Cele mai bune 10 remedii pentru mahmureala

Spread the love
  •  Cele mai eficiente remedii pentru mahmureala includ consumul de carbohidrati, alimente sarate, oua sau banane.
  •  Pentru a scapa de mahmureala, hidrateaza-te cu apa si bauturi pentru sportivi, astfel incat sa inlocuiesti electrolitii pierduti.
  •  Suplimente precum ginsengul rosu, fructul de cactus si para coreeana pot contribui si ele la ameliorarea mahmurelii.

De cand exista alcoolul pe pamant, oamenii au cautat si un remediu pentru oboseala, greata si durerile de cap de a doua zi – intr-un cuvant pentru starea de mahmureala.
In general mahmureala dispare de la sine in 24 de ore si nu exista remediu exact pentru ea. Insa tratarea simptomelor mahmurelii te va ajuta sa te simti mai bine a doua zi dupa o noapte epica! Iata mai jos care sunt remediile casnice care te vor ajuta sa ameliorezi simptomele mahmurelii.

1. Ouale

Ouale contin aminoacizi precum cisteina, ce contribuie la curatarea acetaldehidei din organism, conform unui articol din 2018 din Journal of Chemistry.
Acetaldehida este produsa de organism in timpul metabolizarii alcoolului. Cand bei mult, corpul tau nu poate metaboliza suficient de repede acetaldehida, iar o cantitatea prea mare de acetaldehida in sange a fost asociata cu simptome de mahmureala, precum dureri de cap, transpiratii, greata si varsaturi.

2. Banana

Bananele sunt o sursa buna de potasiu, un electrolit important care se poate epuiza dupa ce bei. Nivelurile scazute de electroliti pot fi si ele cauza aparitiei simptomelor de mahmureala – oboseala, dureri de cap, greata, crampe musculare si energie scazuta.
O banana contine 425 de mg de potasiu, sau aproximativ 12% din valoarea zilnica recomandata. Exista insa si alte alimente bogate in potasiu:

  •  Avocado (708 mg/150 g)
  •  Spanac (420 mg/225 g spanac fiert)
  •  Cartofi copti (925 mg per cartof)
  •  Somon (309 mg/85 g)

3. Gustarile cu alimente sarate

Consumul de alimente sarate poate contribui la refacerea nivelului de sodiu al organismului, care poate fi si el epuizat dupa consumul intens de alcool. Unele dintre cele mai bune gustari sarate pot fi:

  •  Muraturile (362 mg sodiu/castravete)
  •  Maslinele (310 mg/4 masline verzi manzanilla)
  •  Supa de pui cu taitei (343 mg/cana)

4. Carbohidratii in cantitati mari

Carbohidratii contribuie la cresterea nivelului de zahar din sange, atenuand simptomele scaderii glicemiei asociate in mod obisnuit cu mahmureala – oboseala si starea de slabiciune.
Daca mahmureala iti provoaca greata, rezuma-te la alimente fade, precum painea prajita, care te vor ajuta si ele sa iti calmezi stomacul. Sau poti incerca carbohidrati complecsi, mai sanatosi, precum:

  •  Ovaz
  •  Fasole
  •  Orez brun
  •  Legume

5. Apa

Desi deshidratarea nu este singura cauza a mahmurelii, este totusi o cauza majora. Consumul de apa sau alte lichide atunci cand te simti mahmur atenueaza simptomele de deshidratare – gura uscata, ametelile si oboseala.
De asemenea, consumul de apa in paralel cu cel de bauturi alcoolice te poate ajuta sa mentii o hidratare optima si va reduce cel mai probabil si cantitatea de alcool pe care o consumi.

6. Electrolitii

Bauturile cu electroliti te ajuta sa retii apa in organism. Lichidele sarate, precum supele sau bauturile pentru sportivi te vor ajuta, de asemenea, sa inlocuiesti sarea si potasiul pe care le pierzi urinand frecvent cand bei.

7. Cafeaua

Cafeaua sau ceaiul te pot ajuta si ele sa te simti mai bine, mai ales daca mahmureala iti provoaca oboseala si dureri de cap.
Cofeina poate contribui la reducerea durerilor de cap si iti poate da un plus de energie, insa ai grija pentru ca bauturile cu cofeina sunt si diuretice si te pot deshidrata si mai mult.

8. Suplimentele

Exista unele suplimente si extracte care te pot ajuta in tratarea mahmurelii, desi nu este o regula general valabila. Poti incerca diferite suplimente, atata timp cat nu depasesti niciodata limita zilnica recomandata pentru fiecare. Iata care sunt cele mai bune suplimente pentru tratarea mahmurelii:

Fructul de cactus

Intr-un studiu dublu-orb, controlat cu placebo, publicat in 2004 in jurnalul Archives of Internal Medicine, 55 de adulti sanatosi au primit fie un produs placebo, fie un extract de fruct de cactus cu 5 ore inainte de a bea pana la 1.75 grane de alcool per kilogram corp. Studiul a constatat ca extractul de fruct de cactus reduce simptomele de greata, gura uscata si lipsa poftei de mancare in comparatie cu produsul placebo.

Ginsengul rosu

Un studiu din 2014, publicat in revista Food&Function sugereaza ca ginsengul rosu poate atenua simptomele mahmurelii. Cercetatorii au solicitat unui numar de 25 de subiecti de sex masculin sa bea 100 ml de whisky, urmati fie de 100 ml de apa, fie de o bautura cu 0,321 mg/ml de ginseng rosu. Participantii care au consumat bautura pe baza de ginseng rosu au raportat simptome mai putin severe de mahmureala.

Para coreeana

O analiza din 2016 a remediilor naturale pentru mahmureala sugereaza ca Pyrus pyrifolia, sau para coreeana, poate contribui la tratarea simptomelor mahmurelii si poate reduce cantitatea de alcool din sange. Studiul citat de analiza a inclus insa doar 14 participanti.

9. Stai departe de alcool

Sub deviza “cui pe cui se scoate” multe persoane sustin ca un singur pahar de alcool a doua zi dupa o noapte de petrecere, te poate ajuta sa ameliorezi mahmureala.
Cu toate acestea, medicii nu recomanda sa faci asta, iar multe studii arata ca alcoolul folosit in scop curativ pentru mahmureala este asociat cu consumul problematic de alcool si cu dependenta.

10. Evita anumite bauturi

Unele bauturi pot provoca o stare de mahmureala mai grava decat altele. Exista unele dovezi ca alcoolul cu mai multi aromatizanti si coloranti duce la simptome mai severe de mahmureala. Bourbonul si whisky-ul, de exemplu, sunt bogate in congeneri, in timp ce vodca nu are practic niciunul.

Concluzie

Desi multe persoane pretind ca au remedii testate si reale pentru mahmureala, nu exista niciun truc universal valabil.
In general, cel mai bun mod de a te recupera dupa o mahmureala este tratarea simptomelor, care difera de la o persoana la alta. Si, desigur, data viitoare bea cu moderatie, mentine o hidratare optima si nu bea pe stomacul gol – toate aceste ponturi te vor ajuta sa reduci severitatea mahmurelii.

Sursa: https://www.insider.com/guides/health/treatments/hangover-cure

You May Also Like

1 Comment

Lasă un răspuns