Cum schimba tehnologia modul in care mancam

Spread the love

In vremurile pe care le traim, social media pot fi integrate in aproape fiecare aspect al vietii oamenilor intr-un fel sau altul, incepand de la socializarea in retea sau cumparaturile online si ajungand pana la cautarea de sfaturi despre sanatate si nutritie. Nu mai este un secret pentru nimeni ca majoritatea oamenilor de pe retelele de socializare au in feed cel putin cateva mesaje, notificari sau infografice despre alimentatie si obiceiuri alimentare, gratie conturilor pe care le urmaresc.

Scroland pe Instagram, Facebook, TikTok, Twitter sau LinkedIn, poti gasi peste tot imagini clickbait cu titluri precum „6 superalimente de care ai nevoie pentru a slabi” sau „Include aceasta pulbere pe baza de plante in dieta ta si vei slabi 5 kg”. Evident, nu toate postarile sunt organice, iar majoritatea beneficiaza de un plus de vizibilitate fiind postari sponsorizate sau postari ale influencerilor.

Astazi, postarile din social media au un impact direct asupra tipului de alimente pe care le consumam – cel mai recent exemplu fiind utilizarea excesiva a quinoa, a meiului si a altor alimente fara gluten. Popularitatea in crestere a retetelor vegetariene si vegane este o situatie care nu poate fi contestata. Iata, asadar, ca tehnologia influenteaza treptat modul in care mancam si, cel mai important, tipul de alimente pe care le consumam.
Nutritia personalizata este o piata in crestere, pentru ca este solicitata de oameni. Odata cu intrarea in joc a tehnologiei, oamenii folosesc acum device-uri pentru a-si monitoriza functiile corpului, o modalitate mai precisa de a verifica unele valori odata cu upgradarea cu Inteligenta Artificiala si cu dezvoltarea aplicatiilor digitale. Tehnologia ii ajuta pe oameni si sa monitorizeze impactul pe care dieta il are asupra organismului lor.

Se poate spune ca tehnologia ne-a afectat viata in mai multe moduri decat ne-am putea imagina, a schimbat modul in care mancam, in care comunicam, in care ne expunem vietile in social media si, cel mai important, modul in care ne traim viata. Mai mult decat atat, tehnologia a sustinut si a schimbat modul de consiliere al nutritionistilor. Astazi, multi oameni sunt deja constienti de aportul necesar de proteine, carbohidrati sau de vitamine si cunosc importanta glutenului sau a proteinelor in dieta lor, datorita unor adevarati „guru ai lifestyle-ului”. Iar in acest sens nutritionistii sunt ajutati si sustinuti prin aplicatii si social media.

Intrebarea care se pune, insa, este cat de mult din informatiile despre nutritie impartasite prin intermediul retelelor de socializare sunt demne de incredere? Sfaturile despre nutritie sunt verificate medical? Probabil ca nu. Desi este bine ca publicul sa fie mereu educat cu privire la diferitele tipuri de alimente si la valoarea lor nutritionala, abordarea „universal valabila” nu poate fi aplicata tuturor urmaritorilor unui cont.
Ceea ce trebuie sa inteleaga toti adeptii social media este ca fiecare componenta a corpului uman este diferita si fiecare are cerinte nutritionale diferite. Desi poti apela la retelele de socializare pentru anumite tipuri de dieta sau suplimente, inainte de a incepe orice dieta este imperativ sa intelegi care sunt cerintele corpului tau.

Stiintific vorbind, fiecare dintre noi are o alcatuire genetica diferita, iar corpurile noastre reactioneaza diferit la alimentele consumate sub orice forma. De asemenea, timpul joaca un rol important referitor la momentul in care se consuma alimentele.
Potrivit unei cercetari recente, nu numai expunerea la imaginile cu alimente sanatoase de pe retelele de socializare, ci si imaginile care sunt sustinute puternic de „aprecieri”, pot determina oamenii sa aleaga sa consume alimente mai sanatoase, in locul alimentelor mai putin hranitoare. Cercetarea si-a propus sa inteleaga efectul acut al postarilor din social media asupra comportamentului alimentar al participantilor.
Studiul a inclus peste 169 de femei adulte, cu varste intre 18 si 65 de ani, carora li s-a aratat un feed Instagram fals, care includea imagini si videoclipuri cu mai multe alimente diferite – inclusiv legume, fructe, fursecuri si prajituri, precum si imagini nealimentare; postarile au avut un nivel ridicat sau scazut de implicare prin aprecieri. Dupa acest exercitiu, participantii au avut acces la un bufet care a inclus atat struguri, cat si prajituri. S-a constatat ca participantii care au consumat mai multi struguri s-au uitat mai mult la imagini cu alimente mai sanatoase care aveau multe like-uri.

In afara de nivelurile de nutritie, retelele de socializare pot prezenta uneori sfaturi nutritionale nerealiste. Este extrem de important sa evaluezi datele din social media printr- o lentila corecta si sa validezi fiecare informatie cu un profesionist medical inainte de a lua de bune si de a urma unele sfaturi despre alimentatia sanatoasa. Nu ar trebui sa urmezi orbeste aceste trenduri, mai ales atunci cand se refera la un nou plan de dieta sau la un produs alimentar nou.
Mergi intotdeauna la nutritionist si cere ajutor medical pentru a obtine sfaturi mai bune cu privire la nutritie. Nutritionistul este persoana cea mai potrivita pentru a oferi sfaturi, pentru ca are pregatire clinica si te va sfatui cel mai bine in functie de dieta ta actuala, de starea de sanatate, de nivelul de activitate si de stilul de viata. Mai mult decat atat, recomandarile nutritionistilor sunt sustinute si de dovezi stiintifice.

Din pacate, odata cu aparitia platformelor tehnologice, exista adesea asocieri intre „utilizarea problematica a internetului” (PIU) si un risc crescut de a dezvolta tulburari alimentare, precum anorexia nervoasa, bulimia nervoasa, tulburarea de binge-eating, fixatiile alimentare si pierderea controlului asupra alimentatiei. Daca iti doresti cu adevarat sa mananci alimente sanatoase si hranitoare, care respecta cerintele corpului tau, consulta intotdeauna un nutritionist pentru a sti ce tip de hrana este cea mai buna pentru organismul tau.

Sursa: https://timesofindia.indiatimes.com/blogs/voices/how-technology-is-changing-what-we-eat/

You May Also Like

Lasă un răspuns