Vrei sa imbatranesti ca un vin bun?

Spread the love

1Imbatranirea este un proces natural, de care niciunul dintre noi nu poate scapa. Mai devreme sau mai tarziu, toti trebuie sa trecem prin procesul de imbatranire. Insa cei care sunt preocupati de sanatatea lor si adopta un stil de viata mai sanatos au tendinta de a imbatrani incet, in timp ce persoanele care nu acorda atentie acestor factori au tendinta sa imbatraneasca mai repede.

Luke Coutinho, un renumit coach de lifestyle a vorbit pe pagina sa de Instagram despre procesul de imbatranire si despre ce poti face pentru a-l incetini. El spune ca oamenii de stiinta studiaza procesul de imbatranire de mult timp, ajungand sa descopere ca acesta depinde atat de factori genetici, cat si de factori non-genetici (care afecteaza genele).
„Factorii non-genetici inseamna in primul rand stilul de viata si impactul mediului inconjurator. Ceea ce inseamna ca e momentul sa incetam sa mai dam vina pe genele noastre pentru imbatranirea rapida. Cu totii avem gene bune si rele care pot fi activate si dezactivate in bine sau in rau de stilul nostru de viata si de mediul din jur”, a explicat el, oferind in continuare cateva dintre cele mai importante secrete legate de stilul de viata pe care le poti folosi “pentru a imbatrani ca un vin bun”.

Viteza cu care imbatranesti depinde de lungimea telomerilor – structuri repetitive de ADN si proteine care se gasesc la capetele cromozomilor din celulele umane. Acestia ajuta la protejarea materialului genetic si la mentinerea integritatii cromozomilor in timpul replicarii celulare (la fel ca terminatiile din plastic ale sireturilor de la incaltaminte, care au rolul de a preveni uzura siretului).
Pe masura ce celulele noastre se divid si se replica, telomerii se scurteaza treptat, ceea ce poate duce la deteriorarea cromozomilor si la imbatranirea celulara. Cand telomerii se scurteaza pana la un punct critic, celula isi pierde capacitatea de a se diviza si isi incheie ciclul de viata, ducand la imbatranirea si moartea celulara.

Studiile arata o corelatie directa intre lungimea telomerilor si speranta de viata, deteriorarea ADN-ului si bolile asociate varstei. Lungimea telomerilor este sensibila la stilul de viata, iar scurtarea lor este asociata stiintific cu posibila aparitie a cancerului, diabetului de tip 2, bolii Alzheimer, bolii inflamatorii si imbatranirii accelerate. De aceea, cercetatorii studiaza modul in care functioneaza telomerii si cum pot fi utilizati acestia pentru a preveni sau trata aceste afectiuni.

Iata care sunt modurile in care putem proteja telomerii.

Importanta unei diete si alimentatii sanatoase

Un stil de viata sanatos

Mentine un stil de viata sanatos, care te poate ajuta la protejarea telomerilor. Asta inseamna sa dormi suficient, sa faci exercitii fizice in mod regulat, sa eviti fumatul si alcoolul in exces si sa adopti o dieta echilibrata si sanatoasa.

Somnul

O calitate mai buna a somnului si mai multe ore de somn pot conta foarte mult pentru protejarea telomerilor. Poti face asta respectand ritmul circadian, punandu-ti mintea pe silent o vreme, respectand o ora standard de culcare, invatand sa te deconectezi de la gadgeturi si munca si creand un mediu cat mai intunecos in jur.

Reducerea stresului

Stresul poate contribui la scurtarea telomerilor. Prin urmare, este important sa gasesti modalitati eficiente de a reduce stresul, cum ar fi meditatia, yoga sau alte activitati relaxante.

Consumul de antioxidanti

Consumul de antioxidanti poate fi util pentru protejarea telomerilor si pentru prevenirea deteriorarii acestora. Antioxidantii pot fi gasiti in fructe si legume colorate, cum ar fi capsunele, afinele, rosiile, broccoli sau ardeii.

Restrictiile calorice (dar nu infometarea)

Cercetarile arata ca o reducere cu 30% a aportului zilnic de calorii este suficienta pentru a promova longevitatea si imbatranirea lenta. Sau pur si simplu o reducere a portiei de mancare cu 1-2 linguri. Poti obtine asta prin fastingul inteligent (intermitent, circadian, uscat), imbratisand foamea (chiar si pentru 10-15 minute), consumand mai putine gustari si mese mai sanatoase si pastrand controlul portiilor.

Suplimentele alimentare

Unele suplimente alimentare pot contribui la protejarea telomerilor. De exemplu, acidul folic, vitamina D si omega-3 au fost asociate cu telomeri mai lungi.

Optimizarea hormonului de crestere uman (HGH)

Poti face asta printr-un somn profund, prin HIIT (Antrenamente pe Intervale de Intensitate Mare), prin antrenament cu greutatea proprie, prin reducerea excesului de grasime corporala, post, alimente bogate in L-arginina (suplimente sau nuci, seminte, cereale integrale, crucifere, pui, peste), prin reducerea aportului de zahar rafinat, prin mentinerea nivelurilor de insulina sub control si fiind atent la secretia adecvata de melatonina.

Activarea genelor longevitatii (SIRT1, proteina protectoare, gena skinny, gena Foxo3)

Toate aceste gene sunt regulatori ai duratei de viata, inflamatiei, stresului oxidativ, prevenirii cancerului, imunitatii si bolilor legate de varsta. Poti face asta prin fasting si restrictii calorice, imbratisand foamea pentru o perioada scurta de timp, evitand supraalimentarea, consumand alimente pentru SIRT1- ceai verde, verdeturi cu frunze, crucifere, turmeric; minim 85% ciocolata neagra, patrunjel, telina, fructe de padure, consum responsabil de vin rosu, struguri, precum si consumand alimente pentru Foxo3 – ceapa cruda, mere, citrice, fructe de padure, crucifere, ceai verde si miere cruda.

Evitarea expunerii la substante toxice

Expunerea la substante toxice, cum ar fi poluantii din aer, poate contribui la scurtarea telomerilor. Este important sa eviti expunerea la aceste substante cat mai mult posibil.

You May Also Like

Lasă un răspuns