Combinezoane de unica folosinta – Unde, cand, de ce sa le folosesti?

Combinezoane de unica folosinta - Unde, cand, de ce sa le folosesti?
Spread the love

Combinezoanele de unica folosinta sunt echipamente individuale de protectie. Fac parte din echipamentul care poate fi folosit o singura data. Prin urmare, dupa utilizare, un combinezon de protectie unica folosinta cu gluga SPP-20gr nu trebuie spalat sau refolosit.

Acest echipament de protectie este utilizat pe scara larga in domeniul medical, lucrarile de pulverizare si vopsire, industria farmaceutica, comertul electronic, lucrarile de renovare si intretinere si industria alimentara.

Combinezoanele de protectie de unica folosinta sunt utilizate in general in sectoarele in care manipularea compusilor chimici se face ocazional. Cu toate acestea, utilizarea sa este necesara intr-un mediu aseptic.

Rolul lor este in principal de a proteja purtatorul impotriva murdariei, bacteriilor si microbilor. Acestea sunt echipamente de protectie unice. Tesatura lor fiind un material primitor pentru bacterii si microbi, aceste dispozitive sunt concepute pe baza de materiale sintetice.

Combinezoanele de unoca folosinta sunt clasificate in functie de diferite niveluri de risc, nu ofera recomandari pentru alegerea imbracamintei adecvate. Acesta este motivul pentru care este necesara o analiza precisa a conditiilor de lucru pentru a determina nivelul exact de pericol si pentru a recomanda accesoriile adecvate.

Cand sa porti combinezoane de unica folosinta?

Aceste echipamente de protectie fac obiectul a numeroase standarde care sunt definite de 6 tipuri de imbracaminte in functie de riscurile de expunere. Aceste legi corespund testelor pe care trebuie sa le supuna hainele si performantelor pe care trebuie sa le atinga tipul de material utilizat pentru fabricarea sa.

O clasificare dupa numar face posibila masurarea performantei hainelor. Cu cat numarul este mai mare, cu atat performanta este mai buna.

Iata tipurile de performanta pentru a intelege alegerea acestor combinezoane:

Tipul 1: Corespunde costumelor de aparare artificiala etanse, ventilate si neventilate, de unica folosinta. Acestea sunt echipate cu o sursa de aer pentru interior sau exterior.

Tipul 2: Costume de protectie ventilate si neventilate, care nu sunt etanse la gaz, mentinute la suprapresiune printr-un aport de aer de respiratie.

Tipul 3: Imbracaminte de aparare chimica impermeabila lichidelor sub forma de jet continuu.

Tipul 4: Imbracaminte etansa la ceata, adica rezistenta la patrunderea lichidelor pulverizate

Tipul 5: Imbracaminte de protectie impotriva compusilor chimici sub forma de molecule solide.

Tipul 6: Imbracaminte conceputa pentru pericole asociate cu expunerea accidentala la spray-uri limitate sau stropiri de compusi chimici cu risc redus.

Cum sa alegi un combinezon de unica folosinta?

Pentru a alege combinezonul de unica folosinta adecvat, trebuie sa afli despre diferitele materiale utilizate si performantele tehnice ale acestora.

Intr-adevar, exista diferite materiale, cum ar fi polimeri, elastomeri sau cauciuc, implicati in fabricarea costumelor de protectie impotriva riscurilor chimice. Se gaseste propilena, polietilena, neopren, nitril, PVC… Majoritatea costumelor sunt realizate din materiale mai complexe.

Criteriile de rezistenta a materialului sunt urmatoarele:

  • Rezistenta la degradare
  • Impermeabilizare
  • Rezistenta la permeatie

Pentru o optiune de calitate, este, de asemenea, necesar sa definesti in mod clar mediul in care va fi utilizat, precum si pozitia. Acestea din urma trebuie sa fie bine determinate pentru a defini diferitele constrangeri asociate pozitiei, cum ar fi temperatura, umiditatea sau zona cu risc de pandemie Covid-19 etc.

You May Also Like

Lasă un răspuns