Studentii de la Green School invata in aer liber si participa la proiecte interactive

Spread the love

Green School International reprezinta o abordare noua pentru scoala, in care materiile scolare traditionale sunt lasate deoparte, in beneficiul unui program de invatare holistic. Accentul se pune mai degraba pe modul in care se preda, iar mediul este pozitionat in centrul invatarii.

Familiile copiilor trebuie sa se relocheze si sa devina parte a comunitatii din campus, in loc sa ii trimita pe cei mici singuri, la distanta mare (principiul obisnuit dupa care functioneaza scolile cu internat). Scoala ofera un spatiu (hub de co-invatare) pentru parinti – adesea nomazi digitali sau persoane care lucreaza la distanta – in care acestia sa poata lucra.
Primul sediu deschis este Green School Bali, Indonezia, care a atras sprijin din partea lui Richard Branson, Jane Goodall si din partea Secretarului General ONU Ban Ki-monn.

Cel de-al doilea sediu a fost Green School Noua Zeelanda, gazduit de baza Mount Taranaki pe o veche ferma de lactate. Se asteapta deschiderea a inca doua sedii, unul in Mexic si altul in Africa de Sud, insa aceste planuri au fost afectate de pandemia COVID-19. Vor urma probabil ramuri in Europa, iar in acest sens exista deja cateva locatii in stadiul de analiza.
CEO-ul Green School Noua Zeelanda, Chris Edwards, este un educator cu peste trei decenii de experienta. El se straduieste sa ofere un spatiu in care toata lumea sa avanseze catre o viata mai constienta de climat. “Am vrut ca nimeni de la Green School NZ sa nu stea vreodata pe un piedestal dogmatic si sa inceapa sa predice celorlati pentru ca, intr-un astfel de proiect, acuzatia de ipocrizie te insoteste in fiecare secunda a zilei” a explicat el.

Edwards spera sa insufle un simt al empatiei, intr-o era in care oamenii se pot grabi sa sara la cei din jur pentru a reprosa orice urma de standard dublu. Si este cel mai probabil ca asa ceva sa se intample intr-o miscare atat de complexa ca ecologia. Edwards explica acest lucru printr-un exemplu pe care il foloseste si cu elevii sai:
“Sa spunem ca cineva conduce un Ferrari. Nu ai de unde sa stii ca acea persoana nu a vandut de curand o flota de avioane private si 10 Aston Martin-uri, decizand sa pastreze doar masina preferata. Nu suntem in situatia de a incepe sa aratam cu degetul o astfel de persoana si sa ii tinem lectii. Este vorba despre traiectorie si directie… Vreau ca cei care invata la Green School sa fie capabili sa se puna in locul altora. Traim intr-o era binara, in care lucrurile sunt polarizate si avem tendinta de a arunca foarte mult cu noroi. Trebuie sa putem reveni la dezbaterea civilizata. Iar asta nu inseamna ca nu poti fi radical, doar ca trebuie sa stii despre ce vorbesti” a mai spus Edwards.

Scoala in acord cu natura

Dincolo de abordare, ceea este extrem de diferit aici fata de institutiile traditionale este arhitectura. Locatia din Bali este construita din bambus obtinut din surse locale. Locatia din Noua Zeelanda foloseste si ea materiale organice, iar clasele sunt gazduite de cateva cladiri stil capsula, raspandite pe suprafata unui teren verde.

Cu toate acestea, majoritatea orelor de scoala au loc in aer liber. “Cea mai mare parte a timpului nostru este petrecuta in aer liber… este vorba despre experiente si totul este orientat catre actiune: lucram cu comunitatea, cu animalele, cu plantele, cream” spune Edwards. In plus, copiii invata prin proiecte interactive. Edwards a oferit exemplul unei lectii de matematica de nivel primar: “Ok, copii, avem 10 metri pe 10, iar voi sunteti 15. Cat de multi dovleci puteti cultiva. De cat spatiu este nevoie? Faceti inmultirea, lucrati pe un tabel”. Aceasta este o abordare specifica unei ore de matematica, insa pare ca de fapt cultivi dovleci si ii mananci. “Dupa aceasta e posibil sa aiba o ora de gatit cu acesti dovleci, probabil in limba germana, pentru ca profesorul nostru de gastronomie vorbeste germana si franceza” mai exemplifica Edwards.
Accentul se pune intotdeauna pe “cum” predai ceva, nu pe “ce” predai. Iar ecologismul patrunde in cat mai multe lectii cu putinta, indiferent de materie.

Sustenabilitatea in scolile din Europa

Exista si alte scoli care integreaza sustenabilitatea in programele lor, asa cum este Italia, unde guvernul a introdus ca materie obligatorie in scoli schimbarea climatica. Insa ele pot face mai mult! Edwards crede ca valorile Green School pot fi aplicate in contexte diferite. “Este imposibil sa poti replica Green School NZ in mijlocul Mumbaiului, sau intr-o mega-tropola, pentru ca acest loc este sublim de frumos, de proaspat, si inspirational ca peisaj. Insa ceea ce poti face este sa iei parti din programa si sa schimbi lucrurile. Pune obiectivele de dezvoltare sustenabila ale Natiunilor Unite in centrul programei; permite oamenilor sa capete o intelegere a aspectelor ce tin de lumea reala de la o varsta mica – si da-le mai multe probleme de rezolvat de la o varsta mica”, mai spune CEO-ul Green School NZ.
Miscarea Green School este, fara indoiala, o idee fantastica. In mod sigur, elevii se vor distra mai mult invatand. Iar asta este extrem de important, pentru ca mai multa bucurie inseamna si mai multa invatare si, in plus, vor asimila cunostintele mai repede. Este adevarat ca nu orice locatie poate tine ore in aer liber, insa ele pot adopta abordarea invatarii interactive, care face scoala atat de atractiva.

Sursa: https://www.intelligentliving.co/students-at-green-school-spend-time-learning-outdoors/

You May Also Like

Lasă un răspuns