Zahărul brun este mai sănătos?

Spread the love

Poți să pui zahăr brun brut în loc de zahăr alb rafinat în coșul tău de cumpărături, crezând că cumperi un zahăr mai sănătos pentru familia ta. Din păcate, zahărul brun, fie brut sau rafinat, nu se diferențiază de zahărul alb din punct de vedere al sănătății. Principalele beneficii ale zahărului brun sunt aspectul, aroma de melasă și mineralele puțin mai mari.

Procesul de fabricație al zahărului brun

Zahărul brut, de culoare maro, suferă mai puțină prelucrare decât zahărul alb sau zahărul brun. După ce producătorii elimină sucul din trestia de zahăr, acesta se fierbe și se filtrează. Trecerea cristalelor printr-o centrifugă produce cristale de zahăr brut, care conțin melasă. Zahărul alb sau cel de masă suferă o prelucrare și o granulare suplimentară  pentru a face cristalele mai fine; acest lucru elimină melasa. Zahărul brun este zahăr alb rafinat cu melasă adăugată.

Aspectul zahărului brut

Zahărul brut are cristale mai grosiere decât zahărul rafinat alb sau maro, ceea ce conferă produsului un aspect mai organic. Acest lucru ar putea să te influențeze estetic, deoarece oferă aspectul unui produs mai „natural”. În unele alimente, zahărul maro contribuie la culoarea produsului finit.

Minerale în zahărul brun

Zahărul brun și zahărul brut conțin puțin mai multe minerale decât zahărul alb rafinat, dar numai pentru că conțin melasă. În timp ce zahărul brun adaugă calciu, potasiu, fier și magneziu în dieta ta, cantitățile sunt prea mici pentru a avea vreun beneficiu real pentru sănătate. O porție de 1 linguriță de zahăr brun are doar 0,02 miligrame de fier, de exemplu – o cantitate minusculă din necesarul zilnic de 8 miligrame pentru bărbați și de 18 miligrame pentru femeile de vârstă fertilă.

Gustul zahărului brun

Melasa din zahărul brun îi conferă acestuia un gust ușor diferit, ceea ce ar putea fi un avantaj dacă îți place gustul melaselor. Zahărul brut și zahărul brut conțin între 5 și 10 procente melasă, zaharurile maro închis conținând cantități mai mari.

Este zahărul brun din trestie un produs sănătos?

Este zahărul brun din trestie un produs sănătos?

Nutriționistul Mihaela Vrânceanu ne explica: ”Atît zahărul de sfeclă cît şi cel de trestie sunt din punct de vedere chimic, zaharoză, un dizaharid compus dintr-o moleculă de glucoză şi una de fructoză. Aşadar în ceea ce priveşte structura chimică şi caloriile cît şi impactul asupra metabolismului nu există nici o diferenţă între un zahăr şi celălalt, au chiar acelaşi indice glicemic, aceasta pentru a dărîma ideea celor care încă mai cred că efectul asupra siluetei este mult mai redus în cazul zahărului brun.
Faima de care se bucură zahărul brun se datorează în mare parte ideii că ar fi un produs integral. În realitate zahărul brun din comerţ este un produs rafinat obţinut prin aceleaşi procedee cu zahărul alb. Dar nu e totul: culoarea brună a zahărului de trestie este datorată unor impurităţi care se lasă deoarece au un gust aromatic bun şi pentru a accentua culoarea se foloseşte , atentie atentie, un aditiv alimentar E150, caramel amoniacal.”

Ce înlocuitori naturali de zahăr brun avem?

Potrivit click.ro, înlocuitorii zahărului pot fi clasificaţi în funcţie de provenienţă – naturali (miere, siropuri de fructe) sau sintetici – şi de valoarea calorică: calorigeni (fructoză, sorbitol, xylitol, aspartam) sau necalorigeni (zaharină, ciclamat…). Îţi recomandăm variantele sănătoase de mai jos.

  • Mierea e singurul îndulcitor natural care conţine fructoză naturală, vitamine, antioxidanţi. Atenţie că are multe calorii.
  • Extrasul de ştevie este cel mai dulce aliment, puterea lui de îndulcire fiind de 300 de ori mai mare decât a zahărului. Are un indice glicemic redus.
  • Siropul de agave. Este de patru ori mai dulce decât zahărul. Conţine vitaminele B, C, D şi E, calciu, fier, magneziu, fosfor, seleniu, potasiu şi crom. Având un indice glicemic scăzut, poate fi folosit şi de persoanele cu diabet sau afecţiuni ale pancreasului.
  • Siropul de tapioca se obţine din rădăcina plantei cassava, în urma unui proces enzimatic asupra amidonului. „Se absoarbe imediat în sânge, iar carbohidraţii se digeră în câteva ore. Acest sirop poate fi folosit şi de copii mai mari de 8 luni”, spune Alina Stoica.
  • Siropul de arţar conţine 66% zaharoză. În funcţie de culoare, de data de recoltare a sevei şi de gust, siropul de arţar este de mai multe feluri, diferenţiate prin culoare şi aromă. La gătit se folosesc siropurile mai închise la culoare şi cu un gust puternic.
  • Fructele uscate conţin vitamine şi minerale şi reprezintă o altă soluţie de îndulcire a preparatelor. Poţi alege între smochine, curmale, caise, stafide, prune şi afine.

You May Also Like

Lasă un răspuns