14 moduri in care telefonul iti poate organiza viata

Spread the love

Disfunctionalitatile si stilurile de viata modificate au devenit o norma, intr-o masura atat de mare incat poate fi dificil sa gasesti organizarea si rutina pe care odinioara o considerai fireasca si de la sine inteleasa.Daca resimti un fel de anxietate ca pierzi ceva atunci cand nu verifici telefonul odata la cateva minute, e posibil sa ai o problema legata de folosirea in exces a telefonului.

Un studiu din 2017 a relevat ca oamenii petrec aproximativ 5 ore pe zi implicati in activitati legate de smartphone-ul personal, o concluzie care ar trebui sa ne faca mai responsabili si mai constienti cu privire la modul in care folosim telefonul.

Desi telefoanele au fost inventate pentru ca oamenii sa poata sta de vorba fara sa fie nevoiti sa calatoreasca sute de kilometri pentru a se vedea fata in fata, vorbitul efectiv cu alte persoane implica doar o parte foarte mica din timpul pe care il petrecem astazi pe telefon!
Un studiu recent al Flurry Analytics arata ca 50% din timpul folosit pe telefoane este petrecut pe social media, mesaje si entertainment. Conform acestor date, numarul de ore in care oamenii stau lipiti de telefon zilnic a crescut cu 20% in numai doi ani!

In plus, un studiu din 2018 publicat in Jurnalul International Pentru Cercetarea Mediului si Sanatate Publica a relevat ca utilizarea excesiva a telefoanelor poate influenta negativ caile neuronale si poate contribui la aparitia unor probleme de sanatate mentala.
Desi specialistii sunt de parere ca social media ii poate ajuta pe oameni sa se conecteze cu o comunitate globala mai diversa decat ar fi posibil prin implicarea directa, ei sustin ca aceste conexiuni nu au profunzimea interactiunilor fata in fata, ceea ce ii poate face pe multi sa se simta singuri, nefiind astfel deloc benefice pentru sanatatea psihica.

Daca scroll-ul pasiv prin telefon iti afecteaza sanatatea mentala, constientizarea modului in care iti folosesti device-ul te poate ajuta sa regandesti modul in care interactionezi zilnic cu telefonul tau. Poate ca e vremea sa iti pui prietenul digital pe modul “nu deranja” si sa cauti instrumente care te pot ajuta sa ai o relatie mai sanatoasa cu el. Iata mai jos 14 aplicatii si tehnici care te vor asigura ca orele nu iti scapa de sub control fara sa iti dai seama, si ca te poti angaja in ceva productiv, relaxant, educativ sau util, in cele 24 de ore pe care le ai la dispozitie.

1. Creaza remindere in Siri si Google Assistant

Asistentul smartphone-ului tau este la distanta de o comanda vocala, asa ca foloseste-l! Poti seta reminder-uri si timere care sa te ajute sa iti organizezi ziua in toate modurile posibile: Siri sau Google Assistant iti poate spune, de pilda, cand e momentul sa te apuci de cina, cand ai incheiat o ora de munca, sau cand te joci de mai mult de o jumatate de ora!

Poti accesa Siri pe iPhone apasand si tinand apasat fie butonul lateral, fie butonul de Home, in functie de configuratia device-ului tau.
Daca ai comanda vocala handsfree o poti activa pe Siri si cu un simplu „Hei, Siri”.

Pentru Android, lanseaza Google Assistant glisand cu degetul din coltul de jos, sau cu comanda „Hei, Google”. (Poti configura comanda vocala din Aplicatii si Notificari, si alegand apoi Asistent, din Setari).
Comenzile vocale de care ai nevoie sunt aceleasi, indiferent de tipul de telefon pe care il ai. Incearca “seteaza un timer la 30 de minute” sau “aminteste-mi sa pregatesc cina la 17.00”, de pilda, iar Siri sau Google Assistant te vor ajuta. E ca si cum ai avea un asistent personal care sa te ajute sa iti respecti programul.

2. Pune-ti podcastul sau muzica pe timer

Muzica si podcast-urile pot oferi o pauza binemeritata, insa timpul poate trece repede atunci cand te bucuri de muzica pe telefon. Stabilind timere in aplicatiile muzicale si in podcasturi, poti fi sigur ca nu iti consumi astfel parti mari din zi.

Iti poti seta un timer pentru podcasturi la o jumatate de ora, pentru a sti cand se termina pauza de pranz, iar pentru noapte un playlist de 10 minute pentru a maximiza durata somnului de calitate. Poti adapta, desigur, aceste durate astel incat sa iti blochezi timpul in orice mod iti doresti.
Aproximativ orice aplicatie podcast sau muzicala existenta are o functie de timer, si nu iti trebuie cine stie ce cunostinte sa iti setezi un astfel de timer. In cazul Spotify pentru Android sau iOS, de exemplu, da click pe cele trei puncte din dreapa sus in ecranul “now playing” si alege apoi “Sleep timer”.

3. Stabileste-ti un program de miscare

Nu trebuie sa fie neaparat sport. Orice tip de pauza sau activitate este utila, dar o multime de aplicatii pentru smartphone-uri te vor ghida prin antrenamente care dureaza o perioada anume de timp. Poti utiliza una sau mai multe dintre ele pentru a aloca aceeasi perioada de timp aceleiasi activitati fizice zilnic.

Poti incerca aplicatiile 7 Minute Workout pentru Android sau iOS, create de dezvoltatori diferiti, dar avand practic acelasi obiectiv si impartind exercitiile pe acelasi tronson de timp. Ambele aplicatii ofera o selectie foarte buna de antrenamente gratuite, iar pentru continut suplimentar ai la dispozitie si varianta cu plata.
Exista multe aplicatii care iti ofera antrenamente concepute pentru o durata anume de timp, iar 7 Minutes este doar una dintre acestea. Este valabil si pentru aplicatii de meditatie precum Headspace pentru Android sau pentru iOS, unde poti gasi exercitii mentale care dureaza 10, 15 sau 20 de minute.

4. Imparte ziua in segmente

Daca nu esti pregatit pentru o alergare de 10 km dupa micul dejun, poti inlocui slotul de la ora 8.00 cu o varianta de “stai intins pe podea”.
Asigura-te ca nu irosesti nicio parte a zilei si ca stii exact ce ai de facut in fiecare moment, organizandu-ti ziua in avans. Exista cateva aplicatii care pot face asta pentru tine, printre care si Google Calendar sau Apple Calendar, asa ca uita-te ce ai prin telefon, in Google Play sau pe App Store si alege ceva ce ti se potriveste.

TimeTune pentru Android este una dintre aplicatiile care te pot ajuta sa-ti organizezi timpul zilnic, saptamanal sau lunar, repetand activitatile acolo unde este necesar. Aplicatia este gratuita, dar exista si o varianta contra cost pentru functii suplimentare.
Daca folosesti iPhone, merita sa incerci Plan for iOS, care poate bloca anumite perioade din zi si le poate aloca diverselor categorii – copii, munca, etc – putand atasa si locatii. In plus, se poate sincroniza foarte bine cu calendarele existente pe Apple, Google sau Microsoft. Poti folosi aplicatia gratuit sau contra cost, pentru integrarea suplimentara cu alte aplicatii, ca si pentru suport prioritar.

5. Stabileste clar ce ai de facut in fiecare zi

O zi bine structurata este inutila daca nu ti-ai planificat exact ce targeturi ai de indeplinit. O lista cu taskuri de indeplinit in cursul unei zile (fie ele pentru munca sau pentru viata personala, sau pentru ca totul sa merga perfect acasa) te poate ajuta sa dai directia perfecta unei zile.
Exista diverse optiuni bune, dar extrem de utila iti va fi Remember the Milk, pentru Android si iOS, datorita simplitatii si usurintei in folosirea sa.

Poti sa te apuci direct de treaba, fara prea mari probleme, punand obiectivele pe categorii, locatii, zile, ore si orice altceva vrei sa mai tii minte. Aplicatia este gratuita, dar pentru un abonament lunar vei avea acces la functii suplimentare si la caracteristici imbunatatite de sharing.
O alta aplicatie foarte populara este Todoist pentru Android si iOS, tot gratuita sau cu acces lunar platit daca vrei sa maresti dimensiunea maxima a listei si sa adaugi instrumente si etichete extra. Chiar si in varianta gratuita, Todoist face o treaba foarte buna in organizarea taskurilor in functie de zi, data, categorie sau de alte criterii .

6. Limiteaza accesul la anumite aplicatii

O zi cat mai bine structurata si concentrata nu presupune doar alegerea aplicatiilor potrivite, ci si evitarea aplicatiilor care iti consuma o cantitate uriasa de timp, fara sa iti dai seama. Din fericire, atat iOS, cat si Android includ acum instrumente built-in cu ajutorul carora te poti asigura ca nu vei irosi cantitati nesanatoase de timp privind fix la ecranul telefonului.

Pe iOS, instrumentul se numeste Screen Time. Poti ajunge la el de pe Time Screen din Setari. Vei putea vedea astfel cat timp petreci pe telefon, pe ce aplicatii anume, iar daca vrei sa setezi restrictii de utilizare, trebuie doar sa alegi App Limits din meniul principal.
Pentru Android, vei gasi in meniul Setari, Digital Wellbeing. Ca si in cazul iOS, poti vedea modul in care utilizezi telefonul in prezent si ce aplicatii iti consuma cea mai mare parte a timpului. Pentru a restrictiona durata de timp pentru care poti folosi fiecare aplicatie zilnic, intra pe Dashboard, apoi pe simbolul cronometru de langa fiecare aplicatie. Nu este greu sa renunti la aceste limitari, dar ele te pot ajuta in mod real!

Zenscreen este o alta aplicatie pentru Android, cu ajutorul careia iti poti seta dimineti inteligente, cu numai 10 minute de scroll la trezire, limite zilnice, nopti linistite prin restrictionarea anumitor aplicatii dupa o ora anume, si timp de liniste, care este practic un fel de time-out digital.

7. Nu folosi telefonul la masa

Daca vrei sa iei masa cu telefonul, nu mai invita la masa pe nimeni altcineva, pentru ca nu este nimic mai enervant decat sa iei masa alaturi de o persoana care sta numai cu nasul in telefon. Exista tot felul de istorioare amuzante dar si utile, cu prieteni sau parteneri de cuplu care atunci cand ies la o cina in oras isi pun telefoanele in mijlocul mesei, iar cel care intinde primul mana dupa telefon, plateste toata nota de plata! Daca nu iti poti permite un astfel de joc, poti apela si la o aplicatie numita DinnerTime Plus, folosita de multi parinti care vor sa isi tina copiii la distanta de telefoane in timpul mesei. O poti folosi si pentru tine, trebuie doar sa o setezi sa iti blocheze telefonul cat timp mananci.

8. Pune-ti cateva intrebari serioase

Oamenii se indreapta catre telefoane atunci cand se simt incomod sau ciudat la intalniri, cand se plictisesc si cand doresc sa para indisponibili. Inainte de a pune mana pe device data viitoare, opreste-te si intreaba-te de ce o faci.
Chiar trebuie sa te uiti pe Instagram sau pe Facebook de cateva zeci de ori sau sa iti verifici like-urile la fiecare 3 secunde? Daca nu ai cu adevarat nevoie sa folosesti telefonul pentru un apel sau pentru a primi informatii importante, incearca sa rezisti tentatiei de a-l atinge!

9. Ascunde-ti conturile de email

E-mailul este una dintre inventiile care provoaca cea mai mare anxietate din viata ta. Urmarirea permanenta a numarului de mesaje care iti vine pe telefon poate fi incredibil de coplesitoare. Este foarte important sa iti amintesti ca tu esti stapanul telefonului, si ai tot dreptul sa pui stop filmului horror care este inbox-ul tau!

Propune-ti sa opresti notificarile pentru email si sa iti pui toate conturile intr-un folder pe care sa il ascunzi pe ecranul secundar, in asa fel incat sa nu il vezi ori de cate ori folosesti telefonul.
Daca iti faci griji ca vei rata un mesaj important, nu uita ca pentru o urgenta reala oamenii te pot suna sau iti pot trimite un mesaj. De asemenea, poti activa notificarile numai pentru anumiti expeditori. Dar, la drept vorbind, ceea ce iti intra in inbox cel mai probabil nu este o problema de viata si de moarte, astfel ca nu esti nevoit sa raspunzi urgent.

10. Ia-ti o zi libera din social-media

Daca ai impresia ca vine sfarsitul lumii daca nu iti verifici si nu iti actualizezi conturile de social media in fiecare zi, incearca macar o zi si vezi ce se intampla! Mai mult, poti alege o zi anume pe saptamana in care sa nu intri deloc pe retelele de socializare.
Iti poti petrece acea zi citind, uitandu-te la TV, sau facand alte activitati „neproductive” – trebuie doar sa te asiguri ca le planifici in avans. Daca nu ai incredere ca iti vei respecta angajamentul, exista o multime de aplicatii care iti pot bloca conturile de social media pe telefon. Dar asta inseamna sa rezisti si tentatiei de a te loga de pe computer.

11. Ia-ti un ceas cu alarma

Inainte ca smartphone-urile sa invadeze toate tronsoanele vietii umane, oamenii foloseau hartile pe hartie pentru indicatii, telefoanele clasice pentru a comanda pizza, camerele foto pentru a face poze si inregistrari video si ceasurile cu alarma realizate special pentru a te trezi dimineata. Daca tentatia de a pune mana pe telefon de cum te trezesti este imposibil de invins, investeste intr-un ceas cu alarma clasic, si tine telefonul in alta camera. Astfel, vei fi nevoit sa cauti in mod special telefonul cand esti gata sa iti incepi ziua.

12. Creaza zone fara tehnologie

Probabil ca e clar pentru toata lumea ca nu e musai sa mergi la baie cu telefonul dupa tine! In afara de faptul ca e scarbos, din cauza microbilor, risti sa il scapi la un moment dat in bazinul cu apa super-contaminata. Daca nu crezi ca poti sta fara telefon in baie, incearca sa gasesti raspunsul la intrebarea “de ce?” si poate vei renunta mai usor la obiceiurile proaste.

13. Incearca sa fii prezent

Daca nu ai participat niciodata la un concert sau la un eveniment fara sa pui mana pe telefon sa iti faci poze, sa postezi si apoi sa verifici obsesiv like-urile, incearca sa nu iti scoti deloc telefonul din geanta sau din buzunar. Crezi ca suna ciudat? A fi complet prezent la un concert, la o nunta sau la orice alt eveniment este o experienta complet diferita si mult mai satisfacatoare atunci cand nu iti faci griji cu privire la postarea unui Story perfect pe Instagram sau pe Facebook.

14. Gestioneaza asteptarile celorlalti fata de timpul tau

Daca ai obiceiul sa raspunzi la fiecare mesaj text, e-mail, mesaj sau comentariu pe Facebook sau pe Instagram imediat cum iti apare notificarea, nu e prea tarziu sa schimbi lucrurile! Opreste notificarile, in asa fel incat sa fii nevoit sa iti verifici telefonul doar atunci cand nu ai altceva de facut si nu cand vor altii. Daca prietenii si familia sunt obisnuiti cu raspunsurile instant, stai de vorba cu ei despre incercarea de a-ti limita timpul de ecran si anunta-i ca, daca nu raspunzi pe loc, nu inseamna ca nu-i bagi in seama, ci ca pur si simplu nu ai telefonul la indemana.

Desi tehnologia a permis schimbarea lumii in care traim in moduri spectaculoase, ea a creat de asemenea si o cultura in care toata lumea asteapta sa primeasca totul pe loc! Practic, ne-a transformat pe toti in copii mici. Daca iti ia mai mult de doua secunde sa ii raspunzi cuiva, il poti face sa se simta prost sau poti crea discutii, desi este total absurd! Poti schimba relatia cu telefonul, in asa fel incat lumea virtuala – desi un mod excelent de evadare – sa nu puna complet stapanire pe viata ta!

Surse:

https://www.popsci.com/story/diy/use-phone-structure-day/

https://www.bustle.com/p/how-to-use-your-phone-more-mindfully-in-9-simple-steps-9276231

You May Also Like

Lasă un răspuns