Gradina de legume de la etajul sase

Spread the love

Pentru Seema Sarkar Manji, care traieste la etajul sase al unui bloc de apartamente din Nairobi, faptul ca locuieste la inaltime nu inseamna ca este inconjurata doar de beton. In balconul sau atipic cresc rosii, salata si plante diverse, iar aceste reprezinta resurse de hrana pentru Seema si pentru familia sa. Iar ceea ce ii place cel mai mult este faptul ca nu a fost nevoie sa cumpere seminte sau rasaduri pentru unele dintre aceste legume care continua sa ofere beneficii.

“Intr-o zi am taiat o rosie in jumatate si am pus-o pur si simplu in pamant, fara sa stiu daca va da rod. Dar iata ca a facut-o! Am si un puiet de avocado care incepe sa creasca si sa devina o planta matura. Da, intr-un ghiveci!” spune ea cu vocea plina de emotie.
Seema spune ca toti oamenii ar trebui sa se bucure de cultivarea plantelor, fie ca au o gradina mare sau doar un pervaz la geam.

Dragostea sa fata de gradinarit a inceput la o varsta frageda, inspirata fiind de parintii sai. “Am trait mereu cu o multime de verdeata in jur. Parintilor mei le placea sa cultive diverse, asa ca am avut mereu plante in jur. Cand m-am mutat in casa mea, in urma cu trei ani, m-am gandit de ce sa nu cresc cateva plante? Si mai bine, sa fie niste plante pe care sa le putem folosi…”, povesteste ea.
Astfel, Seema si-a inceput imediat propriul sau proiect de gradina pentru bucatarie.
“Mama mea se pricepe foarte bine la verdeturi. Intr-atat de bine incat poate pune in pamant ceva ce eu as considera seminte putrezite si ele chiar sa creasca! Asa ca, evident, ea a fost cea care m-a inspirat. Tot ea mi-a dat pamant si cateva ghivece, si chiar cateva rasaduri”, spune ea.

Seema povesteste cum, in timp, a devenit mai proactiva, ajungand acum sa isi ia plantele si pamantul de la diversi vanzatori de pe marginea drumului. Ea si-a inceput gradina din balcon cu coriandru, urmat apoi de rasaduri de rucola. “Am cumparat si rasaduri de salata verde si menta si le-a mers foarte bine. Rozmarinul a fost putin cam problematic”, mai povesteste Seema, care a devenit din ce in ce mai ambitioasa apoi si a incercat sa cultive si capsuni.
“Asa cum am mai spus, anumite plante necesita conditii speciale. Tot ce am obtinut a fost o capsuna si cam atat. Din nefericire, in procesul meu de invatare am nedreptatit destul de multe plante…”

O perioada Seema a avut succes in cultivarea rucolei si ii mergea foarte bine, dar nu prea o mancau cu placere, astfel ca a decis sa nu o mai cultive, pentru a pune stop irosirii. Astazi, ea incearca sa mentina in gradina sa din balcon doar ceea ce familia sa foloseste in mod principal.
“Acum am doua ghivece de coriandru, pe care le alternez, pentru ca odata le ce recoltezi, trebuie sa le recultivi de la zero. Mai am si niste menta. Ambele au crescut perfect. Cumva am reusit sa cultiv si rosii si au inceput sa dea rod! M-am descurcat bine cu ele, desi nici macar nu am folosit seminte” povesteste Seema.

 

Intretinerea gradinii

Cu privire la procesul de intretinere, ea spune ca uda plantele zilnic si le curata odata pe luna.
Gradinaritul in oras nu a asigurat doar un trai sanatos familiei, dar ii ajuta pe copii sa devina mai inclinati catre a avea ferme urbane, chiar si la varsta adulta. De asemenea, este un demers care ii tine implicati si pe cei mai mici membri ai familiei.

“Am doi copii si am incercat sa ii implic si pe ei in aceasta activitate. Ei ma ajuta sa ud plantele, ca parte a activitatii lor. Cred ca a fost bine sa le insuflu putina auto-disciplina in acest fel” mai spune ea.
Desi se perfectioneaza constant, Seema spune ca nu este un expert. “Exista anumite plante carora le merge mai bine intr-un tip anume de sol, insa eu folosesc pamant rosu pentru majoritatea plantelor mele. Am realizat, de asemenea, ca trebuie sa fii atent cu ingrasamantul, dar in afara de asta nu am foarte multe informatii tehnice. Am invatat intr-adevar ca solul bogat in ingrasamant are tendinta sa fie mai acid, ceea ce poate arde radacinile plantelor. Din nefericire, eu am pierdut unele dintre recolte din cauza asta”, mai povesteste ea.

O alta provocare neasteptata in drumul Seemei catre gradina de astazi au fost daunatorii.
“Nu credeam ca daunatorii te pot invada si intr-un apartament, dar iata ca o fac! Rosiile mele, rucola si salata au fost infestate de paduchi”, spune ea.
In ceea ce priveste ponturile, Seema sfatuieste pe oricine vrea sa cultive plante sau legume sa se controleze. “Nu interfera prea mult cu plantele tale. La un moment dat devenisem obsedata de cautarea unor solutii si a unor ponturi online, pana cand am realizat ca incep sa ma amestec prea mult in cresterea lor naturala. Un alt pont pe care l-am invatat este sa folosesc frunze fierte de ceai, coaja de banana, si coaja de ou, toate acestea fiind o hrana excelenta pentru plante, pentri ca echilibreaza PH-ul solului” mai spune Seema.

 

Rabdarea este esentiala

De asemenea, femeia spune ca secretul este sa ai rabdare. “Totul are ritmul sau si, desigur, va dura mai mult sa cultivi si sa cresti ceva mai substantial, pe care sa il poti recolta si folosi apoi pe masa de bucatarie. La fel cum rosiile necesita intre sase saptamani si doua luni iar avocado, din cate am auzit, poate necesita 15 ani pentru a rodi, insa al meu a avut nevoie doar de doua luni si jumatate sau trei luni ca sa creasca pana la nivelul actual”.

Intrebata care este cea mai mare provocare atunci cand intreprinzi un astfel de proiect, Seema spune razand ca cea mai mare provocare este chiar sa cresti plante intr-un apartament de la etajul 6!
“Poate fi foarte dificil sa ai o gradina intr-un spatiu urban. Faptul ca locuiesc la etajul sase inseamna ca nu am acces direct la sol. Toate plantele si ierburile mele trebuie sa fie in ghivece. Imi fac griji ca nu au parte de suficienta lumina de la soare sau de suficienta apa in timpul diferitelor anotimpuri. De asemenea, a trebuit sa incep sa acord mai multe atentie plantelor care cresc prea mult si radacinilor care se extind si ajung sa aiba nevoie de mai mult spatiu” adauga ea.

You May Also Like

Lasă un răspuns