Terapia prin arta: terapie psihologica prin arta

Terapia prin arta: terapie psihologica prin arta
Spread the love

Printre diferitele tehnici de terapie, cea artistica a fost stomping. S-ar putea sa fiti surprinsi sa aflati ca arta este un instrument terapeutic foarte eficient pentru tratamentul patologiilor asociate cu sanatatea mintala si bunastarea. Este o noua disciplina care isi propune sa promoveze anumite obiceiuri sanatoase, atat psihologic, cat si social, prin exprimare artistica. Dar cum functioneaza terapia prin arta?

Acest tip de terapie este folosit ca mijloc de exprimare si poate ajuta pacientii sa comunice, sa reduca stresul si sa depaseasca problemele emotionale.

Terapia prin arta: ce este?

Terapia prin arta este o forma de terapie expresiva care utilizeaza procesul creativ al artei pentru a imbunatati bunastarea fizica si psihologica a pacientului.

Exprimarea propriilor emotii prin arta poate ajuta la rezolvarea problemelor din trecut si poate ajuta la imbunatatirea cunoasterii de sine, a stimei de sine, a controlului emotional, la reducerea stresului si a anxietatii, la imbunatatirea starii de constiinta, a atentiei sau a creativitatii.

Pentru ca cineva sa beneficieze de aspectele pozitive ale terapiei prin arta nu este necesar ca acesta sa fie un artist talentat, deoarece scopul acestui tip de terapie este imbunatatirea bunastarii si a calitatii vietii. Vezi aici ce face terapie prin arta.

Cine beneficiaza de ea?

Terapia prin arta functioneaza cu pacientii care sufera de tulburari psihice, pentru reabilitarea detinutilor, pentru educarea tinerilor, pentru imbunatatirea bunastarii persoanelor sanatoase etc.

Se utilizeaza cu persoane cu stres post-traumatic care rezulta din razboi, abuz sexual sau dezastre naturale; cu persoane care sufera de boli fizice, cum ar fi cancerul; cu persoane care sufera de autism, dementa sau Alzheimer, depresie si alte tulburari psihologice.

Cu ajutorul terapiei prin arta, pacientii rezolva conflictele psihologice, imbunatatesc abilitatile sociale si de comunicare si controleaza comportamentele problematice, bucurandu-se in acelasi timp de o terapie placuta si minim invaziva.

Originea acestui tip de terapie

In timp ce fiintele umane au folosit arta pentru a se exprima si a comunica timp de secole, terapia prin arta a inceput sa fie formalizata abia din anii ’20 ai secolului trecut.

In acea perioada, cadrele medicale si-au dat seama ca pacientii care sufera de tulburari psihice au avut tendinta de a se exprima prin pictura sau alte forme de arta, ceea ce a dus la explorarea utilizarilor artei ca strategie terapeutica.

Cum functioneaza un terapeut de arta?

Terapeuti de arta care au o diploma postuniversitara specializata in terapia prin arta. Aceasta profesie se incadreaza in profesiile de ingrijire. In acest fel, terapia prin arta combina doua domenii, psihologia si artele. Psihologia ofera cunostinte despre mintea si comportamentul uman, procesele si dezvoltarea acesteia.

Cunostintele despre arta sunt importante deoarece terapeutul de arta foloseste diferite mijloace si tehnici pentru a lucra cu pacientii lor (pictura, desen, arta dramatica, fotografie, sculptura etc.).

Beneficiile terapiei prin arta

Dupa revizuirea celor mai importante aspecte ale terapiei prin arta, mai jos vom rezuma intr-un mod general beneficiile pe care terapia prin arta le aduce:

  • Permite persoanei sa-si exprime sentimentele, gandurile si emotiile, astfel incat sa actionezeca o modalitate de eliberare.
  • Este o modalitate eficienta de a ajuta acei oameni care au dificultati in a se exprima si a comunica.

You May Also Like

Lasă un răspuns