Solutii ayurvedice care te ajuta sa gestionezi mai bine sindromul ovarului polichistic

Spread the love

Abordarea ayurvedica pentru tratarea SOPC (sindromul ovarului polichistic) include modificari ale dietei si trecerea la o alimentatie echilibrata si hranitoare, cresterea aportului de legume amare si astringente si multe altele, spun specialistii in medicina ayurvedica.

Sindromul ovarului polichistic (PCOS) este o tulburare hormonala (endocrina) care poate duce la menstruatii neregulate, pilozitate corporala excesiva, probleme ale pielii, crestere in greutate si stari de anxietate. De aceea este esential sa iti mentii greutatea sub control, pentru ca greutatea in exces poate agrava simptomele si poate duce, de asemenea, la cresterea nivelului de insulina din organism, ducand astfel la o productie crescuta de androgeni, in principal testosteron si, prin urmare, la cresterea parului facial si a acneei.
In cele ce urmeaza nu vom vorbi despre pastile, ci vom sugera anumite schimbari ale stilului de viata ce pot contribui la o mai buna gestionare a afectiunii.

Medicul Dixa Bhavsar Savaliya, expert in Ayurveda, arata pe Instagram ca efectuarea acestor schimbari te poate „ajuta sa vindeci SOPC”. Iata care sunt cateva dintre modificarile pe care trebuie sa le faci in stilul de viata si care te pot ajuta sa ameliorezi simptomele ovarului polichistic.

Ceaiul sau cafeaua inlocuite cu ceaiul din plante. Cafeaua si ceaiul contin cofeina, care amplifica inflamatia si agraveaza PCOS. Bea, in schimb, ceai din plante, care ajuta la mentinerea echilibrului hormonal si reduce inflamatia.

Apa rece inlocuita cu apa calda. Apa calda contribuie la detoxifierea organismului si imbunatateste metabolismul, in timp ce apa rece atenueaza metabolismul si duce la diferite probleme intestinale.

Sucurile de fructe inlocuite cu fructe. Consumul de fructe ajuta la eliberarea lenta a insulinei si mentine nivelul normal de zahar din sange, in timp ce consumul de suc poate creste rezistenta la insulina, mai ales atunci cand sucurile pe care le consumi contin zahar.

Bauturile carbogazoase inlocuite cu lapte batut. Laptele batut imbunatateste metabolismul. De asemenea, este prietenos cu intestinul si sustine echilibrul hormonal, in comparatie cu bauturile carbogazoase care provoaca un dezechilibru hormonal si crestere in greutate.

Faina rafinata si alimente procesate inlocuite cu cereale. Cereale precum jowar, ragi, amaranth sau hrisca sunt usor de digerat, dar maida (faina rafinata) este dificil de digerat, are un continut nutritiv scazut si cauzeaza o inflamatie mai mare.

Zahar alb inlocuit cu trestie de zahar. Zaharul alb inseamna doar calorii fara valoare nutritiva. De asemenea, amana procesul de vindecare. Trecerea la produse din trestie de zahar sau miere ofera valoare nutritiva, iar mierea contribuie, de asemenea, si la eliminarea kilogramelor in plus.

Stilul de viata sedentar inlocuit cu miscare. Un stil de viata sedentar este una dintre cauzele majore de ingrasare care duce la sindromul ovarului polichistic. Orice gen de miscare sau sport te ajuta sa slabesti si sa te mentii activ, pe langa faptul ca te echilibreaza hormonal.

Culcatul tarziu inlocuit cu trezitul devreme. Culcatul noaptea tarziu poate perturba secretia hormonala si poate creste vayu, ceea ce te poate face sa te simti morocanos si anxios. Trezitul devreme, in schimb, te face sa te simti pozitiv si plin de energie si, in plus, te motiveaza sa faci miscare. De asemenea, echilibreaza ritmul circadian, care cu siguranta joaca un rol enorm in vindecarea sindromului ovarului polichistic.

Pentru a gestiona SOPC, trebuie sa fii atent la schimbarile legate de stilul de viata pentru a echilibra dosha-urile. Abordarea ayurvedica pentru tratarea sindromului ovarului polichistic implica modificari ale dietei, cum ar fi consumul unei diete echilibrate si hranitoare, cresterea aportului de legume amare si astringente, reducerea carbohidratilor, mesele usoare seara si evitarea alimentelor care agraveaza pitta, cum ar fi cele prajite, picante si acre. In plus, specialistii in ayurveda sugereaza includerea in alimentatie a unor plante precum Shatavri, Ashwagandha, Vidarikand si Ghee, pentru a regla sindromul ovarului polichistic.
Tratamentul ayurvedic pentru SOPC pune accent si pe stilul de viata, sugerand miscarea usoara, un stil de viata activ, disciplina in ceea ce priveste obiceiurile de somn, precum si reducerea stresului. De asemenea, sunt recomandate terapii precum yoga, exercitii de respiratie si meditatie. Prin abordarea cauzelor care stau la baza sindromului – de pilda stresul si dezechilibrul hormonal – aceste schimbari pot restabili echilibrul in organism.

Sursa: https://indianexpress.com/article/lifestyle/health/ayurvedic-swaps-to-help-manage-pcos-better-8168682/

You May Also Like

Lasă un răspuns