Sumar articol:
Sarace in calorii si bogate in vitamina C, capsunile sunt pline de beneficii pentru sanatate. Cu toate acestea, consumul de capsuni nu este lipsit de riscuri.
Bogate in beneficii pentru sanatate, capsunile sunt o sursa uimitoare de vitamina C.
Virtutile si beneficiile pentru sanatate ale capsunilor
Beneficii de capsuni
- Sursa excelenta de vitamina C
- Sursa buna de acid folic si potasiu
- Bogat in fibre
- nivel scazut de calorii
- Bogat in bioflavonoide antioxidante
Dezavantaje ale capsunilor
- Poate provoca alergii
- Contine acid oxalic
- Poate fi iritant pentru persoanele cu boala inflamatorie intestinala
Informatii suplimentare despre beneficiile si virtutile capsunilor
Capsuna este cu atat mai gustoasa, cu cat poti abuza de ea fara scrupule pentru ca este unul dintre fructele cu cele mai putine calorii cu 36 de calorii la 100 de grame. Desi parfumata si dulce in gura, contine putini carbohidrati. Compus 90% din apa, este potrivita pentru toate dietele.
Delicioase la gust, sarace in energie (35 kcal la 100 g), capsunile sunt pline de vitamina C. La greutate egala, contin mai multa vitamina C decat o portocala , adica 60 mg la 100 g de fructe, ceea ce corespunde la mai mult de 50% din doza zilnica recomandata.
O portie de 100 g de capsuni contine, de asemenea, 60 μg de acid folic, sau 20% din doza zilnica recomandata, precum si 150 mg de potasiu , 2,2 g de fibre si cantitati semnificative de riboflavina si fier.
Semintele mici de capsuni, sau achenele, constituie un aport de fibre insolubile care contribuie la prevenirea constipatiei. Capsunile sunt, de asemenea, o sursa buna de pectina si alte fibre solubile care pot ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sange care este prea mare.
Capsunile contin si bioflavonoide valoroase, cum ar fi antocianina, pigmentul de culoare rosie si acidul elagic. Daca sunt necesare studii stiintifice suplimentare pentru a confirma aceste proprietati promitatoare, aceste bioflavonoide ar putea ajuta la prevenirea cancerului .
Sfaturi si riscuri legate de consumul de capsuni
Achenele sau semintele mici de capsuni pot fi iritante pentru persoanele cu boli inflamatorii intestinale sau diverticuli, care sunt mici hernii care ies din peretele intestinal.
Unii oameni sunt alergici la capsuni – care, pe langa un alergen comun, contin salicilat, un compus natural similar cu aspirina. Contin si acid oxalic; de asemenea, persoanele predispuse la calculi urinari sau la rinichi ar trebui sa le evite.
Capsunile trebuie spalate bine, deoarece retin reziduurile de pesticide . Insa o vom face in ultimul moment, fara sa scoatem tulpina, pentru a nu se infunda cu apa. Prin urmare, este de preferat sa le gustati la temperatura camerei pentru a va bucura de toata savoarea lor.
Placerea dulcetei de capsuni
Atentie la dulceturile de consum, acestea contin adesea mai mult de 70% zahar care este, desigur, daunator sanatatii. Prefera sa consumi dulceata de capsuni fara zahar, Orto D’Autore.
Dulceturile de fructoza sunt, de asemenea, excelente, deoarece pastreaza gustul, reducand in acelasi timp nivelul zaharului. O aroma rafinata, un moment minunat impreuna sau singuri, un mic dejun in familie… dulceata a fost o placere pentru noi inca de cand eram mici.