Noul biomaterial hidrogel injumatateste timpul de recuperare pentru muschii raniti

Spread the love

Oamenii de stiinta din Spania au dezvoltat un hidrogel injectabil care poate imbunatati semnificativ recuperarea tendoanelor si a muschilor afectati, eliberand bor, pentru a accelera formarea de fibre musculare noi.

Noul alginat hidrogel, incarcat cu bor, a fost dezvoltat de catre oamenii de stiinta de la Universitatea Politehnica din Valencia (UPV) si Centrul pentru Bioinginerie, Biomateriale si Nanomedicina (CIBER-BBN). Biomaterialul ar fi administrat prin intermediul unei injectii subcutanate, in urma careia borul ar ajunge in muschiul afectat, initiind o reactie in lant de evenimente care sprijina regenerarea musculara.

Cand borul se infiltreaza in muschi, el stimuleaza proteinele cunoscute drept integrine, care creaza adeziune intre celule si matricea extracelulara de sprijin (structura care le permite sa se acumuleze in muschi). Acest proces declanseaza un volum mai mare de adeziune de o dimensiune mai mare, care leaga celule musculare identice pentru a forma miotuburi si, in consecinta, noi fibre musculare.
“In cadrul testelor care au fost derulate in laboratoarele noastre dupa inducerea la soareci a unei leziuni acute prin intermediul cardiotoxinei (venin de cobra), activarea NaBC1 a accelerat procesul regenerarii musculare. Am verificat ca, prin adaugarea de bor la celulele musculare afectate, nivelul lor de adeziune a crescut, iar acum ele au aderat intr-un mod mai rapid si mai solid, permitand muschiului sa se regenereze intr-o perioada mai scurta de timp” a spus dr. Patricia Rico, autorul studiului.

Biomaterialul ar putea fi, de asemenea, aplicat pentru preventia si tratamentul atrofiei musculare asociate cu inaintarea in varsta, ca si pentru tratarea formelor mostenite de distrofie musculara, precum distrofia musculara Duchenne, o boala rara care afecteaza 1 din 100.000 de copii.
Evolutiile stiintifice pun, de asemenea, si bazele unor tratamente imbunatatite pentru rupturile musculare, despre care echipa spune ca ar putea injumatati timpul de recuperare. “Daca, spre exemplu, o ruptura fibrilara de gradul 2 necesita 30 de zile pentru regenerare, folosirea hidrogelului nostru reduce timpul de recuperare cu 15 zile” spune Rico. Cercetatorii spanioli si-au publicat cercetarea in jurnalul Materials Science and Engineering.

Oamenii de stiinta din Japonia au dezvoltat si ei recent un nou hidrogel, care mimeaza tesutul organismului pentru a transforma diferite tipuri de celule canceroase in celule stem canceroase, pentru ca intelegerea mecanismelor moleculare ale celulelor stem canceroase (care rezista in organism chiar si dupa terapie, asteptand latent sa recidiveze) este esentiala pentru dezvoltarea unor tratamente mai bune impotriva cancerului.

Sursa: https://www.intelligentliving.co/hydrogel-biomaterial-halves-the-recovery-time-for-injured-muscles/

You May Also Like

Lasă un răspuns