Toxinele si sanatatea

Spread the love

Traim intr-o lume din ce in ce mai toxica! Si desi este foarte indicat sa ne concentram pe o alimentatie sanatoasa, specialistii spun ca in egala masura trebuie sa fim constienti ca nu doar alimentele pe care le consumam, ci si mediul inconjurator pot conduce la acumularea de toxine carora corpul nostru le-ar face fata cu dificultate.

Expunerea toxica la toxine

Nu mai este un secret pentru nimeni ca ingestia de toxine la niveluri ridicate poate provoca efecte negative asupra sanatatii. Insa efectele expunerii repetate la niveluri mai scazute ale toxinelor nu este considerata in general ca fiind o cauza a unei sanatati precare.

Cu toate acestea, expunerea cronica la substante toxice se adauga la „povara toxica inflamatorie” a organismului, iar acesta va face tot posibilul pentru a face fata invadatorilor straini sau „xenobiotici”, folosindu-si stocul de vitamine si minerale anti-oxidante.
Insa cand aceste sisteme raman fara combustibil, apar problemele de sanatate.

Substantele daunatoare din casa

Atunci cand ne gandim la substantele chimice din mediu, ne referim in general la toxinele din aer, asa cum sunt gazele produse de benzina si de motorina. Ceea ce nu este gresit. Insa aspectul la care foarte putine persoane se gandesc este acela ca substantele toxice la care suntem expusi chiar in casele noastre pot fi la fel de daunatoare.

Substantele pe care le folosim in mod regulat – parfumuri, sapunuri si sampoane – sunt adesea cei mai mari vinovati pentru toxicitatea la care suntem expusi. Siliciul pe care il contin multe articole de toaleta de zi cu zi si sapunuri pentru maini se poate acumula in timp si poate perturba functionarea celulara normala.

Atentie la ierbicide si pesticide

Ierbicidele si pesticidele pot dauna microbiomului intestinal, marind povara toxica inflamatorie. Consumul de legume organice nestropite cu astfel de substante poate contribui la reducerea stresului toxic al organismului.

Metalele grele

Metalele grele inlocuiesc nivelul normal de microelemente precum zinc, cupru, magneziu si mangan si, prin urmare, impiedica functionarea normala a celulelor. Metalele grele pot proveni dintr-o calitate slaba a aerului si apei, dar pot proveni si din folosirea unor amalgame dentare, tigai din otel inoxidabil (nichel) si produse de ingrijire personala (deodorante).

Expunerea toxica poate sa fi inceput in urma cu multi ani, pentru ca unele substante toxice pot fi chiar depozitate in tesuturi, organe si in oase. Multe dintre ele se depun in tesuturile grase. Slabirea brusca poate face ca aceste elemente toxice sa ajunga in sange si sa determine aparitia unor efecte toxice.
Desi infectiile intracelulare nu sunt toxine, eliminarea lor din corp echivaleaza cu eliminarea unei substante toxice straine, care refuza cu incapatanare sa se urneasca din loc. Un sistem imunitar slabit va permite intrarea in organism a unor infectii intracelulare multiple, ce vor interfera cu metabolismul vitaminei D si vor creste in continuare povara toxica inflamatorie.

Mucegaiurile

Unele persoane pot fi expuse la mucegaiurile din casa, de la serviciu sau din alimente. Nivelurile acute de expunere pot provoca afectiuni acute, cu simptome care afecteaza aproape fiecare sistem al corpului. Nivelurile scazute de expunere, pe o perioada lunga de timp, nu sunt recunoscute drept cauza a sanatatii precare, dar se vor adauga la stresul toxic al organismului. Mucegaiul din aer poate crea simptome alergice, insa „micotoxinele” produse de mucegaiuri pot sta, la fel ca si metalele grele, in tesuturi si organe si pot perturba functionarea normala.

Fungii

Literatura de specialitate mentioneaza contaminarea fungica a anumitor alimente, precum cereale, nuci, cafea si fructe. In plus, animalele care consuma cereale contaminate pot produce micotoxine in lapte si produse secundare, astfel ca si produsel obtinute din aceste ingrediente vor fi contaminate cu micotoxine.

Consumul de carne de la animale hranite cu iarba, spalarea fructelor in otet de mere pentru a indeparta mucegaiurile si limitarea cerealelor procesate te poate ajuta sa reduci sarcina toxica inflamatorie.

Cum reduci aportul de toxine

Masurile simple ce tin de stilul de viata te pot ajuta sa iti mentii stresul toxic la un nivel redus si sa ai grija de sanatatea ta. Transpiratia si cresterea temperaturii corpului sunt una dintre cele mai simple modalitati de a permite eliminarea toxinelor care au ajuns in organism.
Insa pentru persoanele extrem de afectate, se poate intampla ca sportul sa nu fie o optiune viabila, iar temperatura ridicata ar putea agrava simptomele.

Saunele cu infrarosu nu necesita incalzirea corpului la temperaturi ridicate si permit eliminarea toxinelor direct prin transpiratie. Dusurile si uscarea cu prosopul dupa sport si sauna sunt extrem de importante, pentru ca toxinele ramase pe piele vor patrunde din nou in organism daca nu sunt eliminate.

Anumite tipuri de hrana au capacitatea de a ajuta organismul sa elimine toxinele prin intestin.

  •  Alimentele probiotice ajuta bila, produsa de vezica biliara, sa detoxifice organismul de substantele toxice.
  •  Alimentele prebiotice, printre care si fibre, usturoi, varza, ciuperci, alge marine si coriandru, vor contribui la eliminarea toxinelor si a metalelor grele.

Incearca, de asemenea, sa bei apa purificata pentru a nu contribui la povara toxica.
Baile ionice pentru picioare sunt controversate, dar se considera ca stimuleaza detoxifierea, nu prin eliminarea toxinelor in apa sarata, ci prin cresterea reactiei dintre ionii incarcati negativ si pozitiv din corp, care faciliteaza deplasarea toxinelor din punctele in care erau stocate. Baile pentru picioare vor avea, insa, ca rezultat si eliminarea microelementelor normale din organism, astfel ca ele vor trebui inlocuite prin alimente sau suplimente.

Concluzie

Toxinele din mediu, pe care le gasim in aer si pe piele contribuie la stresul toxic din ce in ce mai mare asupra organismului. Sportul, aerul proaspat, apa curata, prebioticele si probioticele sunt masuri simple care pot reduce acest stres resimtit ca o povara asupra organismului uman.

Sursa: https://oryon.co.uk/blog/toxins-health/

You May Also Like

Lasă un răspuns