Alimentatia ideala pentru o stare de spirit perfecta

Spread the love

E posibil oare ca alimentatia sa afecteze starea de spirit? Gandeste-te in felul urmator: organismele noastre sunt ca un experiment chimic in derulare, iar unul dintre rezultatele sale este starea de spirit. Iar alimentatia pe care o consumam este o variabila majora in acest experiment! Pentru a intelege modul in care alimentele pe care le consumam ne influenteaza starea de spirit, vom incerca sa intram in detalii in cele ce urmeaza.

Macronutrientii

Alimentatia perfecta pentru o stare de spirit ideala nu inseamna pur si simplu sa gasim cateva alimente care impulsioneaza starea de spirit, ci este mai degraba vorba despre gasirea unui echilibru. Si mai important, vorbim despre includerea in mod constant a variantelor integrale ale celor trei macronutrienti – carbohidrati, proteine si grasimi – in aproape orice gustare sau masa pe care o iei.

Oricare dintre acesti macronutrienti consumati in cantitate insuficienta iti va afecta sanatatea intestinului, iar specialistii sustin ca sanatatea intestinului este cea care afecteaza in foarte mare masura starea de spirit a unui individ. Intestinul este locul din care izvoraste anxietatea si depresia.
Includerea fiecarui macronutrient in fiecare masa pe care o iei poate stabiliza, de asemenea, si nivelul de zahar din sange, care in schimb iti poate echilibra starea de spirit, spun aceiasi specialisti.

Carbohidratii

In cazul carbohidratilor, cheia e sa alegi intotdeauna carbohidrati complecsi, bogati in fibre, asa cum sunt cerealele integrale, fructele si legumele, si in general sa eviti alimentele cu continut mare de zagar, asa cum sunt dulciurile si bauturile indulcite. “Continutul de fibre al acestor alimente promoveaza sanatatea intestinului”, spun expertii in nutritie si sanatate.

Proteinele

Proteina este importanta pentru ca este formata din aminoacizi, care influenteaza in mod definitoriu starea de spirit. De pilda, aminoacidul numit triptofan este precursorul secretarii de catre organism a serotoninei, o substanta chimica ce contribuie la stabilirea dispozitiei. Include intotdeauna in dieta ta o varietate de surse de protein, pentru a te asigura ca primesti toti cei noua aminoacizi esentiali pe care organismul uman nu ii produce.

Grasimile

Grasimile reprezinta cea mai mare parte a creierului uman, asa ca avem nevoie de ele pentru a functiona in mod adecvat. Organismul nostru, de asemenea, necesita grasime pentru metabolizarea vitaminei D, care este in foarte stransa legatura cu depresia si cu starea de spirit, sunt de parere specialistii. Incearca, asadar, sa mentii un bun echilibru intre acizii grasi Omega 3 si Omega 6!

Si micronutrientii influenteaza starea de spirit

Dincolo de macronutrienti, anumiti micronutrienti – compusi organici de care organismul nostru are nevoie in cantitati mici pentru a functiona in mod adecvat (poti include aici vitaminele, mineralele si asa mai departe) pot afecta de asemenea dispozitia. Potrivit specialistilor, exista cativa micronutrienti anume de care oamenii au mai mare nevoie in general:

  • Magneziu – il gasesti in nuci, vegetale cu frunze verzi, soia, fasole neagra, seminte de dovleac, quinoa si ciocolata neagra.
  • Seleniu – il gasesti in nuci, peste si fructe de mare, pui, vita, sparanghel si ciuperci.
  • Iod – il gasesti in alge marine, peste si fructe de mare, iaurt si lapte, oua, sare de masa.

Iata mai jos si cateva reprezentate ale fiecarei categorii de macronutrienti prezentate mai sus, care te pot ajuta sa iti influentezi in bine starea de spirit.

  • Carbohidratii – cereale intregrale (grau integral, orez brun, quinoa, ovaz, cerealele sau boabele antice), orice legume, precum si fructe in cantitati moderate.
  • Proteine – iaurt, carne rosie si pui, nuci si seminte, leguminoase, fasole, soia, quinoa, ovaz si oua.
  • Grasimi – peste, nuci si seminte (si unturile aferente), avocado, masline si ulei de masline, ciocolata neagra, tofu, oua si branzeturi.

You May Also Like

Lasă un răspuns