Cum functioneaza un ceas automat si de ce merita sa ai unul?

Cum functioneaza un ceas automat si de ce merita sa ai unul?
Spread the love

Poate ca ati auzit multe despre ceas Zeppelin ATLANTIC 8466-3 Automatic, pare aproape o noutate in ultimii ani, dar adevarul este ca acest tip de mecanism a fost inventat acum mai bine de doua secole pentru varul sau de buzunar. Dar cum functioneaza un ceas automat? Merita cu adevarat sa ai unul?

Cum functioneaza un ceas automat

Nu este greu de inteles cum functioneaza un ceas automat, dar pentru a face acest lucru, trebuie sa intelegeti diferenta fata de un ceas cu incarcare manuala. Un ceas mecanic, o categorie din care fac parte ambele, are un resort principal care actioneaza miscarea. Acest arc are o durata de viata limitata si trebuie infasurat.

La un ceas cu infasurare manuala, acest lucru trebuie facut periodic de catre purtator prin rotirea coroanei sau a cheii de infasurare, in timp ce un ceas automat se infasoara singur prin miscarea bratului.

Acest lucru se face cu ajutorul unui rotor, de obicei o semiluna, care se roteste automat atunci cand incheietura mainii isi schimba pozitia, miscand angrenajul responsabil cu infasurarea. Pentru ca aceasta miscare sa aiba loc, cu ajutorul gravitatiei, rotorul este fabricat din materiale grele.

Ceasul automat: fundal istoric

Primele ceasuri automate au fost realizate de celebrul ceasornicar Abraham-Louis Perrelet la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Erau ceasuri de buzunar si erau considerate produse de nisa. Adevaratul lor succes si raspandire a venit datorita sistemului mai precis al Rolex cu modelul Perpetual, nascut in 1931.

De atunci, ceasul automat a suferit numeroase transformari si, datorita aparitiei noilor tehnologii, a atins niveluri extraordinare de precizie, o caracteristica indispensabila in lumea in care traim astazi. O parte din fascinatia unui ceas de mana se datoreaza, de asemenea, acestei incredibile lucrari de inginerie, care este intotdeauna foarte cautata si care evolueaza in mod constant cu modificari mici, dar substantiale, care ii perfectioneaza automatismul.

Avantajele unui ceas automat

Un ceas automat modern este cu siguranta o lucrare fascinanta de microinginerie si, pentru unii, adevarata manifestare a orologeriei contemporane. Dar sunteti sigur ca un ceas automat este potrivit?

  1. Un ceas automat bun costa considerabil mai mult decat un ceas cu mecanism cu cuart, deoarece acestea necesita mecanisme de constructie mai complexe.
  2. In comparatie cu un ceas cu cuart, care este mai precis, fiecare ceas automat este diferit si nu se poate judeca acuratetea sa la nivel de categorie.
  3. Un ceas automat este mai sensibil si, in general, se uzeaza mai repede.
  4. Ceasurile automate sunt de obicei mai elegante si sunt purtate la ocazii formale.
  5. Desi un ceas automat se uzeaza mai repede, este mai usor si mai ieftin de reparat (proportional cu calitatea) decat un ceas cu cuart.
  6. Daca aveti nevoie de un obiect precis, robust si ieftin, atunci ati putea lua in considerare achizitionarea unui ceas automat, care este in general mai stabil si mai ieftin. Daca, pe de alta parte, sunteti in cautarea unui obiect fin care sa va rafineze stilul in toate tipurile de situatii formale, atunci un ceas classic fermecator este cel care va este potrivit.

You May Also Like

Lasă un răspuns