- 06 Aproape 30.000 de persoane din China au fost impartite pe grupuri, in functie de 6 optiuni modificabile, iar pierderea lor de memorie a fost masurata pe parcursul a 10 ani.
- Constatarile sugereaza ca declinul memoriei asociat varstei ar putea fi reversibil, chiar si pentru cei predispusi genetic la aceasta afectiune.
Un stil de viata sanatos poate duce la o pierdere mai lenta a memoriei la adultii cu o varsta mai inaintata, inclusiv la persoanele predispuse genetic la declin cognitiv, potrivit datelor colectate pe parcursul unui deceniu de spitalele din China.
Cercetatorii, condusi de o echipa de la Spitalul Xuanwu de la Capital Medical University din Beijing, au spus ca descoperirile ar putea contribui la protejarea impotriva declinului memoriei, intr-un studiu publicat saptamana trecuta de jurnalul peer-reviewed The BMJ.
Studiul a sugerat ca declinul memoriei asociat varstei – considerat a fi o parte normala a imbatranirii – „ar putea fi mutabil” din cauza diferitilor factori ce tin de boala.
Studiile anterioare care au investigat relatia dintre stilul de viata si pierderea memoriei au avut tendinta de a se concentra pe un singur factor, cum ar fi fumatul, dieta sau activitatea fizica, spun autorii.
Pentru studiu, cercetatorii au evaluat contributia fiecaruia dintre cei sase factori modificabili ce tin de stilul de viata si efectele lor combinate asupra memoriei in randul miilor de participanti, pe parcursul a 10 ani.
Cei sase factori legati de stilul de viata sanatos au inclus o dieta sanatoasa, exercitii fizice regulate, contact social activ, activitate cognitiva activa si evitarea fumatului si a alcoolului.
Fiecarui factor i-a fost atribuit un standard de calcul. De exemplu, pentru ca participantii sa aiba o dieta sanatoasa, aportul lor zilnic trebuia sa constea in cel putin 7 pana la 12 produse alimentare, inclusiv legume, carne si produse lactate.
Cel putin 150 de minute de activitate moderata sau 75 de minute de activitate intensa pe saptamana au fost considerate suficiente ca nivel sanatos de exercitiu fizic pentru studiu, care s-a derulat in perioada 2009 – 2019.
Sportul regulat, o dieta sanatoasa si o viata sociala activa sunt cativa dintre factorii care pot reduce memoria mai putin asociata cu imbatranirea, a constatat un studiu din China.
Cercetatorii au inrolat aproape 30.000 de participanti cu functie cognitiva normala si cu o varsta medie de 72 de ani, proveniti din 12 provincii din nordul, sudul si vestul Chinei. Functia memoriei acestor participanti a fost evaluata folosind un test de Invatare Verbala Auditiva utilizat la scara larga. De asemenea, ei au fost testati pentru cel mai raspandit factor de risc genetic pentru boala Alzheimer si dementa asociata, care a fost depistat la 20% dintre participanti.
Participantii au fost clasificati in functie de stilul lor de viata, cei care au raportat cel putin patru factori de sanatate fiind grupati in categoria favorabili. Grupul mediu a avut doi pana la trei factori, iar cei care au punctat zero sau doar un factor au fost plasati in grupul nefavorabil.
Cercetatorii au constatat ca, pe toata durata studiului, participantii din grupul favorabil au avut o scadere mai lenta a memoriei in comparatie cu grupul nefavorabil, insa acelasi lucru s-a intamplat si cu cei care purtau markerul genetic al Alzheimer.
Desi purtatorii genotipului au avut parte de pierderi mai rapide de memorie, cei cu stiluri de viata favorabile si medii au avut o rata mai lenta de declin, comparativ cu grupul nefavorabil.
Potrivit cercetatorilor, dieta sanatoasa a avut cel mai puternic efect asupra incetinirii declinului memoriei, ea fiind urmata de activitatea cognitiva si apoi de sport.
„Aceste rezultate ofera o perspectiva optimista, deoarece sugereaza ca, desi riscul genetic nu este modificabil, o combinatie de factori de stil de viata mai sanatosi este asociata cu o rata mai lenta a declinului memoriei, indiferent de riscul genetic”, au spus ei.
Co-autorul studiului, Serge Gauthier, profesor emerit in neurologie si neurochirurgie la Universitatea McGill din Canada, a declarat ca o descoperire importanta a fost aceea ca persoanele cu un risc genetic moderat de dementa si-ar putea reduce declinul cognitiv asociat varstei cu o combinatie de obiceiuri de viata sanatoase.
„Cercetarea de baza, epidemiologica si clinica efectuata de cercetatori de top are un impact pozitiv asupra sanatatii persoanelor care traiesc in China si in intreaga lume”, a spus Gauthier.
Desi studiul s-a concentrat pe declinul memoriei asociat varstei, „a fost posibil, dar deocamdata nu s-a demonstrat, ca imbunatatirea unei combinatii de obiceiuri sanatoase de viata reduce intr-adevar numarul de persoane cu dementa”, a spus el.
Gauthier, care a descris studiul ca fiind „semnificativ”, a spus ca este probabil sa existe o nevoie de a reduce alti factori de risc – cum ar fi hipertensiunea arteriala si diabetul – pentru a atinge un nivel semnificativ de prevenire a dementei.