Sumar articol:
Ghidul complet de mai jos privind securitatea telefoanelor iPhone contine sfaturi esentiale de securitate pentru protejarea iPhone-ului tau si a datelor sensibile stocate pe acesta, atat de privirile indiscrete, cat si de hackeri. Iata mai jos tot ce trebuie sa stii despre cum iti poti securiza iPhone-ul.
Desi sistemul iOS al celor de la Apple este destul de sigur, exista cateva modalitati prin care te poti asigura ca iPhone-ul tau este cat se poate de sigur in fata atacurilor hackerilor. Daca iti faci griji cu privire la siguranta datelor tale private, a informatiilor sensibile, inclusiv date de logare pe diverse site-uri web, adrese de e-mail, mesaje text si chiar fotografii si videoclipuri, avem sfaturi importante, care te pot ajuta.
De asemenea, informatiile de mai jos sunt actualizate cu detalii despre noile caracteristici privind securitatea si confidentialitatea, pe care le regasim in iOS 13. Vei afla imediat de ce e musai sa iti actualizezi sistemul, daca nu ai facut-o pana acum.
Tine pasul cu update-urile iOS
Asigura-te ca ai intotdeauna cea mai recenta varianta de iOS, inclusiv actualizari mai mici sau punctuale. Acesta este un pas extrem de intelept pentru ca ocazional hackerii gasesc defecte in codul Apple pe care le pot exploata, obtinand chiar acces la datele tale personale. Actualizarile iOS sunt modul Apple de a combate intruziunile de acest gen prin acoperirea lacunelor si prin implementarea unor imbunatatiri cu o stabilitate mai mare.
De pilda in ianuarie 2019 Apple a emis un update privind securitatea care aborda punctele vulnerabile ce ar fi putut duce la spargerea sistemelor iPhone si iPad.
Pentru a descarca ultima versiune a iOS, deschide aplicatia Setari, mergi la General si apoi la Actualizare software. Fie vei fi informat ca ai deja cea mai recenta versiune, fie ti se va cere sa descarci si sa instalezi versiunea mai noua.
Cea mai recenta versiune a iOS este iOS 13.1.3, Apple scotand o serie de update-uri punctuale menite sa remedieze problemele si defectele de securitate din iOS 13.0.
Activeaza Find My iPhone
Un alt pas pe care il poti face in razboiul impotriva hackerilor care iti ataca iPhone-ul este sa activezi functia Find My iPhone.
Find my iPhone este o aplicatie extrem de utila, pentru ca atunci cand iti pierzi device-ul te poti loga in Find My iPhone de pe un alt dispozitiv Apple (sau de pe un Mac sau PC) si sa iti localizezi iPhone-ul si, extrem de important, sa stergi de la distanta datele personale de pe telefonul pierdut. Astfel, chiar daca hackerul reuseste sa obtina acces la dispozitivul pierdut sau furat, nu va gasi date valoroase.
Pentru a activa Find My iPhone, urmeaza pasii de mai jos:
1. Deschide meniul Setari si mergi pe numele sau pe imaginea ta, din partea de sus a ecranului.
2. Intra apoi in iCloud.
3. Coboara in meniu pana ajungi la Find My iPhone si intra.
4. In final, asigura-te ca bifa de langa Find My iPhone este verde.
iOs 13 cuprinde o caracteristica noua ce permite iPhone-ului sa iti arate locatia in care se afla chiar si atunci cand este offline. Asta se intampla pentru ca semnalul Bluetooth al iPhone-ului poate fi detectat si retransmis catre tine, chiar daca nu este conectat la o retea wifi sau mobila.
Activeaza Offline Finding daca vrei ca iPhone-ul tau sa poata fi descoperit in acest fel, o idee care iti va permite sa gasesti telefonul si, extrem de important, sa stergi datele de pe el, daca ajunge in maini nepotrivite.
Pentru a sterge de la distanta continutul unui iPhone odata ce l-ai localizat cu ajutoul Find My iPhone, urmeaza pasii de mai jos:
- Logheaza-te in aplicatia Find My iPhone, sau pe site-ul iCloud.
- Intra la Device-uri.
- Selecteaza-ti telefonul iPhone.
- Intra pe Erase iPhone si confirma actiunea.
- Urmatoarea data cand telefonul va avea o conexiune la internet (daca nu are deja) continutul telefonului se va sterge automat.
Creaza o parola mai lunga
Probabil ca ai auzit despre un instrument de hacking numit GrayKey, folosit pentru a sparge parolele iPhone si iPad. Potrivit informatiilor care au circulat in piata, instrumentul a fost folosit de agentii de aplicare a legii si ar putea sparge un cod de patru cifre in cateva ore, in timp ce pentru un cod de sase cifre are nevoie de cateva zile.
Dispozitivul, care trebuia conectat la un dispozitiv iOS, putea dezactiva mijloacele obisnuite de protectie (un minut dupa sase incercari incorecte, cinci minute dupa sapte si asa mai departe), care ar impiedica pe oricine sa forteze un cod de acces.
Desi probabil ca nu ai niciun motiv sa nu iti doresti ca politia sau alti agenti de aplicare a legii sa-ti intre in telefon, adevarata problema in acest caz a fost, practic, aceea ca daca e posibil ca GrayKey sa-ti intre in telefon in acest mod, e foarte probabil sa existe si alte device-uri si hack-uri similare disponibile si pentru infractori.
Din fericire, Apple a blocat tehnologia GrayKey inca de la iOS 12, dar daca un astfel de sistem va mai aparea – si in mod sigur se va mai intampla – iata ce ar trebui sa faci pentru a-ti proteja telefonul:
• Alege un cod de acces lung: unul mai lung de sase cifre. Spargerea unui PIN cu 8 cifre ar putea dura cateva luni, in timp ce un PIN de zece cifre ar putea necesita un deceniu!
• Foloseste o parola/fraza de acces care contine cuvinte, mai degraba decat numere. Dar foloseste cuvinte aleatorii, care in mod normal nu ar aparea impreuna.
In timp ce codurile de acces utilizeaza doar numerele de la 0 la 9, o fraza de acces include numere, litere, simboluri si este sensibila la majuscule, ceea ce ar trebui sa faca spargerea iPhone-ului cu mult mai dificila.
Chiar daca va dura ceva mai mult sa deblochezi iPhone-ul atunci cand vrei sa il folosesti, ceea ce va fi destul de deranjant…
Probabil te gandesti ca telefonul tau este securizat prin Face ID sau amprenta digitala, dar nu uita ca telefonul poate fi deblocat si cu parola, asa ca daca aceasta este 0000, e cazul sa schimbi ceva!
Cum setezi o parola noua pentru iOS
1. Deschide meniul Setari.
2. Mergi la Touch ID si Parola (sau Face ID & Passcode daca ai un iPhone din seria X).
3. Introdu parola actuala.
4. Acceseaza Modificare Parola.
5. Introdu parola ta actuala din nou.
6. Apasa Optiuni Parola.
7. Din optiuni, alege Codul Numeric Personalizat sau Codul Alfanumeric Personalizat.
8. Introdu codul nou si verifica-l.
Daca folosesti Touch ID sau Face ID pentru a debloca telefonul, in mod normal nu va trebui sa folosesti parola pentru a-l debloca, dar exista si exceptii: parola va fi necesara atunci cand nu iti folosesti telefonul mai mult de sase zile, de exemplu, sau cand repornesti dispozitivul.
In ceea ce priveste parolele, iti poti imbunatati in mod semnificativ securitatea utilizand un manager de parole.
Stergerea automata a continutului iPhone
Urmatoarea sugestie poate parea relativ enervanta, dar este o optiune excelenta daca iti faci griji cu privire la cei care ar putea incerca sa iti ghiceasca parola. Ideea este ca dupa 10 incercari incorecte, iPhone-ul isi va sterge automat tot continutul si astfel va face smartphone-ul inutil hackerului (sau cel putin iti va pune datele personale la adapost).
E adevarat ca este o optiune care te poate ingrijora intr-o oarecare masura, mai ales ca au existat cazuri in care anumite persoane au activat aceasta functie, stergandu-si toate informatiile personale, in general atunci cand se aflau sub incidenta alcoolului. Cam aceleasi persoane au in general tedinta de a nu crea copii de backup, asa ca daca activezi aceasta optiune, va fi foarte inteligent sa activezi si backup-ul automat iCloud, astfel incat intr-o situatie in care datele tale ar fi sterse (din cauza unui accident sau a unei tentative reale a unui hacker de a intra in telefonul tau), vei avea totul salvat in Cloud.
Pentru a activa “optiunea nucleara”, intra pur si simplu in Setari – Touch ID and Passcode (sau Face ID & Passcode), introdu parola, mergi in partea de jos a paginii si bifeaza Stergere Date.
Evita deschiderea linkurilor necunoscute
Acest pont este unul auto-explicativ – daca primesti un link necunoscut prin mesaj text, prin e-mail sau aleatoriu pe web, nu il accesa. Accesarea unui link necunoscut poate reprezenta o amenintare pentru dispozitivul tau si chiar daca este posibil sa nu iti sparga in mod direct iPhone-ul, unele se pretind a fi clienti populari de e-mail, precum Gmail, pentru a avea acces la contul tau de e-mail.
Paginile arata de obicei destul de asemanator cu varianta reala, asa ca acest tip de inselatorie este destul de comun si merita intotdeauna sa iti pastrezi discernamantul si sa evaluezi cu atentie orice primesti.
Regula generala este ca daca nu ai incredere in aspectul e-mailului sau mesajului, atunci nu ar trebui sa-l deschizi. Acelasi lucru este valabil si pentru atasamentele emailurilor, desi nu exista multe cazuri in care hackerii au reusit sa obtina acces la un iPhone prin aceasta metoda. Acesta este mai degraba un sfat general…
Revoca permisiunile pentru aplicatii
Urmatorul pas pe care ar trebui sa il faci in razboiul impotriva hackerilor este revocarea accesului pentru aplicatii. Atunci cand utilizezi aplicatii iOS, ti se va solicita adesea sa permiti aplicatiilor sa acceseze fie camera, fie microfonul, fie contactele, etc. pentru a utiliza aplicatia la maxim.
In iOS 13, Apple a facut si mai dificil pentru aplicatii sa colecteze informatii despre tine fara sa stii, cu ajutorul unei serii de masuri suplimentare, inclusiv:
• Mai multe optiuni cand vine vorba de partajarea locatiei. Astfel, poti alege intre: Permite accesul continuu la locatie in timp ce utilizezi aplicatia, Permite o data si Nu permite.
• Vei vedea, de asemenea, o alerta Location Reminder, cu o harta care iti arata ce date a colectat aplicatia si o explicatie privind motivele pentru care aplicatia are nevoie de aceste date.
Aplicatiile solicita, de asemenea, permisiunea de a utiliza Bluetooth in iOS 13. S-ar putea sa te intrebi de ce o aplicatie solicita sa utilizeze Bluetooth acum ca ai trecut la iOS 13. Este posibil sa te urmareasca folosind receptoare de semnal Bluetooth din magazine si din alte locatii. Daca nu iti doresti acest lucru, poti opri urmarirea din aplicatie.
Acelasi lucru este valabil si pentru urmarirea WiFi . Aplicatiile iti pot urmari locatia in functie de retelele WiFi la care te-ai conectat. Aceasta urmarire este dezactivata by default in iOS 13.
Tot dezactivata by default in iOS 13 este si capacitatea aplicatiilor de a vedea informatiile stocate in sectiunea de note a contactelor.
In plus, in iOS 13, aplicatiile VoIP nu iti mai pot colecta datele in fundal – se pare ca WhatsApp si Snapchat pot necesita modificari pentru a se conforma.
Iata deci o sumedenie de motive bune pentru a instala iOS 13 pe iPhone.
Chiar daca permiterea accesului inseamna ca poti utiliza fiecare functie a aplicatiei, aplicatia poate, de asemenea, sa iti acceseze informatiile private.
Ca sa ne integem din start, aceasta este impotriva politicii de confidentialitate a Apple si orice aplicatie care colecteaza informatii de identificare personala va fi eliminata si, din cate stim, acest lucru nu s-a intamplat pana acum, insa este o posibilitate.
Oricum ar fi, daca simti ca ai instalat o aplicatie mai dubioasa pe iPhone, o poti sterge sau poti merge in Setari – Confidentialitate, si sa selectezi permisiunea pe care doresti sa o revoci si sa o dezactivezi. Din pacate va trebui sa faci acest lucru cu fiecare permisiune in parte, deoarece nu exista nicio modalitate de a dezactiva toate permisiunile deodata.
Nu face publice in imagini informatii privind locatia
Un alt mod in care datele tale pot ajunge in maini nepotrivite sunt imaginile foto ce includ metadate care dezvaluie locatia in care au fost facute.
In iOS 13 poti alege sa nu partajezi aceste informatii privitoare la locatia imaginii. Este o optiune pe care o vei vedea atunci cand incerci sa partajezi o imagine.
1. Avand selectata imaginea pentru partajare, intra in Optiuni, langa Location Included, in partea de sus a ecranului.
2. Daca nu doresti sa incluzi date legate de locatie, deselecteaza butonul de langa Locatie.
Cum sa eviti scurgerile de fotografii si hack-urile iCloud
Daca tot vorbim despre fotografii, poate iti amintesti ca in urma cu cativa ani, a existat o serie intreaga de scurgeri de fotografii cu celebritati. Ca de obicei pe web, femeile celebre au parte de cel mai rau tratament – ceea ce in acest caz a insemnat postarea la scara larga a fotografiilor nud. Si in multe cazuri, a fost implicat un iPhone sau un cont iCloud.
Asta nu inseamna ca serviciile hardware si software ale celor de la Apple sunt complet nesigure. De fapt, putem spune chiar ca iPhone este cel mai sigur smartphone mainstream de pe piata in acest moment. Insa astfel de evenimente demonstreaza ca nimeni nu poate fi impasibil in ceea ce priveste siguranta celor mai personale date si fotografii.
Exista diverse modalitati in care te poti asigura ca fotografiile tale intime nu sunt furate si postate online de hackeri: autentificarea in doi pasi si o verificare cu intrebarile tale pentru securizare poate fi o idee foarte buna.
Opreste Siri
Asistentul personal al Apple, Siri, este o caracteristica excelenta a iOS si ofera utilizatorilor o modalitate de utilizare a smartphone-ului hands-free.
Cu toate acestea, indiferent de cat de util este Siri pentru utilizatori, acesta poate oferi hackerilor date cu caracter personal. Siri va solicita adesea un fel de verificare inainte de a permite accesul la contacte, fotografii si alte tipuri de informatii sensibile, dar au existat mai multe ocazii in care codul de acces al iPhone-ului a putut fi complet evitat, iar accesul la device a fost destul de facil.
Pentru a dezactiva accesul la Siri pe ecranul de blocare, mergi la Setari – Touch ID & Passcode (sau Face ID & Passcode) si dezactiveaza optiunea „Permiteti accesul atunci cand este blocat”.
Dezactiveaza functia auto-fill
Acelasi lucru se poate spune si despre functia auto-fill a Apple in Safari. Keychain de la Apple stocheaza datele de autentificare pe diverse site-uri web, solicitand utilizatorilor sa salveze informatiile dupa ce s-au logat cu succes in contul lor.
Este o caracteristica extrem de utila, pentru ca inseamna ca nu trebuie sa ne amintim informatiile de conectare pentru o multime de site-uri web pe care navigam de obicei – si acelasi lucru este valabil si pentru informatiile despre cardul de credit sau de debit. Pur si simplu atinge un buton, iar Apple va completa toate informatiile despre card, in afara de codul de securitate.
Cu toate acestea, daca un hacker reuseste sa obtina acces la iPhone-ul tau, ceea ce mai sus era un avantaj se transforma acum in dezavantaj, oferind practic oricui acces liber la toate datele tale de autentificare online. Pentru a dezactiva Keychain si auto-fill, acceseaza meniul Setari – Safari – Auto-fill si dezactiveaza fiecare optiune.