Trendurile tehnologice care vor domina industria in 2022

Spread the love

Tehnologia noua va fi binevenita in 2022 pentru a raspunde cerintelor clientilor. Astazi tehnologia evolueaza rapid, permitand schimbari si progrese frecvente si accelerand astfel ritmul schimbarii.

De la felul in care comunicam pana la modul in care percepem munca, foarte multe s-au schimbat in ultimii doi ani. Analizam, asadar, in cele ce urmeaza, cateva dintre evolutiile tehnologice importante si perspectivele pentru 2022, intr-o perioada in care digitalizarea si virtualizarea afacerilor si societatii continua sa capete un ritm mai accelerat.

Inteligenta artificiala si invatarea automata

Inteligenta Artificiala a avut parte de foarte multa atentie publica in ultimele cateva decenii, dar continua sa fie unul dintre cele mai fierbinti trenduri tehnologice noi, datorita efectelor semnificative pe care le are asupra modului in care traim si lucram.

Inteligenta Artificiala si invatarea automata contribuie la automatizarea modelelor care pot evalua date mai mari si mai complicate si genereaza raspunsuri mai exacte si mai prompte. Se preconizeaza ca Inteligenta Artificiala va avea un impact pe termen lung in principiu asupra fiecarei afaceri. Inteligenta Artificiala se poate regasi pe device-uri smart, masini, sisteme de asistenta medicala si aplicatii indragite si va continua sa patrunda in multe alte domenii in viitorul apropiat.

De la evolutii medicale in cercetarea cancerului pana la studii de ultima generatie in materie de schimbare climatica, Inteligenta Artificiala devine din ce in ce mai importanta. Valoarea invatarii automate a fost recunoscuta de multe sectoare cu volume mari de date.
Inteligenta Artificiala isi va imbunatati in mod clar ideea de baza privind utilizarea acestei tehnologii in 2022 si va domina cultura muncii in cadrul companiilor.

Blockchain

Blockhain reprezinta date la care poti doar adauga, nu si sa scazi sau sa modifici, pentru ca se creaza un lant de date (motiv pentru care s-a adoptat si termenul “chain” – “lant” – in denumirea acestei tehnologii). Cel mai uimitor lucru la blockchain este ca blocurile precedente nu pot fi modificate, ceea ce le face extrem de sigure.

Tehnologia blockchain are potentialul de a oferi companiilor o alternativa digitala sigura la operatiunile bancare, care sunt in general birocratice, consumatoare de timp si de hartie, dar si costisitoare. Tranzactiile financiare sunt ajutate foarte mult de tehnologia blockchain, pentru ca aceasta reduce ineficientele operationale si economiseste bani.
Datorita naturii descentralizate si statorniciei registrelor, blockchain ofera de asemenea si o mai mare securitate. Iata de ce va deveni o alta super-putere in trendurile tehnologice ale anului 2022.

Automatizarea Proceselor prin Roboti (RPA)

Automatizarea Proceselor prin Roboti, sau RPA, este o tehnologie care, asemeni Inteligentei Artificiale si invatarii automate, automatizeaza joburile.
RPA presupune folosirea softurilor pentru a automatiza operatiunile companiilor, asa cum sunt interpretarea aplicatiilor, procesarea tranzactiilor, managementul datelor si chiar si raspunsul la emailuri. RPA automatizeaza taskuri de zi cu zi sau sarcini care inainte necesitau interventia umana.

Exista perspective variate cu privire la modul in care RPA se va dezvolta in viitor. In functie de starea actuala a tehnologiei si de trendurile recente in dezvoltarea sa, putem prognoza numeroase moduri in care se va dezvolta Automatizarea Proceselor prin Roboti.

Cloud computing-ul

Cloud este practic o locatie descentralizata, in care datele pot fi impartasite prin retele de satelit. Fiecare aplicatie cloud necesita un host, iar compania de hosting se ocupa de mentinerea unor centre de date care ofera siguranta, capacitate de stocare si putere de procesare necesare pentru a mentine in siguranta toate transferurile de date.

Cele mai cunoscute companii de hosting in cloud sunt participanti importanti din piata, precum Amazon (Amazon Web Services), Microsoft (Azure), Apple (iCloud) si Google (Google Drive), dar exista si o multitudine de alti jucatori, mici si mari.
Orice noua adaugire in materie de tehnologii si trenduri in evolutie pentru 2022, aceastava avea un nume: cloud computing, iar ei i se vor adauga multe alte idei noi si creative de a actiona prin aceasta tehnologie.

Internetul Lucrurilor (IoT)

IoT – Internetul Lucrurilor – este un alt trend tehnologic nou si interesant. Multe “lucruri” includ acum conectivitatea Wi-Fi, putand astfel sa se conecteze atat la Internet, cat si unul la celalalt. Ca rezultat, s-a nascut Internetul Lucrurilor.
IoT este noul val al viitorului, ce a permis deja device-urilor, aparatelor casnice, masinilor si multor altor prezente obisnuite in vietile noastre sa se conecteze la Internet si sa faca schimb de date.

Un ecosistem IoT este format din device-uri smart conectate la internet, ce colecteaza, trimit si actioneaza asupra datelor din jur folosind sisteme incluse precum procesoare, senzori si echipament de comunicatii. Conectandu-se la o interfata IoT sau la un alt device modern, dispozitivele IoT pot impartasi date care sunt fie trimise catre cloud pentru analiza, fie examinate la nivel local.
Desi indivizii pot interactiona cu device-urile pentru a le seta, pentru le da instructiuni sau pentru a obtine date, gadgeturile fac cea mai mare parte a muncii, fara participare umana.

5G

Generatia a cincea de retele mobile este cunoscuta sub denumirea de 5G. Ea isi propune sa ofere viteze incredibile de date, de ordinul multi-gigabit pe secunda, o latenta ultra-scazuta, o mai mare fiabilitate, o capacitate uriasa de retea, o disponibilitate sporita si o experienta de utilizare mai consistenta. Performanta si eficienta superioare permit utilizatorilor noi experiente si conexiuni in industrie.

5G va duce ecosistemul mobil pe noi culmi in anul urmator, cu vitezele sale, cu fiabilitatea mare si cu latenta redusa. Fiecare industrie va fi influentata de 5GB, o tehnologie ce va permite transporturi mai sigure, o ingrijire medicala la distanta, o agricultura de precizie, logistica computerizata si multe altele.

Dezvoltarea muncii la distanta imbunatatite de tehnologie

Organizatiile din intreaga lume au pus in aplicare politici de munca de acasa, ca raspuns la pandemie, iar rezultatele au fost surprinzatoare. Intr-o perioada in care companiile de peste tot adopta “o cultura hibrida a muncii”, angajarea la distanta nu va disparea.

Desi lumea a reparat tehnologia pre-pandemica astfel incat sa raspunda cerintelor sale, in 2022 leaderii din domeniul tehnologiei vor inova pentru a asigura succesul corporate continuu si pentru a imbunatati productivitatea angajatilor prin tehnologia creata in mod special pentru munca hibrid sau la distanta.

Fiecare tehnologie are propriile sale caracteristici cu functii diferite si moduri de a actiona ce pot stimula cu usurinta veniturile companiilor si implicarea clientilor.
Desi acestea sunt doar cateva dintre tendintele tehnologice la care ne asteptam in 2022, numarul real este mai mare, dat fiind ca afacerile din intreaga lume fac tranzitia la un mediu de functionare digital.

Odata cu evolutiile recente si cu problemele la care am fost supusi, inovatiile tehnologice s-au dovedit a fi un aliat valoros si vor continua sa fie asa gratie posibilitatilor vaste pe care le au. Cu fiecare an care trece, asistam la o crestere a utilizarii tehnologiei pentru rezolvarea problemelor, imbunatatirea experientei clientilor, reducerea costurilor si, in cele din urma, crearea unui avantaj competitiv pe o piata din ce in ce mai competitiva.

Sursa: https://www.indiainfoline.com/article/general-editors-choice/trends-in-technology-that-will-dominate-the-industry-in-2022-122013100004_1.html

You May Also Like

Lasă un răspuns