemn natural – fie un lemn moale ca pinul sau un lemn tare ca stejarul sau arțarul. Ușile exterioare din lemn utilizează de obicei construcții din lemn masiv pentru rezistență și securitate. Cu ușile interioare, însă, aveți și alte opțiuni.
 • Ușile cu miez scobit sunt construite cu  furnir subțire de lemn de înaltă calitate aplicat peste un miez de carton sau plastic din fagure. Ușile cu miez scobit sunt produse pentru  economisirea bugetului folosite adesea pentru numeroasele uși din interiorul unei case.
 • Ușile cu miez solid reprezintă o metodă de construcție intermediară, în care  furnirul de lemn de suprafață de calitate fină este lipit peste un miez solid din lemn proiectat, cum ar fi MDF. Ușile din lemn cu miez solid pot fi utilizate pentru uși exterioare sau interioare.

Fiecare tip de ușă are propriile avantaje și dezavantaje, iar alegerea unui anumit tip de ușă implică cântărirea importanței diverșilor factori.

Uși din lemn masiv: frumoase, dar scumpe

Ușile din lemn masiv sunt 100% lemn natural, cu excepția feroneriei sau a accesoriilor. Înainte de 1949, Codul Uniform al Clădirilor (acum numit Cod Internațional al  Clădirilor  sau IBC) prevedea ca ușile din lemn masiv să fie plăci de lemn solide și unificate. Acest lucru s-a schimbat iar de o vreme ușile din lemn masiv sunt mai des construite cu o construcție cu cadru și panou.

Pro:

 • Ușile din lemn masiv au un aspect foarte solid, substanțial și sunt foarte puternice.
 • Blocarea sunetului este bună până la excelentă, în funcție de speciile de lemn. Rășinoasele precum pinul nu sunt foarte izolante, dar lemnul tare, cum ar fi stejarul și arțarul, sunt excelente pentru blocarea transmiterii sunetului între camere.
 • Rezistența la foc este destul de bună, cu uși care au 1,75 inchi grosime sau mai mult.

Ușile din lemn masiv sunt bune pentru menținerea valorii de revânzare a unei locuințe.

Contra:

 • Acestea pot fi uși foarte scumpe, în special cele din lemn de calitate superioară.
 • Schimbările de umiditate pot provoca expansiune, contracție și deformare, deci trebuie avuți în vedere câțiva factori înainte de a alege.
 • Ușile din lemn masiv pot fi utilizate atât pentru uși interioare, cât și pentru exterior. Când este folosit pentru exterior, lemnul trebuie finisat sau vopsit. Ușile din lemn masiv sunt o alegere bună unde se dorește autenticitatea istorică.

Uși cu miez scobit: ieftine, dar adesea nu foarte de calitate

Majoritatea caselor construite astăzi primesc uși interioare cu miez gol. Ieftin și ușor, sunt ușor de instalat și poți economisi mii de lei la costurile de construcție, deoarece o casă tipică poate avea o duzină sau mai multe uși interioare.

A numi aceste uși goale este oarecum înșelător, deoarece au un miez de fagure  este așezat într-un cadru exterior din lemn masiv, de care este lipit furnirul de suprafață . Cadrul și miezul fagurelui oferă o ușoară rigiditate ușii, precum și o capacitate minimă de blocare a sunetului.

Pro:

 • Ușile cu miez scobit sunt cele mai puțin costisitoare.
 • Construcția furnirului face ca aceste uși să fie destul de stabile în schimbarea nivelului de umiditate.
 • Instalarea  este destul de ușoară.

Contra:

 • Acestea sunt uși foarte ușoare și s-ar putea să ți se pară ieftine.
 • Construcția cu miez scobit este destul de slabă la blocarea sunetului.
 • Aceste uși nu sunt foarte rezistente la foc

Ușile cu miez gol sunt cele mai bune pentru uși interioare, în situațiile în care trebuie să economisiți bani pentru costurile de construcție.

„Sunt uşi la care baţi insistent şi rămân veşnic închise în faţa ta, iar pe cele care ţi se deschid larg refuzi să intri!”-Elena Stan

You May Also Like

Lasă un răspuns