Respectarea unei diete si alimentatii sanatoase este esentiala pentru bunastarea dumneavoastra si pentru a va sprijini activitatile fizice, cum ar fi mersul la sala sau participarea la sporturi in aer liber. Cand faceti miscare, este important sa va ajustati dieta pentru a putea oferi corpului energia de care are nevoie, altfel va fi o lupta dificila pentru a va atinge obiectivele de sanatate si fitness.
O alimentatie corecta – urmand cele mai actualizate recomandari privind alimentatia sanatoasa – va va ajuta sa aveti performante mai bune, sa reduceti riscul de ranire, sa va intariti sistemul imunitar si sa grabiti recuperarea dupa antrenament.
Dar cum arata mai exact o dieta sanatoasa? Iata detaliile despre 2 dintre principalele grupuri de alimente despre care trebuie sa stiti.
Carbohidrati – Scopul principal al carbohidratilor este de a oferi organismului energie. Sunt cel mai important tip de combustibil pentru exercitii fizice si activitate fizica.
Cand carbohidratii sunt digerati, acestia sunt descompusi in glucoza si stocati in muschi si ficat sub forma de glicogen – ceea ce ofera organismului o aprovizionare de energie usor disponibila, rapid de utilizat si eficient.
Este esential sa va faceti aprovizionare cu carbohidrati, deoarece daca nu avetu suficienti in timpul exercitiilor fizice, veti obosi mai repede, veti simti ca energia se estompeaza si nu veti putea profita la maximum de antrenamente. Nu numai ca va vor ajuta sa continuati sa va antrenati, ci va vor ajuta si cu recuperarea, ajutand muschii obositi sa revina la starea lor normala cat mai repede posibil.
Alimentele bogate in amidon sunt o forma vitala de carbohidrati in dieta noastra. Cateva exemple bune dintre acestea sunt painea, pastele, orezul, fasolea si leguminoasele. Este o idee buna sa alegeti soiuri de cereale integrale, deoarece acestea ofera, de asemenea, fibre si o gama larga de vitamine si minerale, care sunt importante pentru sanatatea digestiva si bunastarea generala.
Proteina – Cele trei roluri principale ale proteinelor sunt de a creste, repara si mentine celulele si tesuturile corpului, inclusiv muschii. Proteinele se gasesc in diferite alimente in cantitati diferite. Indiferent daca sunteti un consumator de carne, vegetarian sau vegan, exista o multime de optiuni disponibile pentru a va asigura ca obtineti aportul necesar de proteine, de la surse animale, cum ar fi carnea, pestele si branza, pana la surse vegetale precum quinoa, tofu si fasole.
Cu toate acestea, este important sa alegeti produse lactate cu continut scazut de grasimi si carne slaba pentru a reduce consumul de grasimi saturate .
In functie de tipul de exercitiu pe care il faci, cerintele tale de proteine se vor schimba. Pentru a pune acest lucru in context, un adult normal are nevoie de aproximativ 0,75 g per kilogram de greutate corporala pe zi, in timp ce cineva cu un program de forta si rezistenta viguros ar putea avea nevoie de oriunde de la 1,2 pana la 1,7 g de proteine pe kilogram de greutate corporala pe zi.
Respectand o dieta variata, constand din alimente bogate in nutrienti, veti obtine proteinele de care aveti nevoie fara a fi nevoie sa va asigurati alimentatia cu suplimente de proteine sau alte strategii, chiar daca sunteti putin mai activ decat o persoana obisnuita. Ca si in cazul carbohidratilor, trucul este sa va extindeti aportul de proteine pe parcursul zilei.