Un cires de 1000 de ani din Japonia model de rezistenta in vremuri dificile

Spread the love

Indiferent ca vorbim despre schimbarile climatice, sau despre pandemia cauzata de noul Coronavirus, uneori e greu sa iti pastrezi speranta pentru viitor in perioade atat de dificile. Si totusi natura ne arata ca nu e imposibil si ca in mijlocul haosului, exista totusi si vesti bune!

Un cires antic din Japonia serveste drept exemplu impresionant de rezistenta in fata conditiilor vitrege. Takizakura, copacul in varsta de 1.000 de ani din Miharu, Fukushima – cunoscut si sub numele de „Ciresul Cascada” – este unul dintre cei mai vechi si mai impresionanti ciresi din Japonia, avand o inaltime de peste 9 metri si ramuri uriase care se apleaca spre pamant.

In fiecare an, Takizakura atrage sute de mii de turisti si calatori din intreaga lume, iar pe un altar de la poalele sale oamenii lasa tot soiul de ofrande, de la orez si sare pana la sticle de sake, pentru spiritele copacului.
Insa in contextul actual, in care focarele COVID-19 au determinat si Japonia, alaturi de multe alte state din intreaga lume, sa decreteze starea de urgenta, numai cativa vizitatori au venit anul acesta sa ii vada florile. Chiar si asa, Ciresul Cascada isi poarta mandru coroana de flori roz, ca in toti acesti ani!
Takizakura sta in picioare de peste 1000 de ani, un observator tacut al vietii si martor al schimbarilor prin care lumea a trecut in tot acest timp, fiind de altfel o constanta a acestei comunitati rurale, mai ales in vremuri dificile.

Sidafumi Hirata, in varsta de 53 de ani, care se ocupa de conservarea patrimoniului cultural al orasului si de ingrijirea lui Takizakura, a declarat intr-un interviu recent ca isi aminteste de anul 2011, cand a fost foarte ingrijorat de soarta acestui copac, dupa dezastruosul accident nuclear de la Fukushima. Cel mai grav cutremur din istoria Japoniei a declansat atunci un tsunami care a afectat centrala nucleara din Daiichi, situata la o distanta de 50 de kilometri, declansand valuri de radiatii asupra oraselor din apropiere, insa chiar si dupa tsunami, cutremur si distrugere nucleara, Takizakura a ramas in picioare si nevatamat! Doar vizitatorii au pastrat distanta ani intregi, de teama radiatiilor…

„Acest copac a trait atat de mult, si cu cat traiesti mai mult, cu atat vezi mai multe lucruri rele si tragedii”, spune Hirata intr-un interviu pentru National Public Radio din America. „Asadar, el va continua sa vada si mai multe lucruri rele, dar va vedea si binele – viata vine in straturi, atat straturi bune, cat si straturi rele…”
Hirata spune ca, in ciuda lipsei de vizitatori din acest an, el va continua sa aiba grija de copac, astfel incat sa poata continua sa infloreasca inca o mie de ani de acum incolo. Pe de alta parte, fanii lui Takizakura spera ca rezistenta incredibila a copacului sa devina o sursa de inspiratie pentru oameni, care sa invete de la Ciresul Cascada sa stea la fel de darji in fata haosului!

Sursa: https://www.goodnewsnetwork.org/1000-year-old-cherry-tree-is-role-model-for-resilience/

You May Also Like

Lasă un răspuns