Colagen: ce este, pentru ce este si daca merita sa-l luati

Colagen: ce este, pentru ce este si daca merita sa-l luati
Spread the love

Muschii nostri nu sunt singura parte a corpului care are nevoie de proteine: pielea, vasele de sange si organele au, de asemenea, nevoie de acest tip de nutrienti. Este esential sa stii unde sa-l gasesti.

Vezi aici colagen hidrolizat pulbere tip 1 si 3 pentru par, piele, unghii si articulatii.

Cand auzim cuvantul „proteina”, in principal muschii ne vin in minte. Este adevarat ca ei sunt principalul macronutrient al acestor organe, dar asta nu inseamna ca se limiteaza la ele. Colagenul este cea mai frecventa proteina din corpul nostru.

Colagenul nu este responsabil pentru a ne face mai puternici, dar este responsabil pentru furnizarea structurii corpului nostru, deoarece este una dintre principalele componente ale pielii, pe langa faptul ca este fundamentala in procesele de coagulare ale corpului.

In ultimii ani, atat alimentele, cat si suplimentele alimentare au devenit populare, a caror mare pretentie este colagenul. De aceea, este esential sa stim ce este in ceea ce priveste acest nutrient, atat de dragul portofoliului nostru, cat si al sanatatii noastre.

Ce este colagenul

Este cea mai abundenta proteina din corpul nostru. De fapt, reprezinta aproape o treime din lanturile totale de aminoacizi care ne formeaza. Este o caramida, deoarece este componenta principala a anumitor structuri, cum ar fi oasele, muschii, pielea, tendoanele, ligamentele sau tesutul conjunctiv. Dar nu numai asta, este, de asemenea, una dintre principalele componente ale altor parti ale corpului nostru, cum ar fi corneea, dintii sau vasele de sange.

Functia sa este, relativ, ca cea a unui adeziv. De fapt, etimologia sa provine din cuvantul grecesc kόλλα” (kólla), care inseamna lipici.

Ce tipuri de colagen sunt in corpul nostru

Nu exista nici o singura varietate de acest nutrient. Exista de fapt 16 tipuri diferite. Oricum, dintre toate, exista 12 minoritati si „mai putin importante”. Cele fundamentale sunt I, II, III si IV, dupa cum se explica in cartea „Biologia celulara moleculara”.

  • Tipul I. Este 90% din totalul colagenuluiprezent in corpul nostru. Sunt fibre foarte compacte. Este cea care da structura pielii, oaselor, cartilajului fibros si tesutului conjunctiv.
  • Tipul II. Este oarecum mai usor, ceea ce il face mai flexibil. Acesta este motivul pentru care se gaseste in cartilajele elastice care separa oasele articulatiilornoastre (cum ar fi menisc).
  • Tipul III. Este cea care este prezenta in organele interne ale corpului nostru, in vasele de sangesi in muschi.
  • Tipul IV. Este cel mai special dintre toate. Functia sa este de a se infiltra intre diferite straturi ale aceluiasi organ, deci este mai frecventa intre diferitele parti ale pielii noastre (si ceea ce le tine impreuna).

Principala problema pe care o are colagenul este ca, pe masura ce anii trec, corpul nostru produce din ce in ce mai putin si de o calitate mai proasta. Cel mai mare impact pe care il are acest lucru este deteriorarea pielii noastre, care devine mai putin ferma si mai incretita.

Nutrientii care ajuta la producerea acestuia

Propriul nostru corp este capabil, prin procesele metabolice care au loc in interior, sa-si formeze propriul collagen.

You May Also Like

Lasă un răspuns