Ce este o ecografia abdominala?

Ce este o ecografia abdominala?
Spread the love

Un eco abdominal in Cluj este o tehnica imagistica medicala neinvaziva si nedureroasa care vizualizeaza organele abdomenului. Principiul sau consta in aplicarea pe piele a unei sonde.

Aceasta sonda emite unde sonore de inalta frecventa (ultrasunete) care trec prin tesuturile care ii sunt returnate sub forma de ecou.

Acest semnal va fi analizat de un sistem informatic care retransmite o imagine in direct pe un ecran video.

Ecografia abdominala este examenul ideal pentru explorarea viscerelor abdominale precum: ficatul, vezica biliara si caile biliare, rinichii, splina, pancreasul si aorta abdominala.

De ce sa faci o ecografie abdominala?

Trebuie sa stii ca o ecografie abdominala ofera informatii mai detaliate despre organele abdominale decat o radiografie standard.

In functie de organul explorat, ecografia poate oferi informatii foarte utile asupra unei posibile patologii.

Iata o lista neexhaustiva a diferitelor organe care pot fi explorate, precum si a diferitelor boli pe care le pot prezenta:

  • Vezica biliara si caile biliare: calculi, dilatare, tumori, abcese, inflamatii ale peretelui;
  • Ficat: marime si omogenitate (ciroza, steatoza), chisturi, abcese, tumori, metastaze ale cancerelor nonhepatice;
  • Splina: marime, tumefiere, suspiciune de ruptura;
  • Pancreasul: chist, pancreatita pe calculi biliari, cancer;
  • Rinichii: calculi, dilatarea pelvisului renal sau a ureterelor, tumori, atrofie, malpozitie, chisturi, malformatii;
  • Vezica urinara;
  • Organele genitale feminine: uterul, ovarele, trompele uterine…
  • Apendicele;
  • Intestinul subtire;
  • Intestinul gros.

Avantajele ultrasunetelor

Principiul de baza al ultrasunetelor este simplu. Undele (ultrasunetele) sunt trimise catre tesuturi sau organe ale corpului. Aceste unde sunt preluate de un dispozitiv. Acest dispozitiv este capabil sa traduca intoarcerea undelor in imagini.

Acest tip de imagistica medicala este posibil deoarece anumite parti ale corpului reflecta undele. Ultrasunetele iti permit sa vezi contururile si limitele structurilor din interiorul corpului. Nu foloseste raze X, spre deosebire de alte tehnici imagistice si nu necesita utilizarea agentilor de contrast.

Avantajele acestei tehnici sunt numeroase. Este simplu, nedureros, relativ rapid, fara efecte secundare pentru pacient, ieftin si in general nu necesita pregatire complicata.

Uneori vorbim de ultrasunete-Doppler. In acest caz, in afara de a vedea structurile din interiorul corpului, se pot vizualiza vasele mari de sange, ventriculii inimii si fluxul de sange.

Ultrasunetele pot vedea multe structuri moi, in special formele, contururile si miscarea acestora, daca se misca. Se pot vedea structurile inimii si ale vaselor, capul, gatul, creierul, ochiul, sanii, ficatul etc. De asemenea, aceasta tehnica le permite viitorilor parinti sa vada primele imagini ale fatului.

Ecografia cardiaca este utilizata in timpul dilatarii (redeschiderii) anumitor vase cardiace. In unele proceduri medicale, medicul foloseste ultrasunetele pentru a efectua manipularea in siguranta.

In cazul ecografiei Doppler, aceasta se realizeaza in scopul depistarii unui blocaj, ingustare sau coagulare intr-o vena sau artera.

Procedura

Persoana este de obicei intinsa in timpul procedurii. Pe zona studiata se depune un gel transparent, inodor, non-alergenic.

Un dispozitiv este trecut peste partea corpului studiata. Acest dispozitiv trimite undele catre pacient si inregistreaza revenirea acestora. Undele captate sunt transformate intr-o imagine de catre un computer. Vedem rezultatele in timp real. Imaginile sunt interpretate de un radiolog.

Ocazional se exercita presiune care poate face examinarea putin inconfortabila uneori. In general, durata examenului este de 15 pana la 30 de minute.

You May Also Like

Lasă un răspuns