Sumar articol:
Crezi ca brandurile de lifestyle apar pur si simplu organic? Nimic mai gresit! Iata mai jos tot ce trebuie sa stii despre brandurile de lifestyle si cum sa faci sa devii un astfel de brand si nu unul centrat pe produs?
Multi dintre liderii din zona CX (Experienta Clientilor) si din marketing sunt sceptici si sunt de parere ca brandurile de lifestyle apar organic si ca nu exista modalitati prin care poti deveni un astfel de brand. Ei cred ca brandurile de lifestyle sunt un fel de alchimie magica intre clientii potriviti cu un set de convingeri potrivite, care se raliaza la momentul potrivit in jurul produselor potrivite. Asta gandesti si tu? In acest caz gresesti!
Vei gasi mai jos trei pasi concreti pe care companiile ii pot face daca vor sa faca trecerea de la o companie centrata pe produse, la un brand centrat in schimb pe lifestyle.
Scopul este sa iti demonstram ca daca iti doresti, se poate, cu ajutorul planificarii si executiei atente.
Ce sunt brandurile de lifestyle?
Brandurile de lifestyle sunt definite de forta si inflacararea comunitatilor de clienti din jurul lor. Insa, in loc sa se invarta in jurul unui produs sau al unui set de produse, brandurile de lifestyle se invart in jurul unui scop si al unei misiuni.
Prin sustinerea neobosita a acestei misiuni – si prin construirea de comunitati de clienti formate din persoane cu aceeasi mentalitate – brandurile de lifestyle sunt mai capabile sa retina si sa atraga mai multi clienti, sa ceara preturi mai mari decat concurenta pentru produsele lor si sa-si faca drum prin conditii economice turbulente. Printre exemplele notabile de braduri de lifestyle se numara YETI, Black Rifle Coffee, Patagonia si Barstool Sports.
Trecerea de la o companie axata pe produse la un brand de lifestyle
Pentru a face tranzitia de la companie axata pe produse la un brand de lifestyle, exista o conditie prealabila: trebuie sa ai cel putin un prim produs sau set de produse cu adevarat excelent, care sa atraga si sa mentina clientii initiali.
Pentru YETI, acest produs au fost racitoarele lor celebre pentru durabilitate, care pastrau lichidul rece pentru perioade uluitoare de timp.
Pentru Barstool Sports, indiferent ca esti sau nu de acord cu pozitiile lor politice si sociale, produsul minune a fost continutul de pe blog, cu extrem de multa personalitate, foarte targetat catre cultura “Bro”, un soi de subcultura a “fratiilor” din colegiile americane.
Pentru A24, probabil singurul studio de film care este si brand de lifestyle, acest produs au fost filmele vechi precum “Spring Breakers” (“Vacanta de primavara”) care au atras laudele criticilor.
YETI, Barstool Sports si A24 nu au aproape nimic in comun cand vine vorba de convigeri sau de misiune. Insa toate aceste branduri au facut aceeasi alegere constienta dupa ce au gasit succesul initial: urmarea unui parcurs al produselor care sa se alinieze scopului brandului, spre deosebire de incercarea de a moderniza si a adapta un brand in jurul unui set extins de produse similare.
Diferenta este subtila, dar e foarte importanta in strategia de produs. Majoritatea companiilor vor incerca sa foloseasca expertiza acelui prim produs si sa o aplice produselor noi adiacente. O companie cunoscuta pentru tricouri simple foarte bune, va face un polo, de pilda.
Pasii catre statutul de brand de lifestyle
Una dintre primele incursiuni Barstool Sports in afara continutului blogului nu au fost, in mod surprinzator, podcast-urile sau filmele, ci a fost faimoasa serie de evenimente „Blackout Party Tour”, care, dupa cum iti poti imagina, dat fiind numele sau, a introdus si mai mult brandul in stilul de viata „Bro”.
Pentru a-si cultiva imaginea in natura, YETI a inceput sa lanseze produse precum scaune de exterior, paturi pentru saci de dormit si chiar paturi pentru caini.
Chiar si A24 a urmat o strategie neortodoxa privind filmografia: a avut un succes initial cu satire ciudate despre cultura tineretului cu “Spring Breakers” (“Vacanta de primavara”) si “The Bling Ring” (“Hotii de Celebritate”), dar a trecut rapid la filme si thrillere SF high-concept, cu “Under the Skin” (“Pe sub piele”) si “Enemy” (“Inamicul”). A24 a luat decizia constienta de a deveni o companie de productie care sa nu fie cunoscuta pentru un gen, ci pentru stilul de viata al fanaticilor de film.
Continut aliniat cu scopul brandului
Brandurile de lifestyle trebuie sa investeasca mult intr-un continut care sa ii ajute pe clienti sa se implice in scopul brandului. Practic, daca nu esti renumit si ca “fabrica de continut”, inseamna ca nu executi cu succes o strategie de brand de lifestyle.
YETI are un podcast, o aripa de productie de scurtmetraje si o intreaga serie de continut concentrata pe ambasadorii clientilor lor.
A24 vinde carti cu scenarii, iar fanii se pot abona la o revista lunara care prezinta editori speciali, precum Jonah Hill.
Unul dintre exemplele cele mai bune in acest sens vine de la compania de cocktail-uri Haus. Brandul se concentreaza in mod direct pe stilul de viata casual, relaxat si pe in-home drinking (mini-petreceri acasa, cu cativa prieteni si bautura buna), care poate fi atractiv pentru milenialii mai in varsta. Ei au playlist-uri special create pe Spotify, concepute pentru a facilita exact acest gen de intalniri sociale si care aduc practic stilul lor de viata la tine in living.
Madria fata de brand
In final, produsele si echipamentele sunt marcile inregistrate ale brandului de lifestyle. Daca reusesti sa obtii ROI din autocolante, poti fi sigur ca ai reusit!
Daca ne uitam la site-ul YETI sau Barstool Sports fara sa stim dinainte despre aceste branduri, am putea crede ca sunt in primul rand branduri de imbracaminte. Insa imbracamintea ofera fanilor brandului oportunitatea de a-si arata cu mandrie si in public loialitatea fata de scopul si misiunea brandului respectiv. Le permite sa spuna lumii, rapid si eficient, in ce cred si cine sunt.
Un exemplu recent in acest sens vine de la compania de vehicule electrice Rivian, care a lansat recent linia de tricouri „Forever”. Dupa cum spune sloganul, „Un tricou prin care celebram viziunea noastra comuna de a pastra planeta intacta pentru copiii copiilor copiilor nostri”.
In speranta ca ideile de mai sus iti vor oferi ceva inspiratie daca ai in plan sa urmezi o strategie de brand de lifestyle, mai e un singur lucru de adaugat: niciuna dintre aceste tactici nu va conta daca nu esti dispus sa iei atitudine si sa afisezi un set de convingeri!
Ca brand de lifestyle, nu vei putea atrage toti consumatorii, ba chiar e posibil sa ai parte si de niste hateri. Dar, oferind o gama larga de produse, toate dedicate unui stil de viata si investind in continut si produse de calitate superioara vei reusi sa cultivi o baza de clienti inraiti si loiali, spre invidia competitorilor tai mai traditionalisti.
Sursa: https://www.cmswire.com/customer-experience/what-you-need-in-the-pursuit-of-a-lifestyle-brand/