Sigilarile dentare. Tot ce trebuie sa stii.

Spread the love

Sigilarile dentare la dentplus.com.ro sunt proceduri preventive simple si eficiente ce pot contribui la prevenirea cariilor si la mentinerea sanatatii dentare pe termen lung. Afla de la dentplus.com.ro totul despre sigilarile dentare, incepand de la ce sunt ele, cum se aplica, cine este candidatul ideal si care sunt beneficiile lor.

Ce sunt sigilarile dentare?

Sigilarile dentare sunt straturi subtiri de material plastic sau compozit care se aplica pe suprafetele ocluzale (de mestecare) ale dintilor, in special pe molarul si premolarul permanent, pentru a preveni acumularea de placa bacteriana si formarea cariilor dentare.
Sigilantul umple micile adancituri si crapaturi de pe suprafata dintelui, astfel incat bacteriile si alimentele sa nu poata intra in contact direct cu smaltul.
Sigilarile actioneaza ca o bariera protectoare impotriva alimentelor si a bacteriilor care pot provoca carii.

Cum se aplica sigilarile dentare?

Procesul de aplicare a sigilarilor dentare este simplu si nedureros si poate fi realizat in cabinetul stomatologic de catre medicul stomatolog. Iata mai jos care sunt pasii tipici ai acestei proceduri.

Pregatirea. Medicul stomatolog va curata si va usca suprafata dintelui pentru a asigura o aderenta optima a sigilantului.
Aplicarea acidului fosforic. Acidul fosforic este aplicat pe suprafata dintelui pentru a crea o textura microscopica de care sigilantul se va fixa mai bine.
Clatirea si uscarea. Acidul fosforic este clatit, iar suprafata este uscata pentru a elimina orice reziduuri si pentru a pregati dantura pentru aplicarea sigilantului.
Aplicarea sigilantului. Sigilantul se aplica pe suprafata dintelui si se distribuie uniform cu ajutorul unei pensule sau a unui aplicator special.
Polimerizarea. Sigilantul este polimerizat sau intarit cu ajutorul unei lampi speciale cu lumina ultravioleta sau cu laser.

Cine este candidatul ideal pentru sigilarile dentare?

Sigilarile dentare sunt recomandate in special pentru copiii si adolescentii care au dinti permanenti, deoarece acestia sunt cei mai susceptibili la carii dentare pe suprafetele de mestecare. De asemenea, sigilarile sunt benefice si pentru adultii cu un risc crescut de carii dentare. Este important ca produsele pentru sigilare dentara sa fie aplicate cat mai curand posibil dupa eruptia molarului si premolarului permanent, pentru a preveni aparitia cariilor pe aceste suprafete vulnerabile.

Beneficiile sigilarilor dentare

Sigilarile dentare ofera o serie de beneficii importante pentru sanatatea dentara. Iata care sunt cele mai importante dintre acestea.

Prevenirea cariilor

Sigilarile dentare creeaza o bariera fizica intre suprafata dintelui si bacteriile care duc la aparitia cariilor, reducand riscul de deteriorare a smaltului si de formare a cariilor.

Economie de timp si bani

Aplicarea sigilarilor dentare este un procedeu rapid, nedureros si relativ ieftin in comparatie cu tratamentele dentare pentru carii, ceea ce poate economisi timp si bani pe termen lung.

Confort si estetica

Sigilarile dentare sunt netede si confortabile la atingere si nu afecteaza aspectul estetic al zambetului, deoarece sunt practic invizibile si nu modifica forma sau culoarea dintelui.

Durata si intretinerea

Sigilarile dentare pot rezista multi ani daca sunt intretinute corect. Este important sa eviti obiceiurile care pot deteriora sigilantul, cum ar fi muscatul obiectelor dure sau mestecatul excesiv de guma. De asemenea, este esential sa iti stabilesti vizite regulate la stomatolog pentru a verifica integritatea si eficacitatea sigilarilor.

Exista riscuri ale sigilarilor dentare?

Desi sigilarile dentare sunt proceduri sigure si eficiente, exista cativa factori de luat in considerare in ceea ce priveste riscurile asociate cu acest tratament.
Alergii la materialele utilizate. Unele persoane pot dezvolta reactii alergice la materialele utilizate in sigilantele dentare, cum ar fi plasticul sau compozitele. Este important sa discuti cu stomatologul inainte de procedura, daca ai unele alergii sau sensibilitati.
Ineficacitatea sigilarii. In unele cazuri, sigilarea poate sa nu fie eficienta sau sa nu adere corect la suprafata dintelui, fie din cauza aplicarii necorespunzatoare a sigilantului, fie din cauza unei umiditati inadecvate pe suprafata dintelui in timpul procedurii.
Risc de retentie a bacteriilor. Daca sigilantul nu este aplicat corect sau nu este intretinut adecvat, el poate deveni un mediu propice pentru inmultirea bacteriilor si formarea placii bacteriene. Este esential sa mentii o igiena orala riguroasa si sa cureti dintii in mod regulat.

Concluzie

Sigilarile dentare sunt proceduri preventive simple si eficiente care pot contribui semnificativ la mentinerea sanatatii dentare si la prevenirea cariilor dentare. Este recomandabil sa stai de vorba cu medicul stomatolog despre posibilitatea aplicarii sigilarilor dentare pentru tine sau pentru copilul tau, pentru a te asigura ca beneficiezi de beneficiile acestui tratament preventiv.

Sursa foto: Freepik.com

You May Also Like