Dusmanii naturali ai inflamatiei

Spread the love

Pornind de la alergii si detresa gastrointestinala si mergand pana la boli autoimune si probleme de articulatii, asa cum este artrita, sau boli care conduc la inflamatii cronice, toate pot fi resimtite de organismul uman sub forma de dureri inconfortabile, ce pot ajunge chiar pana la stari invalidante.

Desi multe persoane apeleaza la analgezice ce pot fi luate fara reteta, exista o serie intreaga de alternative naturale care lupta cu inflamatia si care ofera o ameliorare sigura si eficienta a durerii si a altor simptome ale inflamatiei. Iata mai jos sase remedii naturale care te pot face sa te simti mai sanatos si mai ferit de dureri.

Scoarta de salcie alba

Acest supliment natural care provine de la salcia alba (Salix alba) a fost utilizat de secole pentru tratarea durerii si inflamatiei. Scoarta de salcie alba contine salicina, un compus similar cu aspirina care da scoartei proprietatile anti-inflamatorii pentru care este renumita.

Un studiul din anul 2001, publicat in Phytotherapy Research a relevat faptul ca subiectii carora le-a fost administrata scoarta de salcie au raportat o scadere de 14% fata de cifrele initiale a simptomelor de durere, in timp ce subiectii care au primit un tratament placebo au raportat o crestere cu 2% a durerii.

O doza obisnuita de scoarta de salcie alba este de 240 de miligrame pe zi. Persoanele care sufera de alergie la aspirina nu ar trebui sa utilizeze acest supliment. Cei care sufera de diabet sau de probleme hepatice, care pot avea o sensibilitate mai mare la apsirina, sunt de asemenea sfatuiti sa foloseasca scoarta alba de salcie cu precautie sau sa urmeze indrumarile unui medic.

Extract de ceai verde

Antioxidantii din ceaiul verde sunt renumiti pentru capacitatea lor de a imbunatati starea de sanatate a inimii si se crede ca ar contribui la prevenirea unor tipuri de cancer.
Catehinele sunt un alt compus din plante care se gaseste in ceaiul verde si care s-a demonstrat a reduce simptomele de inflamatie.

Un articol din anul 2010, publicat in Life Sciences a relevat faptul ca EGCG, principala catehina din ceaiul verde, poate reduce inflamatia articulatiilor si avansarea bolii la pacientii cu artrita reumatoida si cu osteoartrita.

Extractul de ceai verde este disponibil sub forma de capsule. O doza zilnica obisnuita este cuprinsa intre 300 si 400 de miligrame.

Extractul de Boswellia (Boswellia serrata)

Originari din India, copacii din specia Boswellia produc o rasina numita olibanum (mai cunoscuta drept frankincense) care are proprietati anti-inflamatorii si analgezice puternice. Boswellia este adesea folosita pentru a trata problemele de articulatii degenerative si inflamatorii, asa cum este artrita.

Un studiu efectuat in anul 2003 a relevat ca subiectii cu osteoartrita la nivelul genunchiului, care au fost tratati cu extract de Boswellia serrata timp de 8 saptamani au raportat o scadere a durerii de genunchi si o imbunatatire a flexibilitatii si a distantei de mers.
Expertii recomanda suplimentarea cu o cantitate de 500 de mg pe zi de extract de Boswellia serrata, standardizata la 30% acid boswellic.

Ghimbirul

Ghimbirul a fost utilizat in medicina ayurvedica si chinezeasca de ani intregi pentru a trata o gama intreaga de afectiuni, de la dificultati respiratorii pana la diabet. In Statele Unite, este ceva obisnuit sa iei ghimbir pentru a ameliora simptomele de greata.

Suplimentele alimentare precum ghimbirul continua sa fie studiate pentru beneficiile lor potentiale, inclusiv pentru ameliorarea durerii si inflamatiei, De fapt, in 2010 un studiu publicat in Journal of Pain a relevat ca suplimentarea cu ghimbir a redus durerea musculara asociata cu activitatea fizica.

Un alt studiu, implicand subiecti cu osteoartrita, a relevat ca atunci cand ghimbirul a fost aplicat topic la locul durerii, simptomele durerii au fost ameliorate, ceea ce a determinat subiectii sa raporteze o calitate imbunatatita a vietii.
In prezent nu exista nicio doza zilnica recomandata de ghimbir, dar Administratia Americana pentru Alimentatie si Medicamente il recomanda drept produs sigur. Ghimbirul poate fi consumat proaspat, sub forma de ceai calmant, sau sub forma de capsula.

Curcumina

Curcumina este derivata din curcuma (turmeric, sofran de India), o planta cu flori din familia ghimbirului. Ea este folosita in mod traditional in medicina chineza si ayurvedica, drept agent anti-inflamator.

Cateva studii clinice au demonstrat calitatile curcuminei, atat ca antioxidant puternic, cat si ca ingredient anti-inflamator. Dovezile sugereaza ca ea actioneaza in mod similar cu analgezicele fara reteta, asa cum este ibuprofenul, si chiar cu medicamentele cu prescriptie medicala, cunoscute drept inhibitori de COX-2 (cyclooxigenaza 2).

Un studiu din anul 2012 care analizeaza eficienta si siguranta curcuminei la subiectii cu artrita reumatoida a relevant ca cei care au luat doar curcumina au raportat un numar redus de simptome de boala, fata de subiectii care au luat medicatie cu reteta sau o combinatie de curcumina si analgezice cu reteta.

Nu exista o doza recomandabila stabilita de curcumina, dar subiectii din studiul de mai sus au luat 500 de miligrame de doua ori pe zi. Stai de vorba cu medicul tau despre o doza potrivita pentru tine.
Pont: atunci cand cumperi un supliment de curcumina, cauta unul care sa contina de asemenea si piperina (din piper negru) despre care se spune ca ar creste biodisponibilitatea curcuminei cu pana la 2000 de procente.

Probioticele

Din ce in ce mai multe persoane din intreaga lume sufera in acest moment de boala inflamatorie intestinala, caracterizata de inflamatia cronica a tractului gastrointestinal, o boala determinata de un mix de factori genetici si de stil de viata.

Pe langa adoptarea unei diete curate, impulsionarea sistemului microbian si imunitar prin administrarea unui probiotic de inalta calitate te poate ajuta sa controlezi simptomele bolii inflamatorii intestinale.

Potrivit unui studiu din anul 2013, Lactobacilul si Bifidobacteriile, care se gasesc in majoritatea probioticelor, s-au demonstrat a fi capabile sa reduca inflamatia intestinala.
Pentru rezultate mai bune cauta o formula cu tulpini multiple si aminteste-ti sa o iei zilnic.

You May Also Like

Lasă un răspuns