Oamenii de stiinta avertizeaza ca numarul copiilor cu varste intre 13 si 16 ani care au nevoie de ochelari s-a dublat in ultimii 10 ani. Expertii spun ca vinovat pentru problemele de vedere in randul adolescentilor si adultilor tineri este timpul din ce in ce mai indelungat petrecut in fata ecranelor.
Expertii ii sfatuiesc pe parinti sa ii duca pe copii o data pe an la un control oftalmologic. De asemenea, ei cer parintilor sa impuna copiilor pauze de la expunerea la device-urile electronice, si sa utilizeze tehnologia de filtrare a luminii. Nu mai este o noutate pentru nimeni ca statul cu ochii in telefon sau in tableta ore intregi nu este tocmai sanatos pentru ochii copiilor. Insa situatia se poate inrautati!
Potrivit unui studiu recent efectuat de compania britanica din domeniul oftalmologiei, Scrivens Opticians, procentajul copiilor cu varste intre 13 si 16 ani care au nevoie de ochelari aproape s-a dublat in mai putin de 10 ani. Toata aceasta stimulare oculara a dus din cate se pare la deformarea vederii, la vedere incetosata si miopie.
Cercetatorii spun ca 35% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 13 si 16 ani au avut nevoie de ochelari in 2018. Asta inseamna o crestere ingrijoratoare fata de cifra de 20% inregistrata in anul 2012. Doua treimi dintre acesti copii au primit diagnostic de miopie.
In Marea Britanie, acesti copii petrec 26 de ore pe saptamana in fata unui ecran electronic, inclusiv televizoare.
“Ochii copiilor continua sa se dezvolte pana la varsta adulta tanara, iar vederea lor se schimba, de asemenea” spune Sheena Magat unul dintre optometristii de la Scrivens. “Pentru ca afectiuni precum miopia sau prezbitismul pot aparea gradat in timp, nici parintii si nici copiii nu pot constata eventualele semnele, acesta fiind si motivul pentru care controalele oftalmologice regulate sunt atat de indicate”.
Efectele ecranelor
Copiii isi petrec extrem de mult timp cu ochii in tot soiul de ecrane, de cel putin doua decenii. Este inevitabil din punct de vedere cultural, si practic este si necesar pentru scoala si serviciu sau chiar pentru urmaritul de filme pe Netflix, de pilda.
In anii 1960 si 1970 parintii isi certau copiii ca stau prea aproape de televizoarele mari ale vremurilor acelora. Dar computerele si telefoanele celulare sunt deja nelipsite din gospodarii de cel putin o generatie.
De ce aceasta crestere brusca, din 2012 incoace, a numarului de copii care au nevoie de ochelari?!
Dr Paul Karpecki, unul dintre cei mai renumiti optometristi din lume si membru al Consiliului Eyesafe Vision Health Advisory avertizeaza ca medicii vad din ce in ce mai multe cazuri de glaucom si degenerare retiniana miopica in ultimii ani, care pot fi si ele atribuite probabil timpului indelungat petrecut in fata ecranelor.
Aceste afectiuni apareau pana acum in mod deosebit la persoane cu varste de 60, 70 si 80 de ani, insa in prezent din ce in ce mai multi tineri de 30 ani vin la medic cu astfel de afectiuni.
Toate aceste probleme de natura oftalmologica au luat un avant fantastic in ultimii 3-5 ani, iar situatia devine din ce in ce mai critica in toata lumea. Numarul mare de telefoane smart si tablete existente pe piata in acest moment si mereu la indemana copiilor, nu le dau acestora voie sa isi dezvolte in mod adecvat vederea.
Copiii de astazi, spre deosebire de generatiile anterioare, implica device-urile electronice in cea mai mare parte a vietii lor. In plus, cu cat copiii sunt mai mici, cu atat ei vor tine device-urile mai aproape de ochi. Lungimea bratelor este si ea un factor important de luat in considerare atunci cand calculam efectele daunatoare ale gadgeturilor.
Pe masura ce inaintam in varsta, lentilele ochilor devin un filtru, insa din pacate acest lucru nu se intampla si in cazul copiilor, spun specialistii oftalmologi, adaugand ca la copii lumina ecranelor ajunge direct in spatele ochilor.
Asociatia Americana de Optometrie a publicat recent Raportul Despre Vederea Sanatoasa atunci cand folosim device-urile digitale, care subliniaza ca dispozitivele de acest tip ridica mai multe provocari si ca sunt din ce in ce mai mici, creand o presiune si mai mare pentru ochi.
Specialistii in optometrie si oftalmologie spun ca cercetatorii sunt abia la inceput de drum in ceea ce priveste intelegerea efectelor pe termen lung ale timpului indelungat petrecut de copii in fata ecranelor.
Insa ceea ce este clar este ca lumina albastra afecteaza retina. Este un proces cu efecte cumulative, iar specialistii au descoperit ca exista legaturi intre statul in casa si progresia miopiei. Exista o gama de lungimi de unda ale luminii care afecteaza retina si pe care majoritatea device-urilor digitale le emit. In spatiile exterioare soarele este cel mai mare emitator de astfel de lumina!
Diferenta dintre perioada pe care o traversam si cea de acum 15 ani este aceea ca acum suntem expusi la doze mai mari din aceasta lumina in casa, spun medicii specialisti.
Efectele negative ale acestei lumini nu se opresc, insa, la afectarea globului ocular.
Cercetarile arata ca intervale indelungate de timp petrecute in fata ecranelor afecteaza obiceiurile legate de somn si dezvoltarea generala a creierului, spune Linsly Donnelly vice presedinte al departamentului de operatiuni pentru consumatori si pentru parinti la Securly, o companie care dezvolta softuri menite sa ii ajute pe parinti sa urmareasca mai bine timpul de ecran al copiilor lor.
Atunci cand citim ceva de pe un ecran – indiferent ca vorbim de carti de beletristica sau de cursuri pentru scoala – nu retinem informatia la fel de bine ca atunci cand citim efectiv dintr-o carte, pentru ca folosim parti diferite ale creierului pentru aceste doua activitati, potrivit celor spuse de Donnelly.
Sfaturi pentru parinti
Studiile arata ca 73% dintre parinti spun ca este o adevarata provocare sa isi convinga copiii sa lase deoparte device-urile pentru cateva ore. Peste un sfert din parinti spun ca nu si-au dus niciodata copilul la un consult oftalmologic.
E foarte adevarat ca Ia fiecare inceput de an scolar, lista de cheltuieli pentru copii este arhi-incarcata cu tot soiul de activitati si cumparaturi, insa mersul la un control oftalmologic ar trebui sa fie o prioritate! Niciun parinte nu sta pe ganduri atunci cand copilul lui se simte rau si trebuie sa il duca la medic sau cand cel mic are de facut un control regulat la stomatolog sau de plombat o carie… Ei bine, la fel de importanta este si examinarea anuala oftalmologica.
Asociatia Americana de Optometrie recomanda regula 20-20-20, conform careia ochii umani necesita o pauza de 20 de secunde la fiecare 20 de minute petrecute in fata ecranelor. In aceasta pauza ochii trebuie sa priveasca un obiect aflat la o distanta de 6 metri.
Organizatia spune, de asemenea, ca utilizatorii de device-uri digitale ar trebui sa ia o pauza de 15 minute la fiecare doua ore petrecute in fata unui astfel de device.
In plus, parintii pot invata sa foloseasca chiar tehnologia in lupta cu tehnologia. Exista tehnologie pentru filtrarea luminii si setari ale device-urilor care pot fi schimbate in asa fel incat sa poata fi controlata doza de lumina care bombardeaza ochii sensibili.
In calitate de parinti trebuie sa stabilim limite. Un mod de a stabili limite poate fi, de pilda, sa dam cat mai aproape de minim nivelul de luminozitate al device-urilor. Exista de asemenea si VisionGuard, creat de Zagg pentru telefoane iPhone, care filtreaza lumina fara sa diminueze calitatea vizuala.
Extrem de important este sa ajungem intr-o zona in care sa intelegem efectele pe care device-urile digitale le au asupra sanatatii ochilor si asupra sanatatii per ansamblu si sa incercam sa gasim cele mai bune solutii pentru combaterea acestor efecte!