De ce este atat de importanta sterilizarea instrumentelor de infrumusetare?

De ce este atat de importanta sterilizarea instrumentelor de infrumusetare?
Spread the love

Sterilizarea instrumentelor de infrumusetare poate fi banala pentru unele persoane, dar poate reprezenta si o operatie mai putin obisnuita pentru altele.

Cu toate acestea, sterilizarea echipamentului este esentiala pentru siguranta ta, siguranta clientilor tai, precum si pentru durabilitatea instrumentelor. Afla cum si de ce este esential sa iti sterilizezi instrumentele in mod sistematic.

Sterilizarea iti asigura instrumentele

In general, toate instrumentele de mana sunt considerate instrumente „semi-critice”. De fapt, pilele, pieptenii, periile si alte piese de mana vin in contact cu pielea clientilor tai.

Aceste instrumente sunt plasate astfel in categoria „semi-critica” deoarece reprezinta un risc mediu. Astfel, instrumentele trebuie sa fie de unica folosinta, fie sterilizate dupa fiecare utilizare sau tratate cu dezinfectare de nivel intermediar.

Cu toate acestea, datorita complexitatii si a utilizarii lor, aceste instrumente pot fi in contact direct cu sangele in orice moment. Acestea trebuie sterilizate, de preferinta intr-un autoclav pentru instrumente de manichiura si pedichiura sau sterilizator instrumente Pupinel cu aer cald, dupa fiecare utilizare, pentru a preveni riscul de contaminare.

Sterilizarea permite o durabilitate mai buna

Intretinerea instrumentelor de infrumusetare are un rol major in durabilitatea acestora. O intretinere buna va asigura functionarea corecta a instrumentelor, un confort mai bun si siguranta garantata pentru tine si clientii tai.

In schimb, o intretinere deficitara va duce la defectiuni mai frecvente si va reduce foarte mult siguranta ta si cea a clientilor tai care vin la salon.

Ce sterilizare sa alegi pentru instrumentele tale?

Sterilizarea este un pas crucial in intretinerea instrumentelor. Exista multe tehnici de sterilizare. Intre sterilizatorul cu aer cald, cu bile, autoclavul sau sterilizatorea chimica, iata fiecare dintre aceste metode mentionand avantajele si dezavantajele acestora.

  • Autoclavul iti sterilizeaza instrumentele folosind vapori de apa saturati. La o temperatura de 134°C, 3 minute de contact sunt suficiente (excluzand timpul de preincalzire, racire si uscare). Autoclavul este cea mai rapida si mai sigura metoda de sterilizare de astazi. Poate manipula, de asemenea, lichide si rufe. Principalul sau dezavantaj este inmuierea obiectelor din plastic sau cauciuc, precum si riscul de coroziune pentru instrumentele metalice de calitate inferioara.
  • Sterilizatorul cu aer cald foloseste caldura uscata pentru a distruge microorganismele. La o temperatura de 180°C, durata unui ciclu este de aproximativ 30 de minute (excluzand timpul de preincalzire si racire). Simplu si ieftin, este totusi un proces destul de lent, cu rezultate uneori variabile. Intr-adevar, in functie de model, rezultatul poate sa nu fie satisfacator si pot ramane urme de contaminare.
  • Aceasta tehnica implica imbibarea instrumentelor tale in substante chimice. De asemenea, nu se recomanda sa utilizezi aceasta metoda. Intr-adevar, timpul de contact este foarte lung (minimum 3 ore) si curatarea preliminara trebuie efectuata cu mare rigurozitate. Produsul utilizat este iritant si, prin urmare, trebuie manipulat cu grija. In plus, clatirea cu apa distilata sterila este obligatorie la sfarsitul sterilizarii.
  • Compus dintr-un recipient izolat, margele de sticla si un element de incalzire, sterilizatorul cu bile este in general utilizat pentru sterilizarea instrumentelor pe scaun. Cu toate acestea, nu se recomandam utilizarea acestuia. O expunere prea lunga iti poate deteriora instrumentele. In plus, partea non-emergenta a instrumentului ramane contaminata.

 

You May Also Like

Lasă un răspuns