O vara sigura pentru copii

Spread the love

Ne-am obisnuit sa consideram ca vara este acea perioada excelenta in care copiii se pot bucura de diverse activitati de interior si in aer liber si nimic nu ne-a pregatit pentru experienta pe care o traim anul acesta, cand toate planurile de distractie de vara trebuie regandite, ca urmare a pandemiei COVID-19.

Desi cercetatorii au formulat initial teorii potrivit carora temperaturile ridicate ar putea diminua transmisibilitatea virusului, studiile recente sugereaza ca vremea calda si umezeala ridicata au un efect redus asupra transmiterii acestui virus, distantarea sociala si acoperirea fetei ramanand singurele masuri cu un impact important.

La fel ca multe alte planuri date peste cap de COVID-19, activitatile de vara nu fac nici ele exceptie! Chiar si acum, cand autoritatile din intreaga lume incep sa redeschida treptat terase, restaurante, magazine, cinematografe si teatre, locatii in aer liber pentru concerte si alte spatii publice precum parcuri si plaje, nesiguranta cu privire la ce se poate intampla sau la ce este sigur si ce nu, face ca distractia de vara – asa cum o stiam pana acum – sa fie greu de planificat.

Pe de alta parte, in conditiile in care familiile, dar mai ales cei mici, incep sa vada tot mai multi oameni iesind, este extrem de tentant sa cedeze ideii ca virusul nu mai este o amenintare. Cu totii vrem sa ne adunam din nou in grupuri, suntem dornici sa ne imbratisam, sa dam mana, sa fim din nou aproape unii de ceilalti, dar este important sa intelegem ca nimic nu s-a schimbat cu privire la acest virus, fata de acum doua-trei luni! El exista in continuare in comunitati, iar deocamdata nu exista un tratament eficient si nici un vaccin. Virusul nu isi ia vacanta de vara, asa ca nu e cazul sa lasam complet garda jos!

Pentru o vara cat mai sigura, va trebui sa inveti care sunt modalitatile cele mai bune pentru a-ti mentine copiii la adapost de orice riscuri, sanatosi si in siguranta – indiferent ca sunt copii mici sau adolescenti – in timp ce se bucura pe cat posibil de distractia de vara.

Vacantele de vara in anul COVID-19

De la grijile pentru cum poate fi mentinuta curatenia si igiena zonei de destinatie, pana la grijile fata de rudele mai in varsta, pare mai prudent pentru familii sa aleaga variante de vacanta mai aproape de casa si mai putin aglomerate. Desigur, copiilor le va fi cel mai greu sa inteleaga, pentru ca sunt dornici sa isi vada colegii si prietenii, rudele din alte orase, vor sa mearga in tabere, vor sa plece in vacante alaturi de familie si de prieteni, asa cum erau obisnuiti…

Raspunsul pentru toate intrebarile copiilor este ca daca exista ceva ce se poate face in cat mai multa siguranta atunci se va intampla – fie ca este vorba despre o iesire pe lac sau la padure, despre excursii cu barca sau despre mers la cabana sau cu cortul!

Masuri de protectie anti COVID-19 la plaja sau piscina

Vremea calda fara balaceala in apa este imposibil de imaginat pentru majoritatea copiilor, iar in conditiile in care de la 1 iunie piscinele publice si plajele se deschid treptat, asteptandu-si vizitatorii, inotul si balaceala au nevoie de noi masuri de precautie, pe langa cele pe care le stiam deja.

Desi clorul este un ucigas eficient al microbilor, inclusiv al virusurilor, el nu face nimic pentru a stopa transmiterea pe calea aerului, in randul persoanele aflate in contact foarte apropiat. Aceasta este o problema speciala, mai ales in cazul copiilor. Nu poti duce un copil mic la piscina sau pe plaja si sa te astepti sa nu intre in contact cu alti copii.
Daca vrei totusi sa iesi la o piscina alaturi de cei mici, informeaza-te inainte. Suna la piscina si afla ce demersuri speciale fac in aceasta perioada: masuri de distantare, limitari de capacitate, igienizarea echipamentelor si locatiei. Daca decizi cu privire la o iesire, poarta masca atunci cand nu inoti si spala-te des pe maini.

Pentru plaje si lacuri verifica, inainte de a merge, daca exista inca restrictii pe plaja pe care vrei sa ajungi, sau eventual reglementari de care ar trebui sa stii. De asemenea, fii pregatit sa iti anulezi planurile de mers la plaja sau la piscina daca parcarile pline sau aglomeratia de pe drum sugereaza ca vei da de un numar mare de persoane la destinatie.
Daca situatia pare in regula si iei totusi decizia sa mergeti la plaja, este bine sa ai la tine masti in caz ca sunt si alti oameni prin preajma, mai ales in locuri in care se creaza aglomeratii, precum intrari sau toalete.

Siguranta fizica in apa

Activitatile legate de apa sunt un mod foarte popular de a face miscare si au numeroase beneficii pentru sanatate, insa din pacate au si riscuri importante.

  •  Invata sa previi imbolnavirile de orice fel asociate cu folosirea apei si protejeaza-ti atat copiii, cat si pe tine insuti.
  •  Ajuta-ti copilul sa invete tot ce trebuie sa stie despre siguranta in apa.

Inecul reprezinta principala cauza a decesului la copii cu varste cuprinse intre 1 si 4 ani, iar numarul de copii care pier in fiecare zi din cauza inecului este ingrijorator, mai ales in perioada sezonului de vara.

  •  Supravegheaza intotdeauna copiii atunci cand se afla in apa sau in jurul acesteia. Daca nu poti sa o faci personal, atunci asigura-te ca cei mici sunt supravegheati in mod constant de un adult responsabil.
  •  Invata-i pe copii sa inoate. Cursurile de inot ii pot proteja pe cei mici de inec.
  •  Invata sa faci resuscitare cardiopulmonara (CPR). Abilitatile CPR ar putea salva viata cuiva.
  •  Instaleaza un gard cu patru laturi in jurul piscinei de casa.

Plimbarile de agrement cu barca pot fi un mod excelent de a petrece timp cu familia si prietenii, insa este important ca siguranta iesirilor cu barca sa fie primordiala! Poarta, asadar, de fiecare data cand iesi cu barca alaturi de cei dragi veste de salvare bine puse si inchise.

Invinge soarele si caldura

Afectiunile sau imbolnavirile legate de caldura apar atunci cand organismul nostru nu mai reuseste sa isi regleze temperatura. Sugarii si copiii cu varste pana la 4 ani prezinta cel mai mare risc in aceste situatii, insa chiar si persoanelor tinere si sanatoase li se poate face rau de la caldura, mai ales daca participa la activitati fizice intense in intervale cu temperaturi foarte ridicate. Pentru afectiunile si imbolnavirile asociate cu caldura cea mai buna aparare este prevenirea.

  •  Nu lasa niciodata sugarii, copiii mici sau animalele de companie intr-o masina parcata, nici macar daca ai ferestrele intredeschise.
  •  Imbraca sugarii si copiii cu haine deschise la culoare, usoare si confortabile.
  •  Planifica atent activitatile in aer liber, preferand ca interval orar dimineata si seara.
  •  Racoreste-te cu dusuri sau bai reci.
  •  Solicita imediat ingrijiri medicale daca cei mici prezinta simptome de imbolnaviri legate de caldura.

Poate ca inca nu stiai, dar sunt suficiente doar cateva arsuri grave pentru a creste riscurile ca mai tarziu in viata copilul tau sa faca o forma de cancer de piele. Pielea copiilor necesita protectie impotriva radiatiilor ultraviolete daunatoare ale soarelui, ori de cate ori ies afara.

  •  Acopera-te. Imbracamintea care acopera pielea ta si a copilului contribuie la protectia impotriva razelor UV.
  •  Foloseste produse solare cu un factor de protectie de cel putin 15 SPF si protectie UVA (ultraviolete A) si UVB (ultraviolete B) de fiecare data cand iesi din casa alaturi de copii.

Tine tantarii la distanta

Protejeaza-ti familia, prevenind intepaturile insectelor si boli precum Zika, virusul West Nile si boala Lyme, care pot fi transmise de insecte. Deocamdata nu exista informatii si dovezi ca tantarii ar putea fi responsabili de raspandirea noului coronavirus, insa chiar si asa, este esential sa iti protejezi copiii de intepaturile de insecte!

  •  Foloseste un repelent eficient pentru insecte atunci cand lasi copiii sa se joace afara.
  •  Transforma-ti curtea intr-o zona fara capuse.
  •  Asigura-te ca nici tu, si nici cei mici nu aveti capuse. Acestea sunt usor de indepartat, trebuie doar sa le descoperi la timp.

Impiedica accidentarile

In fiecare an, in Statele Unite, serviciile de urgenta trateaza peste 200.000 de copii cu varsta sub 14 ani, care ajung la camerele de garda ale spitalelor in urma accidentelor petrecute in locurile de joaca sau in parcuri. Caderile in timpul jocului, afara sau in casa, sunt o cauza frecventa de ranire.
Cum, deocamdata, parcurile si locurile de joaca raman inchise in cea mai mare parte, ca urmare a reglementarilor privind stoparea raspandirii noului coronavirus, riscurile sunt ceva mai reduse. Insa chiar si asa, e bine de stiut care sunt masurile la care sa fii atent dupa mult-asteptata redeschidere a locurilor de joaca si a parcurilor.

  •  Verifica si asigura-te ca suprafetele de sub echipamentele de joaca sunt sigure, moi si bine intretinute.
  •  Supravegheaza in permanenta copiii in jurul zonelor cu risc de cadere, asa cum sunt scarile si echipamentele de joaca.
  •  Foloseste usile de protectie pentru scari (acolo unde exista) care te pot ajuta sa impiedici un copil activ sa cada, atunci cand nu esti langa el.
Contuziile

Contuzia este un tip de leziune cerebrala traumatica cauzata de o cadere, lovitura sau un soc in zona capului, care poate afecta functionarea normala a creierului. Contuziile pot aparea in urma oricarui sport sau activitati de recreere.

  •  Invata care sunt semnele si simptomele contuziei si ce poti face in cazul in care apare o astfel de situatie.
  •  Ai grija ca cei mici sa foloseasca echipamentul de protectie adecvat pentru activitatile de sport sau agrement pe care le practica.

Transportul in era COVID

Calatoriile pe timp de vara vor avea probabil nevoie de ceva mai multa planificare anul acesta, indiferent de modul de transport pe care il alegi.
Desi autoritatile si companiile de zbor incearca sa reduca pe cat posibil contactele intre calatori si insotitorii de zbor, este dificil deocamdata sa mentii distanta adecvata fata de alte persoane din avion, mai ales daca sunt implicati si copii.

Cat despre drumurile cu masina, o abordare pe cont propriu este probabil cea mai buna idee. Evita opririle pe drum intre locul de pornire si destinatie, si ai grija sa ai in masina servetele dezinfectante si gel dezinfectant pentru maini cu o concentratie de alcool de 60% sau mai mare. Nu uita de servetelele de hartie, pentru a evita sa atingi suprafete atinse frecvent si de alte persoane.
Daca e musai sa calatoresti in grup, o idee poate fi sa iti faci vacanta alaturi de o alta familie si sa cadeti de acord asupra unei perioade de doua saptamani de monitorizare inainte si dupa vacanta.

Activitatile in spatii inchise

Pentru a invinge zilele caniculare de vara, oamenii recurg adesea la entertainment in spatii inchise, in care exista aer conditionat. Dar activitatile populare pentru copii – asa cum sunt bowlingul, filmele sau iesirile la fast-food au anul acesta riscuri nebanuite.

Redeschiderea locatiilor de acest gen variaza de la tara la tara, insa in Romania restaurantele, fast-food-urile, cinematografele si salile de bowling si biliard nu sunt deocamdata deschise. Iar atunci cand se vor deschide, in mod cert va fi cu respectarea unor masuri speciale de siguranta, ce implica distantarea si igienizarea permanenta a zonelor de trafic intens. Pentru cinematografe va fi probabil vorba despre rezervari in avans, locuri distantate si huse de unica folosinta pentru scaune. Pistele de bowling vor mentine probabil cel putin o pista distanta intre zonele pe care se joaca, iar echipamentele de igienizare la indemana. De asemenea, este important ca adolescentii sau copiii mai mari care vor ajunge in aceste locuri sa poarte masti si sa se spele pe maini frecvent.

Cat despre luat masa in restaurante, specialistii recomanda sa stai afara, in zone bine aerisite si sa atingi usile sau alte suprafete cu servetele de hartie, in mod deosebit atunci cand intri la toaleta. Tot ei recomanda, insa, sa te gandesti de doua ori inainte de a petrece timp in spatii inchise alaturi de alte persoane, iar recomandarea este cu atat mai importanta in cazul copiilor, care nu respecta atat de strict masurile de siguranta.

Sunt inca foarte multe lucruri pe care nu le stim despre transmiterea acestui virus, dar este important de retinut ca el se transmite mult mai usor in spatii inchise, iar cand oamenii intra in aceste spatii fara masti, protectia personala devine mult mai dificila.

Siguranta copiilor acasa

Parintii pot intreprinde multe actiuni pentru a proteja sanatatea si siguranta copiilor lor acasa. Este important, asadar, sa urmezi indicatiile privind prevenirea incendiilor, utilizarea cuptorului cu microunde si locuirea cu animale de companie. Cauta sfaturi pentru o casa cat mai sigura si sanatoasa, aplicabile fiecarei camere din casa.

De asemenea, nu uita sa ii inveti pe cei mici sa se spele pe maini imediat cum intra in casa. Daca ai copii mai mari, carora le-ai alocat responsabilitati anume in casa, subliniaza inca o data pentru acestia masurile de siguranta: purtarea mastii in spatii inchise precum magazinul de langa casa, spalatul pe maini chiar daca au mers doar sa plimbe cainele, sa cumpere paine sau sa duca gunoiul. Invata-i, de asemenea, sa dezinfecteze clanta si usa de fiecare data cand o folosesc, sa scoata din ambalaje produsele pe care le introduc in frigider sau in dulapuri sau sa dezinfecteze ambalajele pastrate.

Adolescentii salariati

Angajatii cu varste mici au rate mari de accidentari la locul de munca. Riscurile la serviciu, lipsa de experienta si lipsa pregatirii in materie de siguranta pot creste riscurile de accidentare a tinerilor care decid sa lucreze de la varste mici, fie sezonier, fie cu jumatate de norma.

De asemenea, adolescentii care lucreaza trebuie sa fie mai precauti la masurile de protectie impotriva COVID-19 si sa nu se expuna riscurilor, considerand ca sunt in siguranta intre colegi, sau ca nu li se poate intampla nimic!
Daca ai un adolescent care lucreaza, asigura-te ca isi cunoaste drepturile, la fel ca si responsabilitatile angajatorului si pe ale sale si care sunt activitatile pe care nu le pot face copiii cu varste sub 18 ani.

Spune stop violentei

Copiii se pot folosi de device-urile electronice la care au acces pentru a pune in situatii dificile, pentru a hartui sau pentru a ameninta alti copii. Ia masuri pentru a preveni orice tip de violenta in mediul online, cu atat mai mult in aceasta perioada, in care timpul petrecut de copii online, pe diverse device-uri, a fost cu mult prelungit ca urmare a restrictiilor de deplasare, in vederea stoparii raspandirii noului coronavirus.

Pe de alta parte, odata cu dezvoltarea emotionala a adolescentilor, acestia sunt extrem de influentati de experientele lor legate de relatii, inclusiv de momentul in care incep sa isi faca relatii si sa iasa la intalniri. Protejeaza-ti copiii de violenta in relatie. Aproape 1 din 10 adolescenti raporteaza ca a fost lovit sau ranit intentionat de catre iubit sau iubita, cel putin o data pe parcursul unui an. Invata-i ca violenta nu este o atitudine normala in niciun fel de relatie si ca nu trebuie sa o accepte, indiferent de gradul de atasament fata de agresor!

Comporta-te precaut

In ciuda faptului ca magazinele, terasele, hotelurile si locatiile diverse fac tot posibilul pentru a mentine oamenii cat mai distantati si suprafetele curate, astfel incat sa preintampine pe cat posibil raspandirea noului coronavirus, inca este sub semnul intrebarii daca aceste masuri sunt suficient de bune incat sa ii tina pe oameni in siguranta.

Cei mai probabil noul coronavirus va ramane printre noi inca multa vreme de acum incolo, iar iesirile sunt necesare pentru sanatatea mentala si pentru starea de bine a copiilor, dar si a parintilor. Va trebui sa invatam sa traim cu COVID-19, si din fericire exista si moduri in care o putem face cat mai sigur! E momentul sa fim creativi si inovatori in acest sens, dar mentinand in acelasi timp siguranta familiei. Protejeaza-ti sanatatea, dar nu uita nici de celelalte masuri de precautie enumerate mai sus, astfel incat sa ai o vara cat mai linistita, in care cei mici sa se bucure pe deplin!

Surse:

https://www.cdc.gov/family/kids/summer/index.htm

https://www.nationalgeographic.com/family/2020/06/how-parents-can-give-kids-a-safe-summer-coronavirus/

You May Also Like

Lasă un răspuns