De ce si cum sa postim?

De ce si cum sa postim?
Spread the love

Chiar si cu o buna igiena alimentara, producem toxine. Corpul nostru se reinnoieste in permanenta: activitatea intensa a miliardelor noastre de celule genereaza in mod necesar toxine.

Corpul este coplesit in capacitatea sa de a restabili echilibrul (homeostazia). In consecinta, organismul se supraincarca cu toxine care duc la oboseala cronica, pierderea vitalitatii, apararea imunitara slabita.

Postul, abtinerea de la ingerarea oricarui aliment solid, permite absenta digestiei. Prin salvarea functiei de asimilare digestiva, care este costisitoare in energie, toate fortele vitale ale organismului sunt deviate catre functia de eliminare si regenerare. Exista diferite tipuri de post, dar iti voi spune doar despre trei dintre ele.

Ce tipuri de posturi?

Indiferent de tipul pe care il alegi, este important sa stti sa te pregatesti! Nu intra in post peste noapte. Pentru conditii hidrice si uscate, ar trebui sa iti modifici in mod ideal dieta in zilele anterioare prin retragerea treptata a produselor de origine animala (carne, lapte etc.), stimulente (cafea, alcool, produse bogate in zahar etc.), precum si grasimi si cereale proaste.

La fel, este important sa nu-ti intrerupi postul prea brusc. Nu merge sa mananci un hamburger pentru prima masa! Favorizeaza metoda blanda cu produse si dulciuri de post ambalate, usor de digerat si portii mici (fructe de sezon, legume etc.).

Postul intermitent

Cu siguranta este cea mai „usoara” forma realizabila. A face un post intermitent inseamna pur si simplu sa postesti „pe jumatate”. In loc sa treaca zile intregi fara sa mananci, intermitentul iti permite sa alternezi perioadele de post cu perioadele de consum normal de alimente pe parcursul unei zile de 24 de ore.

Cel mai frecvent este sa iti tai ziua in conformitate cu urmatorul raport: 16 – 08. Cu alte cuvinte: vei posti 16 ore si iti permiti sa mananci 8 ore. Avantajele postului intermitent sunt multiple, s-ar putea spune ca are ca scop purificarea intregului corp si imbunatatirea tuturor functiilor sale.

In ceea ce priveste numarul de zile posibile pentru a face un post intermitent, sa stii ca nu exista cu adevarat o regula. Va depinde de motivatia ta, de toleranta ta la post si de constrangerile tale profesionale/familiale.

Postul apei

Spre deosebire de postul uscat, aici poti (si ar trebui) sa bei apa pe tot parcursul zilei. Cu alte cuvinte, incetezi sa mananci, dar continui sa bei.

Exista mai multe modalitati de abordare: poti face acest lucru in mod corespunzator si poti bea doar apa sau poti adauga alte lichide, cum ar fi sucuri, supe de legume sau ceaiuri de plante. Este important sa intelegi ca nu exista un raspuns unic si depinde doar de tine si de situatia in care te afli.

Post uscat

Mult mai extrem, este, asa cum sugereaza si numele sau, un post in care nu se consuma nici alimente solide, nici lichide. Deoarece nu consumi lichid, corpul trebuie sa declanseze mai rapid anumite mecanisme compensatorii.

Datorita dificultatii sale, acest tip de post este destinat in principal unui public informat care deja este obisnuit cu postul si care cauta sa-si   curete corpul mai aprofundat.

You May Also Like

Lasă un răspuns