Ce factori trebuie luați în considerare atunci când cumpărați un fierăstrău pentru prelucrarea lemnului?

https://www.casaidea.ro/fierastraie-cu-lant-drujba
Spread the love

Dimensiunea, modalitatea de alimentare și caracteristicile de siguranță sunt doar câțiva dintre factorii esențiali pe care trebuie să îi luați în considerare atunci când achiziționați un fierăstrău. Tipul de lemn pe care urmează să îl prelucrați este iarăși un factor decisiv în achiziționarea celui mai potrivit fierăstrău.

Cât de mult contează tipul lemnului în alegerea fierăstrăului?

Deoarece duritatea lemnului variază, diferitele tipuri de fierăstrău se descurcă mai bine cu diferite specii de lemn. Drujba cu motor produce mai mult cuplu și are o vitează mai mare a lanțului în comparație cu un fierăstrău electric, fiind ideal pentru tăierea lemnelor de esență tare precum stejar, arțar, mesteacăn și nuc.

Încercarea de a folosi un fierăstrău electric pentru tăierea lemnelor de esență tare poate face ca lanțul să se agațe de lemn și să supraîncălzească motorul, scurtând durata de viața a fierăstrăului. Fierăstraiele electrice sunt mai potrivite pentru tăierea ramurilor de lemn de esență tare cu diametre mai mici sau a lemnului mai moale, cum ar fi pinul, chiparosul și cedrul.

Dimensiunea și greutatea fierăstrăului

Dimensiunea fierăstrăului se referă la lungimea lamei de ghidaj. Lama de ghidaj este piesa metalică lungă care se extinde din corpul fierăstrăului care ține lanțul. Regula generală este că o lama de ghidaj ar trebui să fie cu cel puțin 4-5 cm mai lungă decât grosimea materialului pe care îl taie pentru a exista astfel siguranța că fierăstrăul poate tăia întreaga bucată într-o singură trecere.

Prin urmare, o ramură cu grosimea de 16 cm necesită un fierăstrău cu o lama de ghidaj care are cel puțin 20 cm lungime. Fierăstraiele variază în ceea ce privește dimensiunea, de la fierăstraie mici cu lama de ghidaj de 24 cm la fierăstraie mari cu lame de 40 cm.

Mai există și opțiunea de a achiziționa un fierăstrău circular de masa multifuncțional RAGE3-DB Evolution, acesta fiind cel mai indicat pentru lucrări de amploare.

Puterea fierăstrăului

O drujba cu motor funcționează la viteze mai mari și are o durată de funcționare mai mare decât fierăstrăul electric, ceea ce îl face ideal pentru tăierea copacilor și ramurilor mai mari sau pentru lucrări mai ample care implică mai mulți copaci.

Deoarece are mai multă putere și o bară lungă de cel puțin 40 de cm, este potrivit pentru doborârea copacilor mai mari. Fierăstrăul cu fir este limitat de sursa sa de energie, în timp ce fierăstrăul cu baterie are o durată de funcționare de aproximativ o oră.

Un fierăstrău electric necesită adesea utilizarea unui prelungitor, dar nu se recomandă conectarea mai multor prelungitoare, deoarece se creează astfel pericol de incediu. Atât fierăstrăul cu fir, cât și cel alimentat cu baterii, nu sunt la fel de rapide ca drujba cu motor, fiind astfel mai potrivite pentru tăierea ramurilor sau a copacilor de talie mică.

Nu în ultimul rând, drujba cu motor funcționează cu motor pe benzina, ceea ce înseamnă că are nevoie de evacuare. Ca orice motor pe benzina, produce monoxid de carbon cu potențial dăunător sau chiar fatal, din acest motiv, drujba cu motor poate fi utilizata doar în aer liber, unde există multă ventilație, pentru a se preveni acumularea acestui gaz.

În schimb, fierăstrăul cu baterie și cel cu fir nu produc nicio evacuare, ceea ce le face opțiuni mai ecologice, potrivite pentru prelucrarea lemnului în spații închise, cum ar fi un garaj, un hambar sau un atelier.

You May Also Like

Lasă un răspuns