„Mamografie” este examinarea sanului feminin folosind raze X. Cu ajutorul mamografiei, pot fi detectate chiar si cele mai mici modificari ale tesutului glandei mamare, care pot fi o indicatie initiala a unei stari patologice in san cu mult inainte de a se observa o bucata palpabila.
Din acest motiv, mamografia este considerata a fi cea mai eficienta metoda de detectare timpurie a cancerului de san („screening mamografic”). Scopul screening-ului este de a imbunatati speranta de viata si calitatea vietii pacientilor care sufera de cancer de san prin detectarea carcinoamelor intr-un stadiu incipient si tratarea acestora cu cat mai putin stres posibil.
Examinarea se efectueaza pe aparate cu raze X specializate, cu o „tehnica a fasciculului moale” optimizata pentru tesutul mamar. Aceasta inseamna ca sunt utilizate raze X cu energie redusa (cu proprietati bune de absorbtie si raza scurta de actiune) pentru a obtine imagini cu contrast ridicat. In functie de densitatea tesutului mamar, radiatia este slabita diferit si apoi iese din san cu intensitati diferite.
Dispozitive de mamografie complet digitale care functioneaza foarte bine sunt disponibile la clinica de senologie Cluj. O expunere automata speciala garanteaza imagini de o calitate optima. Imediat dupa captarea imaginii, radiologul poate vizualiza imaginile pe monitoare de inalta rezolutie. Imaginile mamografice sunt apoi arhivate digital.
Dupa o discutie informativa, tehnologul in radiologie va cere eliberarea partii superioare a corpului si eliminarea oricarei bijuterii care interfereaza. Fiecare san este prezentat din doua directii. Pentru a obtine o calitate semnificativa a imaginii si pentru a putea aplica cea mai mica doza posibila, sanul trebuie presat cu grija intre doua placi timp de cateva secunde.
Acest lucru poate fi inconfortabil pe termen scurt, dar nu ar trebui sa provoace nicio durere majora! Dacase va simti o presiune prea puternica, este de preferat informarea tehnologului in radiologie! Daca este necesar, se va adauga o examinare cu ultrasunete si / sau imagini speciale.
Ecografia, care nu este asociata cu nicio expunere la radiatii, ofera informatii suplimentare despre structurile din san. Se efectueaza in mod obisnuit, in special cu tesut glandular dens si astfel creste sensibilitatea procedurii mamografice.
Raportul final scris va fi trimis medicului de referinta. Momentul ideal pentru a face o mamografie este saptamana dupa incheierea perioadei menstruale. Acesta este si momentul in care pieptul este cel mai insensibil la presiune.
Pacientul nu trebuie sa se ingrijoreze de expunerea la radiatii, deoarece doza administrata este doar o fractiune din expunerea medie la radiatii naturale. Trebuie anuntata neparat daca exista sansa de a fi insarcinata. Mamografia este indicata daca exista suspiciunea unor procese patologice in zona sanului care nu poate fi clarificata prin alte metode.
Mamografia este o povara psihologica pentru multe femei, deoarece este asociata cu o teama latenta de cancer . Din acest motiv, este necesara o discutie educationala orientata spre pacient inainte de examinare . Investigatiile diagnostice suplimentare ar trebui efectuate cu promptitudine (daca este posibil in decurs de o saptamana), pentru a mentine cat mai scurta perioada de incertitudine cu privire la gravitatea constatarii.