Cat de daunator e sa-ti incarci telefonul peste noapte

Spread the love

Poate ti se pare ca e benefic sa iti incarci telefonul in timp ce dormi, astfel incat sa atinga in mod regulat 100%, insa acest lucru dauneaza bateriei si ii scurteaza durata de viata. Iata tot ce trebuie sa stii despre acest proces daunator.

Cum se determina durata de viata a bateriei?

Vrei ca tehnologia ta sa fie utilizabila cat mai mult timp posibil, insa garantiile nu sunt valide daca iti gestionezi device-ul in mod defectuos. Obtinerea capacitatii maxime a bateriei este din ce in ce mai importanta, pentru ca nimanui nu ii place sa fie nevoit sa schimbe bateria default.

Bateriile reincarcabile isi pierd incet capacitatea in timp (chiar daca nu le utilizezi). Vei observa o scadere a capacitatii dupa primul an de utilizare obisnuita, iar de cele mai multe ori dupa doi ani, va fi imposibil sa traversezi o zi intreaga cu o singura incarcare.

Producatorii indica durata de viata a smartphone-urilor prin „cicluri de incarcare a bateriei”. Un ciclu de incarcare este definit ca incarcarea bateriei de la 0 la 100% si apoi descarcarea pana la 0%.
Numarul de cicluri estimate de incarcare iti spune cate cicluri complete poate suporta bateria inainte de a incepe sa-si piarda din capacitate.

Cea mai mare parte a tehnologiei reincarcabile utilizeaza baterii litiu-ion (Li-Ion), fie ca este vorba despre bateriile litiu-ion din smartphone-uri, vaporizatoare, laptopuri, Tesla si chiar ferastraie cu lant.
Cea mai populara baterie Li-Ion este 18650, ce poate dura intre 300 si 500 de cicluri de incarcare completa, dupa care isi reduce capacitatea la aproximativ 75%. Acesta este momentul in care incep sa apara defecte majore.

De ce se degradeaza bateria reincarcabila Li-ion?

Smartphone-urile si tabletele utilizeaza o varianta a bateriei Li-Ion numita Lithium-Ion Polymer (Li-Poly). Aceasta versiune este mai sigura, mai mica si se incarca mai repede. Insa si pentru Li-Poly sunt aplicabile aceleasi reguli legate de durata de viata, ca in cazul oricarei baterii Li-Ion.

Bateria se degradeaza cel mai rapid atunci cand o incarci in mod regulat peste 80% si o lasi sa scada sub 20%. Dispozitivul functioneaza cel mai bine la o incarcare de 50%. Evita, asadar, extremele pentru a prelungi durata de viata a bateriei.

Incarcarile si descarcarile partiale care fac impreuna 100% sunt considerate ca un singur ciclu complet. Incarcand si descarcand partial intre 20 si 80%, poti obtine 1.000 sau mai multe cicluri complete, inainte de a atinge o scadere notabila a capacitatii – cu alte cuvinte 3 ani de incarcari zilnice.

De ce se intampla asta? Motivul este modul in care functioneaza de fapt bateria. Aceste baterii sunt fabricate dintr-un strat de oxid de litiu-cobalt si un strat de grafit. Ionii de litiu se deplaseaza de la grafit la oxidul de litiu-cobalt pentru a elibera energie. Incarcarea bateriei muta acei ioni inapoi pe stratul de grafit.

Acesta este motivul pentru care extremele deterioreaza bateria: compromiti integritatea celulei, deoarece supra-umplerea unui strat cu litiu creste rezistenta interna.

Cum sa ai grija de bateria smartphone-ului

Probabil ca ai deja cateva obiceiuri proaste legate de incarcarea telefonului, cum ar fi conectarea acestuia in timp ce dormi. Din fericire, nu ai nevoie de mult timp si efort pentru a corecta aceste practici.

De ce nu trebuie sa incarci telefonul peste noapte?

Deconecteaza telefonul la culcare si incarca-l cand te trezesti. Poate fi dimineata cat te pregatesti sa pleci, in timp ce esti la serviciu, sau seara cat timp te uiti la televizor.

Incarcarea dispozitivului poata dura aproximativ o ora, insa daca il lasi conectat in timpul somnului va sta mult mai mult decat e necesar.
Bateria telefonului nu poate fi supraincarcata, iar producatorii pun in aplicare masuri de protectie pentru a preveni acest lucru.
Insa cand incarci telefonul pana la 100% si il lasi conectat, suprasoliciti bateria, fortand-o sa consume energie atunci cand nu e nevoie.
Asta pe langa faptul ca daca lasi telefonul conectat peste noapte, vei depasi in mod cert nivelul recomandat, de 80%.

Incarcarea prelungita poate duce, de asemenea, la o temperatura mai ridicata, ce va degrada in mod natural bateria. De asemenea, temperatura ridicata poate fi periculoasa in cazuri extreme, mai ales daca tii telefonul sub perna.
Daca se poate, nu lasa deloc device-ul sub perna. Lipsa fluxului de aer nu inseamna doar potentiale deteriorari ale bateriei, ci si un risc crescut de incendiu.

Evita, de asemenea, expunerea telefonului la temperaturi extreme. Temperaturile sub 0 grade Celsius si peste 70 de grade Celsius degradeaza mai repede bateria Li-Ion. Nu face plaja lasand telefonul sa se incinga langa tine si nici nu-l lasa intr-o masina incinsa sau rece.

Poti utiliza aplicatii in timp ce telefonul este la incarcat?

Nu este indicat sa folosesti device-ul pentru activitati de intensitate ridicata in timp ce se incarca. Insa in ciuda acestei recomandari, multi dintre noi o facem in mod obisnuit, cu riscul de a provoca daune ireparabile.

Acest proces este comparabil cu overclockingul procesorului unui computer. Gandeste-te la efectul prea multor aplicatii care ruleaza simultan: device-ul se va incalzi si nu va functiona corect.

Sigur ca vei fi tentat sa te uiti la clipuri pe YouTube sau sa te joci pe telefon cat il tii la incarcat, insa nu merita sa iti afectezi astfel negativ bateria.
Cat de mult tii la bateria telefonului depinde si de cat timp intentionezi sa utilizezi device-ul. Unele persoane pastreaza dispozitivele doar pana la reinnoirea contractelor, adica in general pentru o perioada de 2 ani. Utilizarea regulata a aplicatiilor in timpul incarcarii iti va incetini semnificativ telefonul in al doilea an, astfel ca daca vrei sa il pastrezi pentru mai mult timp, nu utiliza aplicatii cat il tii la incarcat.

Nu e cazul sa restrictionezi, insa, verificarea mesajelor sau a e-mailurilor, pentru ca acest proces nu necesita multa energie.

Telefonul va inceta sa se incarce la 80%?

Companiile iti permit rareori sa folosesti pe deplin capacitatea completa a bateriei. Ar fi si complet nechibzuit sa epuizezi complet ionii de litiu dintr-un strat. Cu toate acestea, displayul va afisa 100% atunci cand va atinge capacitatea maxima permisa.
Exista o singura metoda infailibila pentru a nu incarca dispozitivul mai mult de nivelul recomandat, de 80%: sa il supraveghezi.
Nu este ideal, nu-i asa? Poti folosi, insa, unele programe software pentru a-ti modifica obiceiurile de incarcare.

Accubattery este varianta ideala pentru telefoanele Android, afisand ponturi pentru imbunatatirea bateriei si permitand setarea de alarme procentuale de capacitate.
Pentru iOS exista mai putine optiuni, dar poti folosi FruitJuice pentru a prelungi macar viata Mac-ului.
Unele laptopuri au setari BIOS care iti permit sa configurezi procentul maxim de incarcare a bateriei. Lenovo Energy Management este un astfel de exemplu, care poate optimiza astfel incat bateria laptopului sa nu se incarce mai mult de 80%.

Cum poti reduce consumarea bateriei dispozitivului?

In afara de atentia la temperatura si la procentul de incarcare, poti extinde si mai mult durata de viata a bateriei, reducand frecventa incarcarilor. Mai putine incarcari inseamna mai putine cicluri si, in consecinta, o durata de viata mai lunga pentru device.

Reducerea duratei de timeout a ecranului si reducerea setarilor de luminozitate vor avea si ele un efect pozitiv.
In plus, majoritatea smartphone-urilor si laptopurilor au o optiune de economisire a bateriei, fara sa afecteze negativ experienta de utilizare.
Contrar convingerilor generale, conectarea la Bluetooth si Wi-Fi nu consuma prea multa baterie. Pe de alta parte, dezactivarea locatiei si datelor mobile iti va fi de un real folos.

Cum sa depozitezi bateriile de smartphone

Daca ai in plan sa nu utilizezi dispozitivul pentru o lunga perioada de timp, va trebui totusi sa ai grija de baterie.

Astfel, nu o expune la temperaturi extreme, tine-o intr-un loc mai racoros pentru ca in general bateriile pot face fata mai bine mediilor putin mai reci decat celor mai calde. Daca nu se poate, tine-o la temperatura camerei.
Lasa bateria telefonului la un nivel intre 40% si 60% inainte de a o depozita.

Cum poti prelungi durata de viata a bateriei

  •  Foloseste-te de incarcari partiale pentru a mentine bateria intre 20 si 80%.
  •  Nu pune telefonul la incarcare noaptea, reducand astfel timpul in care tii bateria la 100%.
  •  Pastreaza dispozitivul la temperatura camerei, evitand astfel temperaturile extreme.
  •  Redu consumul de baterie, oprind serviciile inutile. Utilizeaza softuri pentru economisirea bateriei, pentru a profita si mai mult de fiecare incarcare.

Pe termen scurt, e posibil sa nu observi prea multe diferente. Dar vei fi fericit daca telefonul va supravietui o zi intreaga cu o singura incarcare chiar si dupa un an.

Sursa: https://www.makeuseof.com/tag/phone-plugged-overnight/

You May Also Like

Lasă un răspuns