Programe de interventie pentru reducerea stresului mamelor cu venit mic

Spread the love

Mamele supraponderale, cu copii mici si venituri reduse, au mancat mai putine mese fast-food si gustari cu continut ridicat de grasimi dupa ce au participat la un studiu, nu pentru ca le-au spus cercetatorii ce sa nu manance, ci pentru ca interventia asupra stilului de viata a contribuit la reducerea stresului mamelor.

Programul de 16 saptamani a avut ca obiectiv prevenirea cresterii in greutate prin promovarea managementului stresului, a alimentatiei sanatoase si a activitatii fizice. Metodele pentru a ajunge la acest rezultat au fost cativa pasi simpli, cuprinsi in lectii cu privire la gestionarea timpului si stabilirea prioritatilor, multe dintre ele demonstrate intr-o serie de clipuri video cu mame de genul celor care au participat la studiu.

“Am folosit marturiile femeilor din videoclipuri si le-am aratat interactiunile cu familiile lor pentru a creste nivelul de constientizare cu privire la factorii de stres. Dupa ce au vazut videoclipurile, extrem de multe participante la interventie au spus: „Este pentru prima data cand imi dau seama ca sunt atat de stresata” iar motivul este simplu – au trait o viata stresanta”, spune Mei-Wei Chang, autor principal al studiului si profesor asociat la Universitatea de Stat din Ohio
„Multe dintre aceste femei sunt constiente ca se simt nelinistite si au dureri de cap si de gat si probleme de somn – dar nu stiu ca acestea sunt semne de stres”, mai spune Chang.

O analiza a datelor studiului a aratat ca nivelul redus de stres dupa participarea la interventie a fost factorul principal care le-a influentat sa reduca in cele din urma consumul de alimente fast food si bogate in grasimi.

„Nu se pune problema ca aceste femei nu au vrut sa manance mai sanatos. Dar daca nu stii cum sa gestionezi stresul, de ce ti-ar pasa ce mananci atunci cand te simti atat de stresata?”, a spus Chang.

Premizele

Cele 338 de participante la cercetare – publicata intr-un numar recent al revistei “Nutrients” – au fost mame supraponderale sau obeze, cu varste cuprinse intre 18 si 39 de ani, recrutate din Programul Special de Nutritie Suplimentara pentru Femei, Sugari si Copii (WIC), care ajuta mamele cu venituri mici si copii cu varste de pana la 5 ani.

Femeile eligibile pentru acest program trebuie sa aiba un venit anual al gospodariei mai mic de 185% din limita federala de saracie.

Potrivit lui Chang, exista probabilitatea ca aceste femei sa se confrunte cu o serie de probleme care le-ar putea provoca stres: dificultati financiare, viata in cartiere darapanate, mutari frecvente, relatii romantice instabile si gospodarii pline de copii mici.

Este, de asemenea, o tendinta obisnuita in randul acestei populatii sa retina si dupa nastere 5 sau mai multe kilograme din perioada sarcinii si sa fie expusa la obezitate pe tot parcursul vietii. De asemenea, aceste femei risca potentiale probleme atat pentru ele, cat si pentru copii, daca raman din nou insarcinate.

Studiul

Pe parcursul studiului, cele 212 de participante alocate aleatoriu grupului de interventie au urmarit un numar total de 10 videoclipuri, in care femei asemanatoare lor au oferit testimoniale, fara niciun fel de scenariu, despre alimentatia sanatoasa si pregatirea alimentelor, gestionarea stresului si activitatea fizica. Participantele s-au conectat, de asemenea, pe durata studiului la 10 teleconferinte ale grupului de sprijin reciproc.

Chang si colegii au spus ca, la nivel de grup, femeile facand parte din ramura de interventie a studiului au avut o probabilitate mai mare de a-si reduce consumul de grasime decat femeile din grupul de comparatie, care au primit doar materiale tiparite despre schimbarea stilului de viata.

Aceasta analiza recenta a aratat ca doar lectiile interventiei nu au afectat in mod direct acea modificare a dietei. Cand cercetatorii au evaluat rolul potential al stresului ca mediator, efectul indirect al interventiei – reducerea stresului perceput de catre participante – a fost asociat cu un consum mai mic de alimente bogate in grasimi, inclusiv fast-food.

O reducere cu 1 punct pe scala de masurare a stresului a fost asociata cu o reducere de aproape 7% a frecventei cu care femeile au consumat alimente bogate in grasimi.

Interventia s-a axat pe aducerea in fata acestor femei a unor exemple despre cum ar putea obtine un stil de viata mai sanatos si mai putin stresant, in loc sa le spuna ce trebuie sa schimbe.
„Am invatat multe de la aceste femei. Totul trebuie sa fie practic si aplicabil in viata de zi cu zi, oricand si oriunde”, a spus Chang.

Cateva exemple pot fi compatia dintre o punga de chipsuri si o punga de mere: chipsurile ar putea fi la jumatate din pret, insa ele ofera mult mai putine gustari de familie. Un alt exemplu poate fi folosirea unui grafic al asumarii responsabilitatilor in gospodarie, pentru a atribui sarcini copiilor mici, precum si incurajarea mamelor sa recompenseze copiii cu o imbratisare sau o atentie individuala atunci cand urmeaza instructiunile. Un exemplu util a fost acela de a respira adanc pentru a contracara sentimentul ca sunt coplesite.

La capitolul management al stresului, cercetatorii s-au concentrat pe sfatuirea femeilor sa isi schimbe gandirea si sa nu se mai invinovateasca atunci cand lucrurile merg prost, in loc sa se apuce sa rezolve problemele care le-au cauzat stres.

„Le-am marit gradul de constientizare cu privire la factorii de stres din viata lor si, din pacate, nu detin controlul asupra multora dintre aceste probleme. Asadar, le invatam noi modalitati de a-si controla emotiile negative, amintindu-le ca este vorba despre o situatie temporara si ca o poti depasi. In acest fel le oferim incredere sa priveasca spre viitor”.

Sursa: https://www.news-medical.net/news/20210312/Lifestyle-intervention-program-helped-reduce-stress-in-low-income-mothers.aspx

You May Also Like

Lasă un răspuns