CEO-ul Amazon, Jeff Bezos, pierde pozitia de cel mai bogat om din lume

Spread the love

CEO-ul Amazon, Jeff Bezos – pana anul acesta cel mai bogat om din lume – a fost detronat de Elon Musk, potrivit Indexului Bloomberg al Miliardarilor. Bezos a devenit de anul acesta cea de-a doua cea mai bogata persoana din lume, cu o avere neta de 182 miliarde de dolari, fata de 197 de miliarde cat are Elon Musk.

Cu toate acestea, vorbim – la acest nivel – doar despre semantica, iar Bezos a ocupat mai bine de trei ani pozitia intai din topul celor mai bogati miliardari, un loc pe care il datoreaza infintarii Amazon – site-ul de cumparaturi devenit acum o institutie.

Insa chiar si dupa aproape un an de COVID-19, care a dus la o crestere uriasa a numarului de oameni care si-au facut cumparaturile online, Bezos a anuntat ca renunta la functia de CEO al companiei pe care a infiintat-o acum 27 de ani, pentru a prelua rolul de presedinte executiv al Consiliului Amazon.

Alarmele au inceput sa sune pe Wall Street

Bezos si-a anuntat mutarea printr-un email trimis angajatilor si, bineinteles, a dat nastere alarmei pe Wall Street. Nu pare, insa, ca aceasta miscare va afecta prea mult piata de actiuni.

Amazon a raportat un an de crestere record la inceputul lunii februarie, inclusiv o crestere de 38% a vanzarilor nete fata de anul 2019, ceea ce a dus la venituri nete de 21 de miliarde dolari, aproape dublu fata de anul precedent.
Iar, in final, mutarea nu inseamna ca Bezos se retrage sau ca pleaca. Cel care va prelua functia de CEO este Andy Jassy, fostul CEO al Amazon Web Services, urmand ca rolul lui Bezos sa fie unui mai general, asa cum se arata si in emailul sau: „In functia de presedinte executiv, intentionez sa-mi concentrez energia si atentia asupra produselor noi si a initiativelor timpurii”.

Bezos se va concentra asupra altor „initiative”, inclusiv schimbarea climatica

Bezos este renumit pentru activitatea sa in sfera luptei impotriva schimbarii climatice, dupa ce a infiintat Bezos Earth Fund, si a donat catre aceasta suma de 10 miliarde de dolari in luna februarie a anului trecut. „Putem salva pamantul… Va fi nevoie de masuri colective de la companii mari, companii mici, state nationale, organizatii globale si indivizi”, spunea el la acea vreme.

Speram, asadar, ca Bezos se retrage pentru a deveni si mai mult un „Razboinic Global”, care sa poata dedica mai multa energie luptei pentru salvarea pamantului. Chiar emailul sau precizeaza ca aceasta mutare ii va oferi „timpul si energia de care am nevoie pentru a ma concentra asupra Fundatiei Ziua 1, Fundatiei Bezos Earth, asupra Blue Origin, The Washington Post si asupra celorlalte pasiuni ale mele”.
Nu am avut niciodata atata energie si nu este vorba despre pensionare. Sunt foarte pasionat de impactul pe care cred ca il pot avea aceste organizatii”, a spus el.

Amazon – una dintre cele mai de succes lansari

Bezos isi continua e-mailul povestind ca in urma cu multi ani, „Amazon era doar o idee si nu avea nume. Intrebarea care mi se punea cel mai frecvent atunci era „Ce este internetul?” Din fericire, nu a mai trebuit sa explic asta de mult” mai scrie Bezos in emailul sau, amintindu-si de momentele de inceput.
„Astazi, avem ca angajati 1,3 milioane de oameni talentati, dedicati, deservim sute de milioane de clienti si companii si suntem recunoscuti pe scara larga drept una dintre cele mai de succes companii din lume. Cum s-a intamplat asta? Inventie. Inventia este radacina succesului nostru. Am facut lucruri nebunesti impreuna si apoi le-am facut sa devina normalitate. Am fost initiatorii review-urilor clientilor, al 1-Click, al recomandarilor personalizate, al livrarilor nebunesc de rapide prin Prime, al cumparaturilor Just Walk Out, al angajamentului Climate Pledge, al Kindle, al Alexa, al Marketplace, al infrastructurii Cloud Computing, al Career Choice si multe altele. Practic, la cativa ani dupa o inventie surprinzatoare, aceasta a devenit normalitate”, mai spune el.

Desi Amazon are un „palmares de inventii” grozav, asa cum o arata si Bezos in e-mailul sau, exista intotdeauna si cealalta parte, iar cand ne uitam la faptul ca Amazon a distrus in mare parte rentabilitatea multor afaceri mijlocii, trebuie sa tinem cont si de asta.
Continuati sa inventati si nu disperati daca la inceput ideea pare o nebunie. Nu uitati sa hoinariti. Lasati curiozitatea sa fie busola voastra. Ramane Ziua 1”, este indemnul pe care Bezos il lasa angajatilor sai!

You May Also Like

Lasă un răspuns