Apa potabila si cateva metode de economisire

Spread the love

Apa, in special apa potabila, are o importanta covarsitoare pentru existenta vietii. Fara apa nu ar putea exista nici omul, nici animalele, nici plantele.

Organismul uman contine apa in proportie de peste 70%, apa care intra in compozitia organelor, tesuturilor si lichidelor biologice. Ea dizolva si transporta substantele asimilate si dezasimilate; mentine constanta concentratia sarurilor in organism si, evaporandu-se pe suprafata corpului, ia parte la reglarea temperaturii acestuia.
Apa este cea mai raspandita substanta compusa si reprezinta trei sferturi din suprafata globului terestru. Ca si aerul, ea constituie factorul principal al mentinerii vietii pe pamant.

Cata apa potabila consuma un om zilnic?

Apa este un constituent fundamental si indispensabil al organismului uman. Orice abatere de la calitatea apei, poate produce tulburari grave in organismul uman, iar insuficienta aportului de apa este mult mai putin tolerata decat carenta in alte elemente.
Dinamica apei in corpul uman si bilantul hidric al organismului au fost indelung studiate in fiziologie si sunt astazi binecunoscute, avand largi aplicatii medicale. Deshidratarea respectiv hiperhidratarea, cu numeroasele variante fiziopatologice, sunt intalnite in cadrul multor afectiuni si pun serioase probleme de diagnostic si tratament.
Un om are nevoie in medie de circa 100 de litri de apa pe zi: 4 litri pentru nevoia fundamentala, 2,5 litri pentru baut si 1,5 litri prepararea hranei, 13 litri pentru spalat vesela, 13 litri pentru spalat rufe, 70 de litri pentru nevoi sanitare (spalat pe maini si fata, dus, apa pentru clatirea toaletei etc.).

Apa potabila nu este o resursa inepuizabila!

Variabilitatea este desigur foarte mare, in functie de sursele de apa si pretul apei, de obiceiuri etc. Unde nu exista apa curenta si consumul apei casnice e mai mic, iar in zonele unde trebuie carata de la mari distante si este foarte scumpa, oamenii fac economie. In multe tari mai putin dezvoltate, consumul apei este sub minimul acceptabil si acest lucru duce la consecinte negative asupra igienei si sanatatii publice.

A face baie in cada, in loc de a face un dus, asta duce automat la un consum mult mai mare de apa. De asemenea utilizarea intensa a masinii se spalat rufe sau a masinii de spalat vesela sau eficienta  redusa a electrocasnicelor din punct de vedere al consumului de apa, sunt factori care determina un consum mare de apa.

Avand in vedere caracterul limitat al resurselor de apa in general si de apa potabila in particular, consumul acesteia se normeaza si uneori chiar se rationalizeaza.
Tinand cont de acest aspect, este bine ca fiecare persoana sa constientizeze pericolul epuizarii in timp a resurselor de apa si sa incerce sa economiseasca ‘apa care este mai pretioasa decat aurul’!

Iata cateva modalitati simple de a economisi apa potabila in locuinta ta:

1. Identifica si repara scurgerile de apa de la obiectele sanitare; foloseste contoarele de apa pentru a afla daca ai scurgeri de apa. Citeste contorul de apa inainte si dupa o perioada de 2 ore in care nu s-a folosit apa in casa, daca indicatia difera, inseamna ca pe undeva se pierde apa.

2. Achizitioneaza o masina de spalat vase care este prevazuta cu functii de economisire a apei si a  energiei si foloseste-o doar atunci cand este complet incarcata; procedeaza la fel si cu masina de spalat rufe

3. Cand faci dus, opreste apa in timp ce te sapunesti si deschide-o cand te clatesti; un dus de 4 minute (in loc de 7 minute) micsoreaza semnificativ consumul de apa.

4. Cand te speli pe dinti, opreste apa in timp ce iti faci periajul de 5 minute.

5. Nu lasa robinetul deschis daca nu ai nevoie de apa in acel moment.

6. Daca speli legume sau fructe, mai bine spala-le intr-un vas si nu lasa apa sa curga degeaba in chiuveta! Apa in care ai spalat legumele sau fructele poate fi folosita ulterior la udatul florilor.

7. Nu dezgheta carnea congelata punand pachetul sub jet continuu de apa; lasa pachetul in frigider sau pe blatul din bucatarie, la temperatura camerei.

Un sfat pentru a proteja apa potabila: Nu arunca uleiul pe care l-ai folosit la prajit, in chiuveta! Mai bine asteapta ca uleiul incins sa se raceasca si apoi pune-l intr-un borcan cu capac sau intr-o sticla de plastic cu dop si arunca totul la gunoi. Aruncarea uleiului incins in chiuveta, polueaza sute de litri de apa. In plus, uleiul incins se poate lipi de conducta si poate infunda tevile.

Asteptam parerile voastre!

Previous Post

No more post

You May Also Like

Lasă un răspuns