Menopauza prematura este asociata cu un risc crescut de probleme cardiace?

Spread the love

Femeile cu menopauza prematura instalata trebuie sa fie constiente ca pot avea un risc mai mare de a dezvolta insuficienta cardiaca sau fibrilatie atriala – aceasta este concluzia unui studiu recent.

Menopauza – o scadere a hormonilor cu rol in functia de reproducere ce apare atunci cand o femeie ajunge la varsta de 40 – 50 de ani, este o parte naturala a ciclului de viata al unei femei. Insa menopauza prematura, care se instaleaza inainte de 40 de ani, este asociata cu un risc crescut de insuficienta cardiaca si fibrilatie atriala, potrivit unui studiu publicat in European Heart Journal.
Studiul, care a analizat peste 1,4 milioane de femei, a constatat ca instalarea menopauzei la o varsta cat mai tanara se traduce intr-un risc mai mare de insuficienta cardiaca si fibrilatie atriala.
„Femeile cu menopauza prematura ar trebui sa fie constiente de faptul ca pot avea un risc mai mare decat semenele lor de a dezvolta insuficienta cardiaca sau fibrilatie atriala”, a spus autorul studiului, dr. Ga Eun Nam, de la Colegiul de Medicina din cadrul Universitatii din Seul, Korea.
„Acesta poate fi o motivatie buna pentru a imbunatati obiceiurile legate de stilul de viata, asociate in general cu bolile de inima”, iar in aceasta categorie pot fi incluse actiuni precum renuntarea la fumat si exercitiile fizice.

Cercetatorii au analizat conexiunea existenta intre istoricul de menopauza prematura si insuficienta cardiaca incidenta si fibrilatia atriala dupa ajustarile ce tin de varsta, fumat, alcool, activitate fizica, venit, indice de masa corporala, hipertensiune arteriala, diabet de tip 2, dislipidemie, boala cronica de rinichi, boala coronariana, terapie de inlocuire hormonala si varsta la menarha (varsta primei menstruatii). Studiul a constatat ca femeile care s-au confruntat cu menopauza prematura au avut un risc cu 33% mai mare de insuficienta cardiaca si cu 9% mai mare de fibrilatie atriala, in comparatie cu cele care nu au avut menopauza prematura.

Menopauza prematura afecteaza 1% dintre femei si se caracterizeaza printr-o ultima perioada menstruala inainte de varsta de 40 de ani.

Cercetarea a avut mai multe observatii cheie:

  •  Riscul de insuficienta cardiaca incidenta a fost cu atat mai mare cu cat varsta la menopauza a fost mai mica.
  •  Femeile la care menopauza s-a instalat la varstele de 45-49, 40-44 si 40 de ani au avut un risc cu 11%, 23% si respectiv 39% mai mare de insuficienta cardiaca incidenta, comparativ cu femeile la care menopauza s-a instalat la o varsta de minim 50 de ani.
  •  Riscul de fibrilatie atriala incidenta a fost si el cu atat mai mare cu cat varsta la menopauza a fost mai mica.
  •  Femeile la care menopauza s-a instalat la varstele de 45-49, 40-44 si sub 40 de ani au avut un risc cu 4%, 10%, respectiv 11% mai mare decat in cazul celor la care menopauza s-a instalat la peste 50 de ani.

„Studiul nostru indica faptul ca istoricul de reproducere trebuie luat si el in considerare in mod obisnuit pe langa factorii de risc traditionali, cum ar fi fumatul, atunci cand se evalueaza riscul viitor de insuficienta cardiaca si fibrilatie atriala” a exlicat dr. Nam.
Vorbind despre studiu, dr. Rachna Verma, consultant senior si ginecolog la Centrul indian pentru leziuni ale coloanei vertebrale, spune ca „Motivele care pot explica relatia dintre menopauza precoce si afectiunile cardiace sunt scaderea nivelului de estrogen si modificarile distributiei grasimii corporale in organism”.

Ea le-a sfatuit pe femei sa urmeze un stil de viata sanatos pentru a preveni in mod natural instalarea menopauzei timpurii. „Mentine o greutate corporala moderata, mananca alimente sanatoase si evita fumatul si alcoolul. De asemenea, nivelurile crescute de hormoni de stres pot provoca menopauza precoce”.

In plus, expertul a sugerat urmatoarele tratamente pentru ameliorarea simptomelor:

  •  Pilulele contraceptive orale – o forma de terapie hormonala folosita uneori pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor menopauzei.
  •  Medicamentele antidepresive, inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS) si medicamentele inrudite – s-au dovedit a fi eficiente in controlul simptomelor.

Sursa: https://indianexpress.com/article/lifestyle/health/premature-menopause-increased-risk-heart-problems-study-8072887/

You May Also Like

Lasă un răspuns