Există multe oase mici în picior, deci poate fi dificil să vezi o leziune gravă, cum ar fi o fractură, în special la copii. Oasele mici sunt mult mai mici într-un picior mic. Oasele copiilor sunt imature și necesită tratament special, astfel încât părinții și îngrijitorii trebuie să știe ce ar putea indica o fractură a piciorului.
Care sunt semnele unei fracturi de picior?
Există 26 de oase diferite în picior și oricare dintre ele se poate rupe, deci de unde să știi? Cel mai evident semn al fracturii piciorului este o deformare – forma piciorului este diferită. Aceste deformări pot varia, dar dacă degetele de la picioare sunt îndoite în sus, în spate sau în lateral, este ușor de observat.
Pe de altă parte, lipsa deformării nu înseamnă că nu există fractură. Dimensiunea oaselor din picior poate face fracturile dificil de identificat.
Unele simptome frecvente ale fracturii piciorului includ: umflătură, vânătaie, rupturi în piele, os proeminent, sângerări abundente.
De asemenea, copilul va avea dureri și îi va fi foarte greu să pună presiune pe picior. S-ar putea să se plângă și de faptul că piciorul este amorțit.
Ce trebuie să faceți dacă suspectați o fractură a piciorului?
Scopul este să obțineți asistență medicală cât mai curând posibil, dar trebuie să acordaţi mai întâi primul ajutor. Dacă vedeți un os, sângerări abundente care nu se opresc sau sânge care curge dintr-o rană la picior, sunați la 112.
De asemenea, luaţi în considerare modul în care copilul a fost rănit. Piciorul este singura problemă sau este posibil să fie, de asemenea, rănit la cap, gât sau spate? Dacă da, țineți copilul nemișcat și sunați la 112.
Primul ajutor standard pentru o fractură a piciorului presupune:
- dacă piciorul sângerează, ridicați-l și puneţi presiune cu o cârpă curată sau un obiect de îmbrăcăminte
- dacă este posibil, aplicați gheață pentru a reduce inflamaţia
- evitați să atingeți orice os expus
- mergeți la un centru de primiri urgenţe
Nu vă faceți griji cu privire la imobilizarea piciorului, pur și simplu sprijiniți-l. Încercând să îl legaţi, puteţi face mai mult rău.
Cum este diagnosticată fractura?
Odată ajuns la o unitate medicală, un cadru medical va examina piciorul, verificând capacitatea de a-l mişca, de a simţi, precum şi pulsul, pentru a stabili dacă există flux sanguin adecvat. Probabil că va recomanda teste imagistice precum:
- o radiografie pentru a vedea dacă există un os rupt
- o scanare CT oferă o imagine mai cuprinzătoare a leziunii, intrucât aceasta poate să fie mai mult decât un os fracturat și să cuprindă şi o articulaţie
- un RMN oferă o imagine și mai bună a piciorului
- o scanare osoasă utilizează colorant radioactiv care face fracturile, chiar și mici, mai ușor de văzut
Dacă există o fractură osoasă, se va pune ghips sau o atelă ghipsată pe picior și veţi primi instrucțiuni despre cum să îngrijiți copilul acasă. O vătămare gravă cu fracturi multiple poate necesita intervenţii chirurgicale și internare în spital.
Dacă nu sunteți sigur dacă există sau nu o fractură la piciorul copilului, trebuie să vă adresaţi medicului. La Atleticokinetic – Clinica Kinetoterapie Bucuresti există medici de ortopedie traumatologie care vă vor putea diagnostica fractura, dacă aceasta există. Ulterior, cu ajutorul kinetoterapiei ortopedice, veţi putea trata fractura pentru o recuperare rapidă.