Stilul de viata marocan: 5 ponturi pentru o minte si un trup mai sanatoase

Spread the love

Insusirea anumitor aspecte ale culturii marocane poate fi benefica pentru viata personala si profesionala.
Fiecare tara se diferentiaza prin cultura, stil de viata si eticheta, iar Marocul nu face nici el exceptie. Stilul de viata marocan este unic si include elemente pe care le poti adopta pentru un mod de viata mai bun si mai sanatos.

Diversitatea Marocului a promovat o multitudine de stiluri diferite de viata, care dateaza din urma cu cateva secole si care provin de la grupuri diferite de persoane. Stilul de viata marocan de astazi se trage din aceasta diversitate, ca si din Islam, religia dominanta in Maroc.
Modul de viata din Maroc este foarte diferit de cel occidental si are beneficii de care e posibil sa nu fii constient. Iata mai jos cinci caracteristici comune in randul marocanilor, pe care le poti include in stilul tau de viata.

Atitudinea prietenoasa si sociabilitatea

Marocul este renumit pentru ospitalitatea sa, iar marocanii sunt cunoscuti in intreaga lume drept persoane foarte prietenoase si sociabile. Daca vizitezi Marocul, vei observa ca majoritatea localnicilor se opresc si se saluta, cu o strangere usoara de mana, sau cu saruturi pe obraz (doar persoanele de acelasi sex).

Marocanii intra intotdeauna in conversatii usoare, intrebandu-se unul pe altul despre sanatate, despre familie, sau despre noutatile din viata lor si transmitand mereu salutari restului familiei. De cele mai multe ori cand te intalnesti cu un marocan pentru prima data va fi foarte sociabil si va deschide conversatii pe orice subiect. Nu e deloc de mirare sa te invite si la el acasa, la ceai sau la pranz. Atunci cand merg in vizita acasa la o alta persoana, marocanii au intotdeauna grija sa duca un cadou, precum dulciuri sau produse de patiserie, facute in casa sau cumparate.

De asemenea, marocanii ofera cadouri vecinilor, impart mancarea cu ei si ii invita sa socializeze si sa se relaxeze impreuna la o masa. Atitudinea prietenoasa a marocanilor ii face sa fie niste gazde excelente.
Acesta este unul dintre aspectele calde si unice ale stilului de viata marocan, care difera de multe parti ale lumii occidentale. Ospitalitatea marocanilor le permite sa se adapteze rapid in relatiile cu oameni noi, provenind din medii diferite, si ii ajuta sa construiasca relatii personale si profesionale puternice.

Concentrarea pe prezent

Stilul de viata marocan pune cel mai adesea accentul pe prezent, nu pe trecut sau pe viitor. Marocanii de toate varstele diferite fac tot posibilul sa traiasca fiecare zi asa cum vine, fara a se concentra asupra trecutului sau fara a astepta viitorul. Atat marocanii religiosi, cat si cei nereligiosi au tendinta de a lasa lucrurile in mainile lui Dumnezeu, asa cum o arata si sintagma „Insha’Allah”, folosita de ei in mod obisnuit si care ar insemna la crestini „daca vrea Dumnezeu” sau „daca e voia Domnului”.

Marocanii spun Insha’Allah atunci cand fac planuri pentru viitor, indiferent cat de minore sau importante sunt acestea.
Insa aceasta caracteristica a poporului marocan are si dezavantaje. De exemplu, multi marocani au tendinta de a intarzia la intalniri sau nu au sentimentul urgentei. Iata de ce, daca iti propui sa adopti aceasta mentalitate, va trebui sa o faci intr-un mod inteligent.

Concentreaza-te mai putin pe grijile vis-à-vis de viitor si acorda prioritate prezentului. Vei reduce astfel starile de anxietate si stresul, si iti vei da voie sa traiesti intr-un ritm propriu si sa obtii performante mai bune, deoarece nu iti vei ocupa mintea cu task-urile zilei de maine.

Rabdarea

La pachet cu concentrarea pe prezent si cu stilul de viata “Insha’Allah”, vine si rabdarea, una dintre cele mai benefice caracteristici ale marocanilor. Rabdarea este o virtute foarte importanta in Islam, care ii invata pe musulmani sa treaca rabdatori prin greutati si sa reziste tentatiilor, pacatelor si faptelor rusinoase. Majoritatea musulmanilor marocani fac tot posibilul sa traiasca dupa Coran si sa-l urmeze pe profetul Mahomed. Faptul ca sunt atat de rabdatori ii face pe marocani sa persevereze, in ciuda esecurilor si obstacolelor. Invatand sa fii mai rabdator vei avea mai mult succes si un plus de fericire in viata personala si profesionala.

Folosirea uleiului de masline in cantitati mari

Utilizarea uleiului de masline din abundenta este un aspect al stilului de viata marocan si mediteranean de care ar trebui sa tii cont. Marocanii folosesc zilnic ulei de masline si in aproape fiecare fel de mancare.
Utilizarea uleiului de masline in Maroc dateaza de secole, din perioada in care romanii au introdus in tara metode de presare a uleiului. Uleiul provine din maslinii care cresc din abundenta la poalele Muntilor Atlas.

Solul bogat si adanc din Maroc si nisipurile specifice, precum si iernile blande si verile fierbinti, alcatuiesc mediul perfect pentru cultivarea maslinelor si pentru producerea uleiului de masline.
Folosind metode traditionale si naturale, Marocul este al patrulea producator mondial de ulei de masline. Tara produce anual aproximativ 140.000 de tone de ulei de masline pur.

Uleiul de masline are multe beneficii datorate acizilor grasi, precum si proprietati antiinflamatorii, datorate cantitatilor mari de vitamina E si antioxidanti pe care le contine si care contribuie la reducerea efectelor bolilor cronice si la protejarea impotriva bolilor de inima.
Consumul zilnic de ulei de masline le permite marocanilor sa-si construiasca o imunitate puternica, sa ramana sanatosi pe termen lung si sa lupte cu usurinta impotriva bolilor.

Consumul de legume si cereale integrale

O parte a stilului de viata marocan este dieta mediteraneana, construita in jurul alimentelor vegetale si concentrata pe consumul de cereale integrale, legume, fructe, nuci si fasole.
Legumele si cerealele integrale joaca un rol urias intr-o dieta tipica marocana. De secole, marocanii fac paine traditionala din cereale integrale si o consuma practic la fiecare masa.

Cerealele integrale contin o cantitate mare de vitamine, fibre, minerale, proteine si antioxidanti. Toate sunt asociate cu imbunatatirea starii de sanatate prin reducerea riscului de obezitate, boli de inima, diabet si hipertensiune arteriala.
Pe de alta parte, beneficiile pe care legumele le au pentru sanatate nu mai sunt un secret pentru nimeni. Legumele sunt cele mai nutritive elemente din orice dieta: cu un continut scazut de grasimi si calorii si fiind sursa multor vitamine, fibre dietetice si minerale, ele contribuie la mentinerea in limite sanatoase a tensiunii arteriale, reduc colesterolul, scad riscul bolilor de inima si mentin pielea tanara si sanatoasa.

Cultura, stilul de viata si obiceiurile sunt elementele care fac o societate sa fie unica. Adoptarea elementelor stilului de viata marocan poate fi benefica pentru sanatatea ta fizica si mentala si chiar iti permite sa-ti imbunatatesti viata personala si profesionala.

Mancarea in Maroc – experienta marocana desavarsita

Mancarea marocana, atat in Maroc cat si in strainatate, este cunoscuta drept una dintre cele mai cautate experiente culinare. Amestecul de ingrediente mediteraneene, africane, evreiesti si berbere au facut ca felurile de mancare delicioase sa fie extrem de faimoase in lume, in ultima vreme mai mult ca niciodata, gratie Instagram-ului, lui Gordon Ramsay si, bineinteles, Hollywood-ului.

Cu totii am auzit de tajinele din Maroc. Cu totii am incercat faimosul cuscus, sau am incercat ierburile marocane si amestecurile de condimente. Unii dintre noi am gasit uneori carti de bucate marocane sau retete marocane online si am facut cateva bunatati marocane care nu au iesit prea rau…
Cu toate acestea, nu poti intelege cu adevarat cat de delicioasa este mancarea marocana chiar in Maroc, pana cand nu ajungi in aceasta tara si nu ai ocazia sa mananci la masa unei familii marocane. Doar asa iti vei da seama ca mancarea marocana este incomparabila cu orice altceva!

Casele marocane sunt singura experienta culinara autentica pe care o poti avea cu adevarat intr-o calatorie in Maroc; mancarea este o parte esentiala a stilului de viata marocan. Spre dosebire de mesele din Europa si SUA, in Maroc, micul dejun si pranzul sunt la fel de importante ca cina.

Alimentatie si stil de viata – Cum mananca un marocan?

Sa incepem cu micul dejun! Marrakech este cunoscut ca fiind cel mai bun loc pentru un mic dejun imparatesc. Dimineata, vei gasi extrem de multe tarabe in Medina care vand diferite supe, omlete, clatite etc.

Pranzul in Maroc, insa, este o cu totul alta poveste: copiii de la scoala, de exemplu, nu au pauze de pranz; au o pauza de doua ore in care pot merge acasa si pot lua pranzul cu familia, ba chiar sa traga si un pui de somn!

In vechea Medina, vei vedea o multime de copii care alearga cu un platou mare plin cu aluat proaspat de paine; se indreapta de la scoala catre un cuptor comunal, in care vor baga painea la copt pentru a fi gata pentru pranz. Un lucru interesant este ca marocanii nu mananca neaparat in oras; poate doar uneori pentru un pranz mai comod, langa birou, sau daca sunt in vacanta. Insa atata timp cat fiecare casa are o mama marocana, nici vorba sa comanzi mancare marocana in Maroc!

Mamele marocane stiu foarte bine sa aiba grija ca toata lumea din casa, inclusiv oaspetii, sa aiba mancare sanatoasa si delicioasa in fiecare zi, astfel ca mancarea comandata este aproape o jignire! Iar asta nu face decat sa sublinieze ideea ca pentru a experimenta cu adevarat mancarea marocana autentica in Maroc, trebuie sa intri intr-o casa marocana.
Astfel, vom incerca in cele ce urmeaza sa exploram cateva retete autentice marocane, pentru a afla cat mai multe despre bucataria acestei tari. Nu e usor sa faci asta chiar la sursa, pentru ca marocanii desi sunt persoane foarte sociabile si prietenoase, tin si la intimitate.

Surse: https://www.moroccoworldnews.com/2020/09/318038/moroccan-lifestyle-5-tips-for-a-healthier-mind-and-body/

https://beyond-morocco.com/moroccan-food-in-morocco/

You May Also Like

Lasă un răspuns