Securizarea, protectia si blocarea completa a telefonului Android

Spread the love

 

Poate ca au o reputatie proasta, insa telefoanele Android sunt destul de sigure. Sau cel putin pot fi… Cu putina munca, telefonul tau Galaxy, Pixel sau OnePlus poate fi o adevarata fortareata, practic impenetrabila pentru atacuri ale hackerilor sau aplicatii nepotrivite. Asadar, fie ca esti in cautarea unui plus la categoria securitate, fie ca iti doresti sa blochezi complet un telefon, ai mai jos tot ce trebuie sa stii pentru a fi sigur ca datele tale nu ajung in mainile cui nu trebuie!

Securitatea Android: Protectia Implicita

Chiar daca omiti intregul proces de configurare si ignori orice mesaj privind protectia, telefonul tau Android reuseste sa faca o multime de lucruri pentru a-ti pastra informatiile in siguranta.

Play Protect

Google a construit un scanner malware numit Play Protect, chiar in Play Store. Principala sa functie este aceea ca verifica gradul de siguranta oferit de o aplicatie inainte de a o descarca, insa Play Protect verifica si starea aplicatiilor deja instalate, astfel incat sa detecteze eventualele probleme aparute de la data descarcarii. Daca gaseste astfel de probleme, vei fi anuntat printr-o notificare, iar in cazuri extreme respectivele aplicatii pot fi sterse de pe device. Poti verifica setarile Google Play Protect si poti vedea aplicatiile scanate in fila Actualizari din sectiunea Aplicatiile si Jocurile Mele din Play Store.

Criptarea

Incepand cu Android 5 Lollipop, Android a oferit criptarea dispozitivelor complete in mod implicit, atata timp cat setezi un fel de metoda de blocare pe telefonul tau (model, PIN sau parola). In Android 7 Nougat, s-a trecut la criptarea bazata pe fisiere, dar rezultatul final a fost practic acelasi: datele de pe telefonul tau beneficiaza de protectie prin criptarea standard AES de 256 biti, imediat ce este blocat, astfel incat daca cineva nu cunoaste codul tau de acces, nu poate vedea nimic.

Securitate Android: Protectie de Baza

Nu trebuie sa fii paranoic ca sa decizi sa iti protejezi device-ul Android, la un nivel ceva mai avansat decat modalitatile implicite de securitate. Tot ce ai de facut este sa schimbi cateva setari.

Seteaza o parola

Desi telefoanele Android mai noi ofera numeroase metode biometrice pentru deblocare, orice telefon necesita in continuare una dintre cele trei metode traditionale de deblocare: model, PIN sau parola.
Cu toate acestea, nu toate sunt la fel de eficiente. Un model (realizat pe un patrat de 9 puncte) este cel mai usor de retinut, dar cel mai putin sigur. Un PIN de 6 cifre este mult mai bun, insa metoda cea mai buna dintre toate acestea este o parola aleatorie. Atentie, insa: chiar daca alegi un sir de litere si numere aleatorii, va trebui sa setezi un reminder pentru schimbarea parolei o data la sase luni. Si asigura-te ca nu este aceeasi parola cu cea care iti protejeaza contul principal de Google!

Activeaza verificarea in 2 pasi

Indiferent pentru ce folosesti telefonul, contul tau Google este extrem de important in economia generala a telefonului. Dupa cum sugereaza si numele sau, verificarea in doi pasi te va ajuta sa adaugi un nivel suplimentar de protectie, astfel incat – chiar daca cineva iti fura parola – acesta nu va putea intra in contul tau.
Iata cum functioneaza. Dupa ce ti se solicita sa introduci parola de Google, vei primi pe telefon un cod, fie prin text, fie prin apel, pe care va trebui sa il introduci pentru a avea acces la contul tau.
Desi aceasta masura nu iti va proteja neaparat telefonul impotriva furtului, ea va proteja ceea ce se afla pe telefon. De pilda, daca cineva incearca sa se autentifice de la distanta in contul tau Google de pe un alt dispozitiv, vei afla asta prin intermediul mesajului pe care il vei primi pe telefon in cadrul procesului de verificare in doi pasi.
Caz in care vei putea lua masurile corespunzatoare si vei putea schimba parola.

Instaleaza Find My Device

Google ofera un instrument extrem de util care te va ajuta sa urmaresti un telefon pierdut sau furat, chiar in Play Store. Numita Find My Device, aplicatia iti permite sa urmaresti, sa blochezi si sa iti stergi datele din telefon, indiferent unde te-ai afla, cu un singur gest. Dupa descarcare, te poti conecta folosind contul Google si poti permite accesul la locatia dispozitivului. Din acel moment vei putea sa te conectezi pe site-ul Fynd My Device si sa afli instant unde se afla telefonul tau, in caz ca il pierzi.
Vei putea, de asemenea, sa blochezi dispozitivul, sa afisezi un mesaj sau un numar de telefon pentru cine il gaseste sau sa stergi complet continutul telefonului.

Ramai intotdeauna la curent cu noutatile

Google lanseaza actualizari lunare de securitate pentru Android, pe care majoritatea telefoanelor mai noi le distribuie intr-un interval de timp relativ prompt. Nu trebuie sa cauti mereu, sa vezi daca a aparut ceva nou – odata ce un update este disponibil, telefonul te va anunta automat.
Atentie: nu amana, pentru ca pana la urma vei uita sa faci update-ul! Seteaza sau programeaza instalarea unei actualizari imediat ce telefonul te anunta ca este disponibila. Nu dureaza decat cateva minute, dar ar putea face diferenta!

Securitatea Android: Protectie Medie

Acum ca am terminat cu aspectele de baza, trecem la construirea unui filtru si mai eficient de protectie pentru telefonul tau Android.

Configureaza deblocarea amprentelor

O parola este o modalitate puternica de securizare a telefonului, dar nu poate fi mai buna decat amprenta digitala. Iar daca ai cumparat telefonul Android in ultimii doi ani, exista sanse mari ca acesta sa aiba un senzor de amprenta fie sub ecran, pe spate, fie incorporat in butonul de pornire. Gaseste-l si mergi in setarile de securitate pentru a inregistra una sau mai multe amprente. Dureaza doar cateva secunde si vei beneficia in schimb de un nivel de protectie extrem de important.
Numeroase telefoane ofera, de asemenea, posibilitatea deblocarii pe baza recunoasterii faciale, insa daca nu ai un Huawei Mate 20, ar trebui sa sari peste aceasta optiune. Motivul? Majoritatea telefoanelor folosesc camera frontala 2D pentru a-ti scana fata, mai degraba decat o harta 3D, asa cum face Face ID in cazul iPhone, sau o camera cu senzor de profunzime ca Huawei, asa ca sunt foarte usor de pacalit chiar si cu o poza.

Renunta la descarcarile din surse necunoscute

Unul dintre cele mai mari avantaje ale Android este, in acelasi timp, si unul dintre cele mai mari riscuri: descarcarea aplicatiilor care nu se afla in Play Store. Atunci cand instalezi o aplicatie din afara magazinului Google, pierzi beneficiile Play Protect si iti expui telefonul eventualelor malware-uri.
Pentru a tine sub control eventualele probleme, Google a construit o modalitate de a opri orice descarcare accidentala sau neintentionata. In setarile speciale de acces la aplicatii, vei gasi o fila Surse Necunoscute sau

Aplicatii Necunoscute, care iti permite sa opresti instalarea aplicatiilor dintr-o alta sursa decat Play Store, de pilda Chrome sau un alt browser.
In functie de telefonul pe care il ai, mecanismul este putin diferit. Pana la Android Nougat, puteai doar sa blochezi sau sa permiti instalearea de aplicatii din surse necunoscute. In Android Oreo si la variantele urmatoare, permisiunea trebuie acordata fiecarei aplicatii in parte, astfel incat sa poti permite Chrome sau Slack sa instaleze unele aplicatii si sa le blocheze pe altele.
Iti poti face un obicei din a verifica din cand in cand aceste setari, pentru a te asigura ca nu exista aplicatii daunatoare carora li se permite sa instaleze software in telefonul tau. Daca gasesti vreuna, mergi pe ea si dezactiveaz-o.

Dezinstaleaza din aplicatii

Ca tot am ajuns la capitolul aplicatii nesigure, una dintre cele mai bune metode de a-ti securiza sistemul este batrana curatenie in telefon! Nu mai ezita: dezinstaleaza aplicatiile pe care nu le-ai folosit de ceva vreme. In acest fel vei mai elibera din spatiul de stocare si te vei putea asigura ca aceste aplicatii nu se transforma in riscuri potentiale.

Verifica permisiunile pentru aplicatii

O idee buna, de asemenea, este sa verifici din cand in cand permisiunile pentru aplicatii. Cand descarci o aplicatie din Play Store si o lansezi pentru prima data, Android te va intreba daca poate avea acces la microfon, camera, telefon, etc. De multe ori le oferi accesul, fara sa-ti dai seama ce iti cer exact, insa vestea buna este ca poti revoca oricand acest acces. Intra in fila Permisiuni, din Aplicatii (in Setari) si vei putea vedea exact ce aplicatii au voie sa faca si ce anume, si sa dezactivezi orice ti se pare suspect.

Securitate Android: Protectie Ridicata

Daca iti doresti sa afli cum iti poti transforma telefonul Android intr-un adevarat seif, iata mai jos ce ai de facut.

Dezactiveaza blocarea inteligenta pentru parole si conectarea automata

Functia Smart Lock for Passwords poate fi destul de comoda, dar daca iti doresti sa iti blochezi telefonul, va trebui sa iti gestionezi singur parolele. Si asta din pacate inseamna sa dezactivezi Smart Lock for Passwords. Iata de ce: metoda Google nu utilizeaza niciun fel de autentificare pe fiecare site sau cont in parte, asa cum o fac managerele de parole, astfel incat dupa ce te-ai conectat pentru prima oara la contul tau de pe un dispozitiv anume, toate parolele tale vor fi disponibile. Asta poate fi o problema daca telefonul ajunge in mainile unei terte persoane.

Poti dezactiva Smart Lock for Passwords din setarile de siguranta ale contului tau Google, nu in fila Securitate din Setari. Dupa ce ai ajuns acolo, intra pe Securitate, apoi mergi la Conectare la alte site-uri si apoi Parole salvate. Vei gasi aici doua optiuni: fie Salvare Parole, fie Conectare Automata. Daca nu vrei sa dezactivezi tot poti selecta, de asemenea, site-uri care ignora conectarea automata.
O solutie mult mai buna ar fi necesitatea autentificarii biometrice de fiecare data cand este introdusa o parola (ceea ce Apple face, de altfel, pe iPhone), asa ca pana cand aceasta autentificare va fi disponibila, daca esti extrem de preocupat de securitatea telefonului tau, dezactiveaz-o.

Descarca un manager de parole

Daca dezactivezi functia Smart Lock, singura modalitate de a-ti pastra parolele in siguranta si organizate este sa le blochezi in managerul de parole. Mai puternic si mai sigur decat sincronizarea parolei Smart Lock pe care Google o ofera, un manager de parole incurajeaza parolele unice si complexe, iti permite sa organizezi si sa gestionezi mai multe conectari si stocheaza informatii sensibile, informatii despre cardul de credit si orice altceva mai vrei sa stochezi intr-un seif digital. Si totul protejat de o parola sau de o amprenta!
Pentru ca managerul de parole este un serviciu separat, iti vei putea accesa parolele pe orice dispozitiv sau browser, astfel incat chiar daca cineva iti fura telefonul, cele mai personale date vor fi in continuare protejate. In plus, cu Android Oreo vei putea chiar sa adaugi unele dintre aceste date in Auto-fill, protejate cu amprenta, desigur.

Utilizeaza un VPN

Indiferent cate masuri de protectie folosesti pentru un telefon, el va fi in mod inerent vulnerabil de fiecare data cand intri pe net. Informatiile pe care le oferi pot fi furate sau spionate fara prea mult efort, mai ales daca utilizezi un hotspot public Wi-Fi. Daca, in schimb, utilizezi un serviciu VPN informatiile tale vor fi criptate inainte de a ajunge online, astfel incat datele sunt complet protejate de oricine, mai putin de furnizorul VPN. Chiar daca cineva reuseste sa le fure, vor fi protejate.
In Play Store exista numeroase VPN-uri, asadar verifica atent topurile si recenziile utilizatorilor inainte de a face o alegere. O recomandare pentru inceput poate fi TunnelBear, un VPN gratuit si extrem de simplu. Daca iti doresti ceva mai avansat, poti descarca OpenVPN pentru Android si poti experimenta cu Mullvad, cea mai buna optiune de PC din topul nostru de servicii VPN.

Utilizeaza o aplicatie Authenticator

Autentificarea in doi pasi este extrem de importanta pentru contul Google, insa la fel de util este sa o folosesti pentru toate serviciile care ofera aceasta optiune: Twitter, Facebook, Dropbox, etc.
Daca vrei sa mergi un pas mai departe, poti utiliza o aplicatie de autentificare pentru a genera coduri unice chiar pe telefonul tau, mai degraba decat sa le trimita prin mesaje text SMS, care pot fi mai riscante. Google are propria aplicatie de autentificare pentru contul Google si multe alte site-uri care sunt gratuite in Play Store, asa ca nu ar strica sa afli cate ceva despre ea.

Achizitioneaza o cheie de securitate fizica

Daca iti doresti sa ai parte de protectia suprema pentru conturile tale, nimic nu poate bate o cheie de securitate NFC! Avand o dimensiune care ii permite sa fie atasata la un breloc si fiind complet rezistenta la phishing, o cheie de securitate renunta la coduri si stocheaza toate datele de autentificare pe un dispozitiv fizic. Asadar, este practic imposibil sa intri in conturile tale fara cheie, chiar daca cineva reuseste sa iti fure toate parolele.

Acceseaza modul Blocare

Daca toate celelalte masuri esueaza, Google a adaugat o noua optiune de blocare in Android 9, care iti permite securizarea completa a telefonului cu o singura atingere. Tine apasat butonul de pornire pentru o secunda si vei vedea o optiune de blocare in partea de jos a ecranului. Daca nu este acolo, o poti activa din setarile Lock screen. Atinge aceasta optiune si telefonul tau se va bloca instant, va opri scanner-ul de amprenta digitala, va sterge toate notificarile din ecranul de blocare si va dezactiva Smart Lock.

Sursa: https://www.pcworld.com/article/3332211/secure-android-phone.html

You May Also Like

Lasă un răspuns