Bucataria marocana merita cu siguranta mult mai mult decat o lista care cuprinde 10 feluri de mancare… insa, daca esti in Maroc pentru o perioada scurta de timp, incearca macar aceste feluri delicioase.
1. Experienta Tangia
A nu se confunda cu Tajinele, felurile de mancare extrem de variate care se gatesc intr-un vas tajine, de la care de altfel li se trage si denumirea. Un vas Tanjia, in schimb, este o oala de lut inalta, care seamana putin cu o urna greceasca.
Tanjia este un fel de mancare strict Marrakchi. Este cunoscut drept felul de mancare al burlacilor, deoarece este gatit in principal de barbatii singuri. Celalalt motiv este ca e singura mancare marocana din Maroc care nu necesita o bucatarie. Poti gasi Tanjia in unele restaurante, unde se incearca sa o serveasca intr-un mod local. Cu toate acestea, daca iti place aventura, iata pasii necesari pentru a gati un Marrakchi Tanjia adevarat.
Pasul 1
Mergi in Medina si cauta un bazar local
Pasul 2
Gaseste magazinele de vase Tanjia si ia-ti un astfel de vas (costa mai putin de cinci dolari)
Pasul 3
Cumpara lamaie conservata, sofran, usturoi, chimen si turmeric. Cere-i vanzatorului de condimente sa adauge si putina apa, un strop de ulei de masline si putin “smen” (un tip de unt fermentat, similar cu ghee) Nu-ti face griji, va sti exact masuratorile.
Pasul 4
Mergi la un macelar, care va sti exact de ce ai nevoie de cum te va vedea cu vasul Tanjia: felii subtiri de carne de vita sau carne de miel.
Pasul 5
Gaseste un hamam in apropiere. De obicei hamamurile au cuptoare subterane care mentin hamamul la temperatura potrivita, pana la 40 de grade Celsius. In afara de asta, cealalta sarcina a lor este sa gateasca lent (intre 4 si 12 ore) Tanjias in cuptor, in fiecare zi.
Pasul 6
Lasa vasul Tanjia si vino sa-l iei cand e timpul. Cu cat sta mai mult la gatit, cu atat carnea devine mai frageda si mai delicioasa.
Acest fel de mancare este unul dintre favoritele celor care ajung in Maroc, costa mai putin de 10 dolari si iti ofera o experienta culturala speciala, saturandu-ti si stomacul in acelasi timp.
2. Celebrul cuscus
Cuscusul sunt boabele. Insa exista mai multe moduri de a prepara felul de mancare cuscus in Maroc. Cel mai frecvent este cuscusul cu carne de vita sau de miel si cu sapte legume. Poti gasi, de asemenea, si cuscus cu cap de miel (servit la multe ceremonii si sarbatori), cuscus cu peste, cuscus cu sosul dulce si sarat facut din linte si ceapa, etc.
Cuscusul se serveste de obicei vinerea dupa rugaciune (in jurul orelor 13.00 – 14.00). Majoritatea restaurantelor vor servi felul de mancare vineri; insa daca vrei sa incerci un cuscus adevarat, opteaza pentru casa unei familii marocane, pentru ca cel mai bun cuscus este facut de gospodinele marocane. Daca vrei o experienta similara in Marrakech, mergi la Amal Women Center, un ONG care ajuta femeile marocane si le invata arta culinara. Aceasta va fi probabil experienta cea mai asemanatoare cu un cuscus facut in casa.
3. Zaalouk, Passe-Partout
Zaalouk este un sos de vinete si piure de rosii, servit de obicei cald sau rece ca dip pentru paine. Desi este un fel de mancare subevaluat de cele mai multe ori, este unul dintre cele mai delicioase si mai simple feluri de mancare marocane. Daca mergi la restaurantele locale, probabil ca il vei primi drept aperitiv. Daca nu, cere-l!
Este o reteta usor de facut, iar daca esti pregatit pentru o provocare, poti folosi acest fel de mancare ca si sos pentru paste, ca dip pentru uscaturi, sau ca fel principal, daca ii adaugi niste carne de vita tocata, pentru un gust divin!
4. Rfissa, numita si Medhoussa sau Trid
Rfissa este un fel de mancare popular in Maroc, servit in timpul oricarui tip de sarbatoare, dar mai ales in timpul nuntilor. Cea mai autentica Rfissa este servita cu pui inabusit, linte si seminte de schinduf. Rfissa este servita adesea la petreceri de familie. In mod traditional, este servita si in timpul nasterii copilului. Se crede ca semintele de schinduf ofera unei mame care alapteaza multe beneficii pentru sanatate. Majoritatea restaurantelor nu servesc neaparat acest fel de mancare, insa daca il gasesti in meniu pe undeva, incearca-l negresit!
5. Micul dejun regal marocan
Nu putem vorbi despre mancarea marocana din Maroc fara a mentiona mic dejunurile atat de diverse, servite diferit in fiecare colt al tarii.
In Muntii Atlas, vei manca dimineata paine de orz sau de porumb integral cu ulei de masline, masline si ceai. In nord, vei fi servit cu oua ochiuri moi cu masline, ulei de masline si mezeluri, iar daca ajungi in Fes, de exemplu, vei putea manca oua jumari cu Khlii, o carne uscata asemanatoare cu pastrama de vita, dar mult mai gustoasa. Daca mergi la Agadir, vei servi o selectie de tipuri de paine cu Amlou, ulei de argan, masline etc.
6. Pastilla Maura
Pastilla este un fel de mancare andaluz, care se consuma in partea maura a Marocului de secole. Este asemanatoare placintei cu carne, peste sau pui, fiind infasurata in frunze similare cu aluatul phyllo. Daca iti place combinatia de dulce si sarat, Pastilla te va face sa iti doresti si mai mult!
Reteta necesita multe mirodenii, si deci nu este atat de usor de facut: scortisoara, sofran, nucsoara, ghimbir, nuci, fructe uscate. Este unul dintre acele feluri de mancare care te copleseste, asa ca alege un restaurant local bun si comanda o pastilla dupa o reteta maura. Daca ai noroc, poate vei fi invitat la o nunta marocana, unde vei putea manca o pastilla autentica, iar daca nu, o gasesti oricum in majoritatea restaurantelor locale.
7. Harira
Harira este o supa traditionala marocana facuta din rosii, linte si naut. Bogata in arome, harira este in mod cert unul dintre cele mai recomandate feluri de mancare de strada din Maroc, dar o poti gasi si in restaurant, ca starter. Se serveste in fiecare zi, dupa caderea serii, in timpul Ramadanului.
Multi marocani sunt de parere ca o masa fara Harira este incompleta. Este un produs oferit in mod obisnuit in casele si restaurantele marocane si o poti gasi chiar si in varianta de street food. Este condimentata in principal cu ghimbir, scortisoara si piper, dar si cu ierburi proaspete: coriandru, patrunjel, telina si ceapa.
8. Mechoui, miel intreg la cuptor
Mechoui inseamna un miel intreg pregatit la cuptor timp de cateva ore, pana cand carnea ajunge la fel de frageda ca untul. Pentru a mentine aroma intacta, singurul condiment folosit este sarea si un praf de chimen. In Marrakech, exista o intreaga alee in Medina dedicata mielului Mechoui. Daca ajungi in piata, intreaba despre Mechoui si vei fi directionat intr-acolo.
Restaurantele au o gaura in podeaua parterului, care actioneaza ca un cuptor. Mielul este infasurat cu o franghie, pentru a mentine caldura, apoi este plasat pe un bat lung sub pamant, la temperatura scazuta. Cand ajungi la restaurant, roaga pe cineva sa iti arate unde se afla zona Mechoui si vei fi condus acolo unde se afla trapa, unde vei vedea o multime de miei intregi care sfaraie si se coc toata ziua si noaptea. Ei se vand la kilogram; de obicei pentru 2-3 persoane este suficienta o jumatate de kilogram.
9. Burger din carne de camila
Nu este un burger obisnuit, carnea fiind destul de tare in comparatie cu carnea de vita; insa daca iti plac alimentele bizare si nu ai mancat niciodata carne de camila, este un fel pe care e musai sa il incerci in Maroc! Desi carnea de camila este adesea vanduta in majoritatea pietelor si la gratar, burgerul de camila este greu de gasit si exista doar cateva locuri care servesc burger de camila in stil american si pe care le vei gasi mai ales in Fes sau Marrakech.
10. Amlou – sosul care iti da superputeri
Amlou este un sos dip, servit de obicei in sudul Marocului. Gandeste-te la o varianta mult mai buna si mai sanatoasa a untului de arahide. Acest superaliment este de fapt un produs obtinut din migdale, ulei de argan si miere pura, toate amestecate delicat, pentru a rezulta o pasta delicioasa.
Sosul este folosit adesea cu Msemmen, un fel de paine crocanta marocana, asemanatoare cu o clatita americana. Il poti folosi, insa, cu orice fel de paine sau biscuiti. Merge foarte bine cu branza de capra, asa ca, daca iti place combinatia dulce – sarat, aceasta este cu siguranta o incercare obligatorie atunci cand ajungi in Maroc!
https://beyond-morocco.com/moroccan-food-in-morocco/