Dependenta de telefoane mobile poate sabota relatiile romantice

Spread the love

Un studiu recent ofera dovezi ca utilizarea smartphone-urilor poate stimula comunicarea intre partenerii romantici. Pe de alta parte, insa, dependenta de smartphone duce la o satisfactie mai redusa vis-a-vis de relatie si la o comunicare afectiva mai redusa.

Mai mult decat un simplu dispozitiv de comunicare, smartphone-urile au devenit instrumente sofisticate pentru accesarea internetului, pentru jocuri video, precum si pentru conectarea cu lumea la nivel mult mai mare.

Autorii studiului aparut in publicatia Mobile, Media & Communications, Matthew A. Lapierre si Benjamin E. Custer, spun ca aceste caracteristici fac smartphone-urile complet diferite de telefoanele mobile anterioare. Pentru ca majoritatea covarsitoare a adultilor folosesc smartphone-uri, dispozitivele au fost asociate cu depresia, singuratatea si cu anxietatea. Mai mult decat atat, exista din ce in ce mai multe dovezi ca smartphone-urile ne pot afecta comunicarea cu ceilalti si relatiile interumane.

Se pare, insa, ca e posibil ca nu utilizarea smartphone-ului sa fie principala problema. In literatura de specialitate apare ideea ca rezultatele negative provind de fapt din dependenta de smartphone, si nu din utilizarea smartphone-ului in sine.
Lapierre si Custer au dorit sa exploreze aceasta idee analizand ce anume din experienta legata de smartphone-uri are capacitatea de a sabota relatiile romantice. Mai exact, au vrut sa vada cum poate afecta activitatea cuiva pe telefon comunicarea cu partenerul sau romantic.

Cercetatorii au recrutat un esantion de 433 de adulti tineri, implicati in relatii romantice si care se vad zilnic cu partenerii de cuplu. Respondentii, recrutati din toata SUA, au completat sondaje continand intrebari referitoare la modul in care isi folosesc smartphone-ul intr-o zi obisnuita. Chestionarele au masurat in plus dependenta de smartphone folosind 15 itemi (de exemplu, „Ma panichez cand nu-mi pot folosi smartphone-ul”). De asemenea, ele au evaluat comunicarea relationala, facand distinctia intre comunicarea prin diverse medii (e-mail, mesaje text, apeluri telefonice), comunicarea fata in fata si comunicarea afectiva.

Dupa cum era de asteptat, tinerii adulti cu dependenta mai mare de telefonul smart au raportat o comunicare afectiva mai redusa si o satisfactie mai mica in relatiile romantice.

Pe de alta parte, utilizarea smartphone-urilor in sine nu pare a fi in detrimentul relatiilor. Cercetatorii au descoperit ca subiectii cu o utilizare mai mare a telefonului au raportat un plus de comunicare cu partenerii de cuplu. Mai mult, cu cat subiectii au raportat o folosire mai accentuata a mediilor electronice diverse pentru a comunica cu partenerii, cu atat gradul de comunicare cu acestia a fost mai mare.
„Ca atare, in loc sa impiedice gradul de conectare cu oamenii dragi, smartphone-urile ne pot ajuta sa ramanem in legatura cu acestia si poate chiar sa ne angajam in mai multe tipuri de comunicare, asociate cauzal cu o satisfactie mai mare fata de relatie”, explica Lapierre si Custer.
Cercetatorii mai subliniaza ca fiecare tip de utilizare a telefonului smart pe care l-au evaluat (medii de comunicare, fata in fata, social media) a fost asociat cu un plus de dependenta de smartphone. Insa atunci cand influenta dependentei a fost eliminata, utilizarea smartphone-ului parea sa ofere beneficii de comunicare in cadrul relatiilor. „Gama de posibilitati de comunicare asociate cu utilizarea smartphone-urilor ar trebui sa ii ajute pe indivizi sa trimita mesaje flirt partenerilor de cuplu, sa sune rapid pentru un “te iubesc” scurt, sau sa foloseasca chat-ul video pentru a face schimb de indicii non-verbale”, sugereaza autorii.

Per ansamblu, concluziile sugereaza ca utilizarea in sine a smartphone-ului nu impiedica conectarea semnificativa cu cei din jur. Mai degraba, dependenta de smartphone este problema de baza care poate dauna relatiilor.

Sursa: https://www.psypost.org/2021/01/smartphone-dependency-can-sabotage-romantic-relationships-according-to-new-psychology-research-59332

You May Also Like

Lasă un răspuns