8 moduri in care tehnologia ne va influenta vietile in viitor

Spread the love
  •  Tehnologia va fi un instrument vital pentru a crea o lume mai curata, mai sigura si mai incluziva, dar la ce schimbari ne putem astepta?
  •  Panelistii sesiunii Tehnologie pentru o Lume mai Rezilienta de la Davos 2023 au discutat despre trendurile viitorului si despre dezvoltarea tehnologica.

Fie ca este vorba despre metavers, ochelari smart sau modele de limbaj, lumea asa cum o stim e posibil sa nu mai fie cum ne-o imaginam.

Tehnologia poate fi un instrument important in tranzitia catre o lume mai curata, mai sigura si mai incluziva. Dar ce oportunitati strategice exista pentru ca tehnologia sa fie un accelerator al progresului si cum va influenta ea urmatoarea generatie?
Liderii au discutat la Davos despre modul in care tehnologia si platformele vor schimba lumea, despre tendintele si evolutiile tehnologice la care e posibil sa asistam si au incercat sa ofere o perspectiva asupra a ceea ce ar putea trai nepotii nostri in viitor.
Sesiunea Tehnologie Pentru o Lume mai Rezilienta i-a adus in prim plan pe Nicholas Thompson, CEO al The Atlantic; Sunil Bharti Mittal, presedinte al Bharti Enterprises; Arvind Krishna, presedinte si CEO al IBM Corporation; Julie Sweet, presedinte si CEO al Accenture; si Cristiano Amon, Presedinte si CEO al Qualcomm Incorporated. Iata cam ce au avut acestia de spus vis-a-vis de tehnologie si de impactul sau asupra viitorului nostru.

1. Tehnologia stimuleaza productivitatea

Companiile incearca din ce in ce mai mult sa-si transforme digital operatiunile, pe fondul unei cereri incredibile de obiecte mai inteligente si mai conectate, spune Cristiano Amon, presedinte si CEO al Qualcomm Incorporated. „Cred ca in tehnologia acestui moment, probabil mai mult ca niciodata (mai ales daca ne referim la mediul economic actual) asistam la aceasta dorinta a companiilor de a se transforma digital si de a folosi tehnologia pentru a deveni mai eficiente si mai productive”, a spus el.

2. Ochelarii vor depasi telefoanele mobile

Viitorul informaticii va deveni virtual odata cu evolutia continua a platformelor de calcul, asa cum a evoluat de la computere personale la telefoane mobile, spune Amon. Ceea ce cunoastem acum drept apel video, in special post-COVID, va deveni in curand o imagine holografica pe care o vom vedea in fata noastra prin intermediul ochelarilor inteligenti.
„Trendul tehnologic este imbinarea spatiilor fizice si digitale. Cred ca aceasta va fi urmatoarea platforma de calcul, care in final va fi la fel de importanta ca telefoanele. Cred ca ne putem gandi ca acest lucru se va intampla in acest deceniu” a mai adaugat el.

3. Evolutia informaticii cuantice

Informatica cuantica nu va inlocui informatica clasica, insa va incepe sa rezolve problemele din lumea fizica – materiale, chimie, probleme de criptare si optimizare – in cativa ani, potrivit lui Arvind Krishna, presedinte si CEO al IBM Corporation. Si intr-adevar, calculul cuantic este deja atat de bun incat te poti gandi la el chiar acum. „As indemna cu tarie pe toata lumea sa investeasca acum in decriptarea cuantica pentru orice date care intereseaza cu adevarat”, sfatuieste el.

4. 5G va crea mult mai multe cazuri de utilizare

5G va crea o multime de cazuri noi de utilizare, inclusiv managementul dronelor, chirurgia robotica si vehiculele autonome, spune Sunil Bharti Mittal, presedinte al Bharti Enterprises. Aplicatiile industriale vor beneficia in special de aceasta tehnologie datorita capacitatii lor mai mari. „Intre timp, oamenii se vor obisnui cu conexiuni mai bune, viteze mai mari si latenta mai mica pentru dispozitivele lor obisnuite”, adauga el, avertizand totusi ca „va costa foarte multi bani”.

5. Tehnologia de tip ChatGPT va deveni norma

Modelele de limbaj mari vor deveni ceva normal, deoarece reduc costul inteligentei artificiale (AI), permitandu-ti sa ai mai multe modele pe o baza si oferind un avantaj de viteza, spune Krishna. „Dincolo de faptul ca limbajul va fi ceva normal, codul poate fi o forma de limbaj iar de aici vom ajunge la <> Documente legale, lucrari de reglementare etc.”, adauga el.

6. Lucrurile excelente vor necesita date bune

Recentul entuziasm legat de ChatGPT a demonstrat potentialul de a avea cantitati mari de date si lucrurile minunate pe care le poti face cu acestea, insa a evidentiat si nevoia de date „bune”, spune Julie Sweet, presedinte si CEO al Accenture. „Ne place ceea ce se intampla acum si faptul ca toata lumea vorbeste despre asta. Deoarece, in multe cazuri, oamenii s-au indoit de motivul pentru care e nevoie de date cu adevarat curate care se conecteaza la date externe, utilizeaza aceste modele de baza apoi in cazuri de utilizare specifice – multe vor fi in productia digitala, in agricultura, cazuri de utilizare industriala – ceea ce reaminteste tuturor ca trebuie sa intelegi corect datele”.

7. Metaversul evolueaza foarte rapid

Metaversul evolueaza mai repede decat se anticipa, pentru ca ajunge la nevoile umane, creand totodata ceva nou, observa Sweet. „Legat de nevoia umana, am descoperit ca atunci cand te cufunzi intr-o experienta, inveti mai bine si poti face lucrurile mai bine”, spune ea. „Estimam ca vor exista venituri de 1 trilion de dolari influentate de metavers pana in 2025.”

8. Vom asista la o democratizare a serviciilor

Nepotii nostri vor trai intr-o lume foarte diferita datorita democratizarii produselor si serviciilor care in prezent sunt disponibile doar pentru elita sau pentru bogati, prezice Mittal. „Stand pur si simplu, in metavers, probabil ca se vor alatura cateva milioane de oameni din intreaga lume, pentru a experimenta ceea ce experimentam noi astazi”, spune el. „Veti vedea beneficiile tehnologiei care vor influenta cu adevarat viata oamenilor in fiecare zi, iar acestia vor trai o viata foarte diferita fata de noi.”

Sursa: https://www.weforum.org/agenda/2023/01/davos-2023-eight-ways-technology-will-impact-our-lives-in-the-future/

You May Also Like

Lasă un răspuns