Teoretic, eticheta unui produs trebuie sa ofere o cantitate de informatii suficienta consumatorului pentru a face cele mai bune alegeri cu privire la siguranta alimentelor pe care le cumpara si valorile nutritionale. Din pacate, nu intotdeuna se intampla asa. Am inceput sa punem eticheta pe orice, dar spune eticheta aceea mereu adevarul? Si chiar daca spune, stim sa facem diferenta intre ceea ce este bun si ceea ce este daunator.
Cum verificam autenticitatea etichetei produselor?
Pentru a-ti da seama daca eticheta unui produs contine toate informatiile de care ai nevoie, aceasta trebuie sa puncteze:
- Cantitatea produsului per portie – numar de calorii
- Procentaj macronutrienti – carbohidrati, proteine, grasimi (si procentajul din totalul de calorii pe care acestea il contin)
- Procentaj de grasimi saturate, mononesaturate si polinesaturate
- Cantitate totala sare.
- Cantitate de colesterol, daca este prezent.
- Cantitate de vitamine si minerale, in special cantitatea de potasiu.
- Toate celelelate ingrediente si substante, aici intrand si aditivii, nitritii, proteinele care pot fi alergenice pentru anumite persoane.
Din pacate, legea nu impune o prezentare atat de detaliata, asa ca practicile neortodoxe sunt practicate la scara larga. De exemplu, daca pe produs scrie „97% fara grasimi”, inseamna ca este un produs care ar trebui imediat suspectat. La fel si dulciurile care prezinta aceeasi „calitate”. Pentru ca ar trebui sa te intrebi cum a fost obtinut acest procentaj.
In plus, uneori acest „97% fara grasimi”se refera la o singura portie. Asta inseamna ca produsul contine 3-4 grame de grasimi la 100 g produs. Un produs care spune „97% fara grasimi” ofera urmatoare informatii: produs care contine 6 portii, 30 de calorii per portie, 1 gram grasimi. Daca e sa calculam numarul de calorii pentru fiecare gram de grasimi, atunci ajungem la concluzia ca 9 calorii din grasimi inseamna 30% din totalul de calorii pe care il contine produsul. Asta inseamna o diferenta de 27% fata de cel 3% inscris pe ambalaj.
„Fara colesterol”, „light”, „diet”
O alta specificatie care ar trebui sa va dea de gandit este cea „fara colesterol”. Aceasta creeaza o falsa securitate, pana cand ne apucam sa citim eticheta pentru a vedea ce tipuri de grasimi contine si cat % din produs este reprezentat de acestea. Grasimile vegetale nu contin colesterol, dar uleiul de cocos si de palmier, de exemplu, contin o cantitate considerabila de grasimi saturate. Toate aceste grasimi saturate se pot transforma in colesterol odata ce ajung in organism.
De asemenea, un produs poate deseori contine proprietatea „light”, „diet” etc., termeni care nu au o definitie clara in Legea Consumatorului, dar care sugereaza ideea ca ar fi mai bune decat alte produse.
Asadar, uita-te atent la informatiile nutritionale si verifica daca ceea ce apare pe produs se refera la toata cantitatea lui sau doar la o portie. De obicei deserturile folosesc aceasta practica, iar multi dintre noi nu ne oprim la o singura portie. Un alt exemplu este acesta. O punga de popcorn contine 8 portii, fiecare portie are 14 grame, 80 de calorii, 2 grame proteine, 6 g carbohidrati, 5 g grasimi, 150 mg sodiu si nu contine colesterol. Daca mananci toata punga de popcorn, atunci ajungi la 640 de calorii, dinter care 56% grasimi si 1200 mg sodiu, care atinge pragul dozei zilnice recomandate! Pentru a urma o dieta corecta, este recoamdant sa ca grasimile sa constituie 10-25% din totalul zilnic de caloroi, dintre care o parte importanta sa fie reprezentata de grasimile mononesaturate, o cantiate mica de fibre si una mare de fibre dietetice. Aceasta este cea mai simpla regula a nutritiei si o puteti urma doar citind cu atentie eticheta.