Remedii casnice simple pe care orice familie trebuie sa le aiba

Spread the love

Multe dintre remediile casnice folosite in foarte multe tari si pretuite din timpuri stravechi, se afla in general in toate bucatariile. Numai ca nu toata lumea stie sa le foloseasca si sa se bucure de beneficiile acestora. Iata mai jos care sunt remediile casnice simple si ieftine, pe care trebuie sa le cunoasca orice familie.

Atentie, insa: stai de vorba cu un medic daca ai probleme de sanatate. Si mai ales daca esti insarcinata sau alaptezi, nu lua niciun fel de remediu natural fara sa discuti cu medicul.

Magneziu pentru orice

Desi tehnic vorbind este un supliment, daca ar fi sa alegem un remediu casnic preferat, acesta ar fi in mod cert magneziul. Un somn bun de noapte este factorul principal care te va ajuta sa te simti grozav si sa te mentii mereu sanatos. Pentru ca magneziul sprijina somnul si relaxarea, el va fi extrem de util pentru orice familie.

Multe persoane au o carenta de magneziu, un mineral foarte important, fara ca macar sa stie. Si e pacat, pentru ca organismul uman are nevoie de magneziu pentru peste 300 de reactii! Este extrem de important ca nivelul magneziului din organism sa fie la cotele adecvate, pentru ca fara el nu se poate supravietui.
Poti lua magneziu zilnic sub forma de supliment sau il poti folosi in retete de casa pentru intreaga familie, pentru ca se absoarbe usor prin piele.

Cum folosesti magneziul?
  •  Maseaza talpile copilului in fiecare seara cu un spray din ulei de magneziu facut in casa, pentru ca acesta sa doarma mai bine.
  •  Foloseste unt de corp cu magneziu facut in casa, pentru ingrijirea pielii.
  •  Foloseste apa cu magneziu pentru a inmuia picioarele, datorita proprietatilor sale relaxante.
  •  Citratul de magneziu este benefic atunci cand te confrunti cu constipatia.
  •  O cantitate suficienta de magneziu este esentiala pentru atenuarea durerilor de spate si de articulatii.
  •  Magneziul iti poate fi util atunci cand te confrunti cu tensiunea arteriala ridicata.

Remedii casnice pentru greata

Desi magneziul este benefic in reducerea greturilor de dimineata, in perioada sarcinii, exista si alte moduri de a invinge starile de greata.

Ceai de ghimbru sau menta. O ceasca de ceai de ghimbir sau de menta te ajuta atunci cand ai indigestia si un stomac deranjat.
Ulei esential de menta. Pentru rau de masina sau greata, amesteca doar cateva picaturi de ulei esential de menta cu o lingura de ulei purtator (ulei de migdale sau ulei de masline) si maseaza acest amestec pe talpi, piept si pe ceafa. De asemenea, iti poate fi utila difuzarea uleiului de menta in incapere sau mirosirea sa.
Tinctura din plante pentru digestie. Un amestec ce contine fenicul, menta si ghimbir, care te va ajuta cand esti balonat, cand ai probleme de digestie si tulburari gastrice.

Remedii naturale cu menta

Menta este excelenta pentru greata si pentru digestie, insa ea are si alte utilizari. O poti consuma sub forma de ceai sau ca ulei esential, diluat cu ulei purtator.
Menta si ceaiul verde formeaza de asemenea o bautura racoritoare pentru dimineata sau dupa-amiaza. Asigura-te ca diluezi intotdeauna uleiul esential de menta inainte de a-I folosi pe piele si ai grija sa nu ajunga in contact cu ochii.

Cum folosesti menta?

Aplica ulei de menta diluat pe tample si pe ceafa, pentru dureri de cap si migrene.
Foloseste ceai de menta sau hidrosol intr-o sticla cu pulverizator pentru bufeuri, sau pentru a te racori vara cand caldurile sunt insuportabile. Spray-ul racoritor contine aloe si menta pentru a te racori.
Bea ceai de menta sau miroase uleiul esential de menta pentru a atenua senzatia de greata.

Remedii casnice pentru febra

Uleiul esential de menta poate fi util pentru scaderea febrei, insa nu de fiecare data iti doresti sa reduci febra. In cele mai multe cazuri, febra este un semn bun ca organismul lupta impotriva bolii. Daca primul tau instinct este acela de a trata febra, ai putea incetini astfel recuperarea. Corpul nostru se foloseste de caldura febrei pentru a ucide virusii sau bacteriile.
Insa exista anumite tipuri de febra, mai ales la copii, care pot fi periculoase.

Cresterea brusca a temperaturii poate duce la probleme precum convulsii febrile la copiii foarte mici.
In general, comunitatea medicala considera ca aceste convulsii sunt inofensive si nu exista dovezi ca scaderea febrei reduce riscul de convulsii febrile.
Febra la nou-nascuti, la copii imunodeprimati si febra de peste 40 de grade Celsius in general, pot indica infectii periculoase si boli severe. Daca tu sau copilul tau va simtiti rau si aveti febra, mergeti imediat la medic sau la spital.

Cum scazi febra in mod natural?
  •  Dilueaza uleiul esential de menta si aplica pe talpi si pe ceafa. Nu aplica niciodata menta pe fata bebelusilor.
  •  Foloseste o punga de gheata pe ceafa. Va functiona pentru ca acesta este centrul de caldura al corpului uman.
  •  Incearca ceaiuri din plante pentru a contribui la scaderea febrei.
  •  Fa o baie calduta sau chiar rece si lasa-ti corpul sa se aclimatizeze la aceasta temperatura mai scazuta.

Remedii casnice pentru infectiile urechilor

La fel ca si febra, infectiile urechii pot fi o problema frecventa in copilarie. Antibioticele nu functioneaza de obicei si pot chiar declansa un cerc vicios care se termina cu mai multe runde de antibiotice si chiar interventii chirurgicale pentru montarea de tuburi in urechi.
Din fericire, exista remedii casnice usoare pentru infectiile urechii! Iata mai jos unul dintre ele.
La primul semn de infectie, pune persoana afectata sa se intinda pe o parte. Foloseste un picurator pentru a introduce peroxid de hidrogen pur 3% in ureche. Peroxidul de hidrogen (sau apa oxigenata) va face bule, insa va trebui ca persoana sa ramana intinsa pana cand bulele se vor opri. Poti face acest lucru la fiecare cateva ore pana cand simptomele dispar.

Otet din cidru de mere

Exista ceva ce nu poate face otetul de mere? De la curatarea casei pana la imbunatatirea sanatatii, exista aproape zilnic utilizari pentru otetul din cidru de mere. Atunci cand il iei in scopuri de sanatate, e important sa folosesti otet de mere cu „mama” – substanta tulbure din otetul organic care se presupune ca are beneficii puternice.
Daca ai prin zona niste mere cu care nu ai ce face, iti poti face si singur otet, folosind cotoarele si coaja.

Cm folosesti otetul din cidru de mere?
  •  Adauga o lingurita la 1-2 cesti de apa pentru indigestie, arsuri, reflux sau tulburari gastrice. – Un swizzle cu miere si ghimbir este un alt mod delicios de a consuma mai mult otet.
  •  Adauga otet de mere in baie pentru a calma problemele de piele sau pentru a reduce mirosurile neplacute ale corpului.
  •  Aplica un tampon imbibat intr-o solutie de 25% otet de mere si 75% apa pe arsurile solare pentru o calmare rapida.
  •  Adauga in apa in care iti tii picioarele la inmuiat, pentru a calma “piciorul atletului”.
  •  Foloseste otetul de mere pentru afectiuni ale pielii, asa cum este acneea.
  •  Ca ingredient de baza pentru o solutie de clatire a parului, care intareste firul de par si hraneste parul.
  •  Unele dovezi arata ca otetul de mere poate fi util in slabire, insa nu exista dovezi concludente.
  •  Pentru dureri de gat, amesteca un sfert de ceasca de otet de mere cu cateva lingurite de miere naturala. Dizolva in 250 ml de apa si bea de 6 ori pe zi sau mai des, pana cand dispar simptomele.
  •  Consumul de otet de mere contribuie la reducerea nivelului glicemiei dimineata.
  •  Aplica o solutie din apa si otet de mere in cantitati egale pe muscaturile de insecte pentru a scapa de usturime.

Remedii casnice pentru intepaturi si usturime

Vara in natura e plin de insecte care abia asteapta sa te intepe. Otetul de mere aplicat pe intepatura iti poate fi de ajutor, insa iata si alte cateva remedii casnice pentru intepaturi si muscaturi. Primul pas pe care va trebui sa il faci este sa indepartezi cu grija acul insectei cu penseta (fara sa strangi).

  •  Maseaza pe locul intepaturii o pasta din bicarbonat de sodiu si apa.
  •  Aplica o picatura de ulei esential de lavanda pe locul intepaturii. Uleiul de lavanda este antiinflamator si ajuta la atenuarea mancarimii cauzata de muscaturile de tantar.
  •  Aplica pe zona o frunza de patlagina proaspat zdrobita. O poti zdrobi in mana, sau cel mai simplu mod este sa mesteci o frunza si apoi sa o aplici pe rana. Copiii se pot chiar distra facand asta!

Carbune activat

Carbunele este grozav intr-un unguent pentru muscaturi si intepaturi, insa e bine sa fie pastrat la indemana si pentru multe alte utilizari. Carbunele functioneaza pentru probleme gastrice, intoxicatii alimentare si chiar si pentru albirea dintilor! S-au facut destule studii despre siguranta folosirii sale si, in plus, este si un produs relativ ieftin.

Si nu, nu este vorba despre carbunele pe care il folosim pentru gratar. In medicina naturista se foloseste carbunele activ. Pentru ca este poros, suprafata mare a moleculelor se leaga de substante, ceea ce il face util ca otrava si remediu. Carbunele este folosit, de asemenea, si in filtre pentru a purifica apa.

Cum folosesti carbunele activat?
  •  In capsule gumate cu carbune, pentru stari de rau sau stomac deranjat.
  •  Amestecat in sos de mere (desi nu pare tocmai delicios).
  •  Ca masca de fata purificatoare.
  •  In unguent pentru muscaturi de insecte.
  •  Pentru albit dintii, fie amestecat cu pasta de dinti naturala, fie intr-un produs din comert care contine deja carbune.
  •  In filtre de apa si de aer.

Tine mereu carbunele la indemana pentru urgente de otravire accidentala. Insa cel mai indicat este sa suni la medic intai si sa administrezi carbunele acasa, numai daca esti sfatuit de medic sa faci asta. Carbunele activat nu este recomandat in orice situatie.
Si, mai ales, nu da carbune activat unui copil cu stare de voma, decat daca vrei sa ai voma neagra peste tot prin casa…

Remedii naturale pentru sangerare

Evident, daca o rana este foarte adanca sau are un aspect urat, e necesar sa mergi la medic. Insa, in principiu, cele mai multe taieturi si zgarieturi pot fi tratate acasa.

Cum opresti sangerarile?

Pentru taieturi, zgarieturi si rani care sangereaza constant, foloseste pudra de piper cayenne. Foloseste cayenne pur (preferabil organic) si presara putin pe rana. Va ustura cateva minute, insa te va ajuta la coagularea sangelui. Dupa ce sangerarea s-a oprit, clateste cu apa rece si trateaza apoi ca pe orice alta rana care sangereaza.

  •  Tine mereu la indemana adeziv medical pentru plagi si miere cruda pentru sigilarea si vindecarea ranilor.
  •  Coada soricelului proaspata sau uscata pe taieturi te ajuta sa opresti sangerarea. In plus, este antiseptic si antimicrobian.

Sirop de soc pentru sanatatea sistemului imunitar

Daca ar fi sa alegi un singur remediu casnic pe care sa il folosesti toata viata, pe lista scurta poate intra in mod cert si siropul de soc. Acesta este primul ingredient natural pe care trebuie sa il folosesti atunci cand incerci sa eviti o raceala sau gripa obisnuita.
Socul negru sustine in mod natural sistemul imunitar, fara efecte secundare negative.

Planta nu previne doar raceala si gripa, ci te poate ajuta si dupa ce te imbolnavesti. In plus, este sigur si pentru copii mai mici. Socul este bogat in flavonoizi antioxidanti, care sunt excelenti pentru anumite afectiuni si pentru starea generala de bine.
Daca faci sirop de soc de casa, acesta va rezista timp de cateva saptamani la frigider. Copiilor le va placea gustul (similar cu aroma de strugure sau de afine, cu putina scortisoara), iar beneficiile sale sunt binevenite!

Cum folosesti socul?
  •  2 lingurite de sirop de soc zilnic, in timpul sezonului racelilor si gripelor, si de pana la 4 ori pe zi cand ai simptome de boala.
  •  Sub forma de jeleuri cu soc, pentru o dozare usoara atunci cand calatoresti si pentru a te bucura de beneficiile suplimentare ale gelatinei.
  • Sub forma de ceai de soc, atunci cand simti ca esti bolnav.
  •  Poti face alvita cu soc pentru un tratament distractiv, care stimuleaza imunitatea!
  •  In kombucha, pentru beneficii suplimentare pentru sanatate si un plus de aroma.
  •  Acadele cu soc cand cei mici au dureri de gat.

Remedii casnice pentru nas infundat

Congestia nazala vine adesea la pachet cu raceala si cu gripa si este frustrant de tratat. Pentru bebelusi, care au caile respiratorii minuscule, congestia poate fi in mod deosebit periculoasa.

Cum scapi de congestie?

La primul semn de congestie, ia vitamina C o data la cateva ore, pana cand simptomele dispar.

Fa o baie de aburi. Fierbe o oala cu apa si adauga apoi menta ca atare, sau cateva picaturi de ulei esential de menta. La fel de bine functioneaza si uleiul esential de eucalipt sau lemn de cedru. Pune un prosop deasupra capului, apleaca-te deasupra oalei cu apa clocotita si respira adanc inhaland lent. Nu te apropia prea mult pentru a nu te arde cu abur!

  •  Pentru cei mici, da drumul la apa fierbinte la dus si inchide usa baii. Cand baia este plina de aburi, stai cu copilul in baie, astfel incat aburul sa il ajute sa elimine congestia.
  •  O pompita nazala sau o seringa cu bulb sunt si ele utile pentru copiii afectati de congestie.
  •  Spray nazal Xlear.
  •  Remedii pentru congestie (inclusiv remedii homeopate) de la Genexa, o companie de medicamente curate.
  •  Un vas neti.

Remedii casnice cu musetel

Musetelul este in mod cert unul dintre remediile preferate pentru calmare si relaxare. El este, de asemenea, foarte bun pentru atenuarea durerii.
In plus, musetelul are proprietati anti-bacteriene, anti-fungice, anti-inflamatoare si anti-parazitare, care il fac excelent pentru o serie intreaga de utilizari, uneori chiar si pentru vopsitul natural al parului.

Cum folosesti musetelul?
  •  Sub forma de sirop de tuse facut in casa.
  •  Intr-o tinctura administrata la culcare copiilor agitati sau adultilor cu insomnii.
  •  Sun forma de tinctura sau ceai, pentru a calma durerile provocate de crampele menstruale, durerile de cap sau durerile stomacale.
  •  In retete casnice pentru copii, precum crema pentru scutece si ulei de bebelusi.
  •  Pentru a calma eczema si pielea uscata, mai ales la copii.
  •  Pentru colici sau dureri cauzate de eruptia dentara la bebelusi.

Concluzie

Asa cum ai observat mai sus, exista o multime de optiuni naturale atunci cand vine vorba de sanatatea familiei tale. Nu trebuie sa ai in casa de la inceput chiar fiecare remediu de pe aceasta lista. In plus, probabil, ca in timp vei descoperi ca vei aduna o multime de alte remedii casnice, cu cat vei simti mai mult potentialul acestora de a te ajuta.

Sursa: https://wellnessmama.com/remedies/easy-natural-remedies/

You May Also Like

Lasă un răspuns