Sumar articol:
In cea mai mare parte a lumii providerii de internet (ISP) au libertate deplina in ceea ce priveste utilizarea datelor de browsing pentru a obtine profituri din publicitate.
Daca ai un copil care petrece timp online – indiferent cat de mult sau de putin – nu exista nimic care sa impiedice providerii de internet sa urmareasca activitatile copilului. In plus, companii precum Google sau Facebook urmaresc activitatea online si le prezinta utilizatorilor lor – inclusiv copiii, caci despre ei discutam in primul rand – reclame extrem de bine targetate.
Desi reglementarile in materie de publicitate au mai progresat de la inceputul erei internetului, este extrem de greu sa impunem restrictii, mai ales cand vine vorba despre copii. In plus, potrivit unui studiu din 2008, copiii influenteaza masiv multe dintre achizitiile dintr-o gospodarie, inclusiv totul de la alimente pentru micul dejun pana la softuri. Ca atare, nu este nicio surpriza ca publicitarii investesc multi bani in castigarea acestor minti tinere.
Problemele nu se rezuma insa la faptul ca cei mici sunt influenceri la nivelul familiilor lor. Multi copii sunt atrasi in cheltuirea a sute si chiar mii de lei online. Site-urile de e-commerce fac in asa fel incat deciziile bazate pe impuls sa fie mai usor de luat ca niciodata. Apoi exista provocarea jocurilor online, pentru care copiii petrec multe ore din zi in fata consolelor, si care ii atrag in cumparaturile in-app.
Cu cat profilul pe care un advertiser il creaza in jurul unui copil este mai solid, cu atat acel copil va fi mai usor de convins sa cheltuiasca.
In plus, faptul ca un copil devine masina de cheltuit fara sa isi dea seama nu este singurul motiv de ingrijorare. Colectarea de date are si alte implicatii, inclusiv siguranta si confidentialitatea. Datele copiilor sunt in general folosite pentru furturile de identitate, iar informatiile personale pot fi folosite chiar de catre raufacatorii care incearca sa ia contact cu copilul tau.
Ne gandim foarte mult la propria noastra confidentialitate online, insa atunci cand vorbim despre copii trebuie sa fim chiar mai precauti de atat! Pana la urma, ei nu detin cunostintele si discernamentul necesar pentru a lua decizii solide cu pivire la cand este sau nu in regula sa ofere informatii.
In Statele Unite, COPPA (Legea pentru Protectia Confidentialitatii Online a Copiilor) impune operatorilor de site-uri reglementari cu privire la colectarea de date de la copii. Cu toate acestea insa, ele se aplica numai copiilor cu varste sub 13 ani, iar lipsa unei mentalitati mature este specifica si copiilor cu varste mai mari. In plus, este extrem de dificil pentru proprietarii de site-uri sa verifice varsta reala a fiecarui client.
Per ansamblu, putem spune ca nu se poate conta pe astfel de reglementari si pe altele similare din alte tari pentru ca cei mici sa fie in siguranta. Ca atare, o mare parte din aceasta responsabilitate ramane in mainile parintilor.
Din fericire, exista pasi pe care ii poti face pentru a te asigura ca si in familia ta copilul ofera cat mai putine informatii. Poti preveni colectarea de date, poti evita expunerea inutila la publicitate si chiar poti contracara posibilitatea atacurilor hackerilor rau intentionati.
In cele ce urmeaza vom prezenta cativa dintre pasii pe care ii poti face pentru a reusi sa mentii in siguranta datele referitoare la copilul tau. Sa incepem, asadar!
Educa-ti copilul in acest sens
Mai intai de toate, cel mai mare dusman al copilului in ceea ce priveste confidentialitatea online este el insusi. Chiar si cu toate masurile posibile in vigoare, copiii (mai ales cei priceputi la tehnologie) pot gasi modalitati de a evita masurile de precautie si ajung sa dezvaluie prea multe informatii personale.
Ca atare, este absolut necesar sa ai un dialog permanent cu copilul tau cu privire la riscurile potentiale si la cele mai bune practici pe care le pot folosi pentru a evita aceste risuri. Desigur, este de evitat sa sperii inutil copilul, dar ei ar trebui sa fie constienti de felul in care functioneaza lucrurile si de consecintele actiunilor lor.
Invata-l sa foloseasca social media cu atentie
Social media este locul in care majoritatea copiilor isi petrec cea mai mare parte a timpului online. Desi Facebook nu este la fel de popular ca altadata, utilizarea acestei retele de socializare este inca prevalenta si cu adevarat periculoasa. Un alt site popular este Snapchat, dar exista si Instagram, Tumblr, WhatsApp, Twitter si multe altele. Iar in ultima perioada Tik Tok a capatat o popularitate uriasa in randul copiilor.
Facebook in sine este un gigant al advertisingului, asa ca nu este de mirare ca zona „Despre” are zeci de sectiuni pe care utilizatorii ar trebui sa le completeze. Alti agenti de publicitate, hackeri si rafacatori stiu exact unde sa gaseasca in online profiluri de copii si vad retelele de socializare ca pe locuri ideale pentru a colecta o multime de informatii personale despre copilul tau.
Adesea, nici macar nu trebuie sa cotrobaie prea mult, deoarece copiii au tendinta de a oferi in exces informatii personale, fara sa se gandeasca cine ar putea avea acces la aceste informatii.
Poate fi surprinzator de simplu de aflat exact unde locuiesc, la ce scoala merg, cum arata rutina lor zilnica si chiar unde sunt intr-un moment anume. Un studiu realizat in Australia in anul 2017 a relevat ca atat baietii cat si fetele cu varste de opt ani au oferit pe conturile lor de pe retele de socializare informatii personale precum adresa de domiciliu si numarul de telefon.
Din punct de vedere al controlului parental, este important sa existe reguli stricte pentru a te asigura ca cei mici nu fac publice prea multe informatii. Motivele din spatele regulilor ar trebui sa fie explicate pe deplin copiilor, astfel incat acestia sa fie mai putin tentati sa incerce sa eludeze regulile.
O strategie buna poate fi sa iti faci si tu cont pe platformele pe care exista copilul tau si sa ii urmaresti, astfel incat sa le poti vedea mereu profilurile publice. Insa chiar si asa, faptul ca esti acolo nu iti ofera acces la mesajele private ale copiilor, astfel incat instalarea unui software precum mSpy ar putea fi o optiune mai buna.
Poate fi surprinzator de simplu sa afli exact unde locuiesc, unde merg la scoala, cum arata rutina lor zilnica si chiar unde sunt la un moment dat. Potrivit unui studiu australian din 2017, copiii cu varste de opt ani au publicat pe conturile de socializare informatii personale, cum ar fi adresa de domiciliu si numarul de telefon.
Dincolo de oferirea de date personale, multi copii (cu buna stiinta sau nu) ofera informatii in timp real. De exemplu, acestia isi pot impartasi locatia actuala prin „check-in”-ul de pe Facebook sau pot posta imagini cu geo-tag – o idee foarte proasta, mai ales daca este vizibil din imagini ca nu sunt insotiti de adulti. Chiar si postarea de fotografii cu geo-tag dupa incheierea unui eveniment la care au participat poate ajuta un raufacator sau un rapitor sa contureze rutina zilnica a unui copil, in mod evident informatii pe care nu doriti sa le detina nimeni.
In ceea ce priveste retelele de socializare, o idee foarte utila este ca cei mici sa nu utilizeze optiunile de conectare cu conturile de social media pentru alte aplicatii. Acest tip de conectare ofera in general acces la informatii din profilul de social media al cuiva. Chiar si site-urile de incredere ar putea colecta date de profil pentru a ajuta la targetarea publicitatii.
Alte site-uri, insa, pot colecta datele personale pentru scopuri mai periculoase, iar altele pot conduce in pagini false de log-in, in care copilul tau poate oferi hackerilor, fara sa isi dea seama, datele de logare pe retelele de socializare.
Indruma-l sa utilizeze date false pentru conturile facute
Probabil ca ti-ai educat copilul ca este gresit sa minta sau sa pretinda ca este altcineva. Ei bine, se poate sa faci si exceptii de la aceasta regula! Exista site-uri care iti cer sa introduci o multime de informatii personale pentru a configura un cont, iar unele dintre acestea sunt chiar platformele de social media. Sunt aceste detalii cu adevarat necesare? Cu exceptia cazului in care vorbim despre un cont platit, care necesita informatii de facturare, probabil ca nu!
Unele site-uri solicita aceste informatii pentru a impiedica crearea mai multor conturi de catre aceeasi persoana, in timp ce altele colecteaza pur si simplu date pentru a le folosi sau vinde mai tarziu. Dezvaluirea tuturor acestor informatii poate pune copilul in pericol.
De exemplu, atunci cand iti faci un cont de Facebook poti alege ca numarul de telefon si adresa de e-mail sa fie publice. Pune aceste detalii cap la cap cu toate celelalte date pe care un copil le-ar putea posta pe Facebook si iata cum cei mici pot deveni tinte facile pentru furtul de identitate!
In multe cazuri, este inofensiv ca micii utilizatori de social media sa modifice faptele pe ici, pe colo… Incurajeaza-i sa nu partajeze informatii inutile, cum ar fi data reala a nasterii si numarul de telefon, mai ales daca acestea vor fi facute publice. Daca aceste date sunt necesare pentru crearea unui cont, poate e vremea sa modifici putin realitatea.
Modifica setarile de confidentialitate
Pe aceeasi linie cu informatiile facute publice, majoritatea aplicatiilor ofera o serie de setari de confidentialitate. Site-urile de social media, providerii de e-mail si browserele, de fapt majoritatea aplicatiilor, au o zona in care iti poti modifica setarile de confidentialitate.
Modificarea acestor setari poate reduce drastic riscul expunerii informatiilor personale. Acest lucru este deosebit de important in protejarea impotriva hackerilor, dar poate fi util si in prevenirea altor forme de atac online, precum cyberbullying-ul.
Daca ai un copil mai mic, fa-ti un obicei din a schimba aceste setari imediat ce acesta incepe sa foloseasca o aplicatie. Copiii mai mari pot fi invatati sa faca chiar ei asta! Parcurgeti impreuna optiunile si discutati despre implicatiile potentiale ale alegerilor pe care le fac.
De asemenea, o idee buna poate fi sa citesti politica de confidentialitate a fiecarei aplicatii. Probabil ca aceasta zona va include prea multi termeni in jargon pentru ca un copil sa poata intelege, asa ca poti alege anumite aspecte pe care sa i le aduci in atentie. Poate parea foarte plictisitor, mai ales daca au prieteni care isi fac tot soiul de conturi fara sa stea prea mult pe ganduri, dar este un obicei bun pe care il poti crea atat pentru tine cat si pentru copilul tau.
Nu uita ca politicile de confidentialitate sunt supuse schimbarilor, si pot varia in functie de device-urile pe care le folosesti pentru a deschide aplicatiile. De pilda, descarcarea unei aplicatii mobile deschide adesea si geo-tagging-ul, o caracteristica ce probabil lipseste la variantele desktop.
De-a lungul vietii sale copilul tau se va inscrie probabil pe multe site-uri de social media si pe alte aplicatii online. Pe unele dintre ele abia daca le va folosi, iar pentru altele isi va pierde treptat interesul. Este prudent sa stergi orice cont pe care nu il mai foloseste si chiar sa ceri ca datele personale sa fie sterse din fisierele de log are site-ului.
Recomanda-i sa acceseze numai site-uri Https
O capcana in care oricine poate cadea cu usurinta este accesarea unor site-uri nesigure. Acest lucru este deosebit de periculos atunci cand copilul tau introduce informatii personale, precum adresa de domiciliu, numarul de telefon, date din buletin sau detalii bancare. Pur si simplu ei pot trimite aceste detalii direct in mainile hackerilor. Site-urile securizate (Https) sunt site-uri de incredere, iar comunicarea dintre acestea si browserul tau este criptata.
Este dificil sa convingi un adult sa faca aceasta verificare la fiecare site pe care vrea sa intre, si desigur este si mai greu sa convingi un copil sa faca asta. Daca nu crezi ca iti poti obisnui copilul sa viziteze doar site-urile Https, poti incerca o extensie de browser. Https Everywhere te poate ajuta in acest sens, pentru ca trece automat mii de site-uri la versiunea lor Https, daca acestea au o astfel de versiune. Cu toate acestea, nu este o optiune infailibila, pentru ca permite in continuare accesul la site-uri non Https.
Renunta la programul de colectare a datelor ISP
Desi providerii de servicii de internet (ISP) urmaresc cu buna stiinta activitatea online, multi iti permit sa nu participi la programul lor de colectare a datelor. Desi asta nu impiedica urmarirea copilului tau de catre advertiseri sau hackeri, cel putin scapi de unele forme de monitorizare.
Foloseste extensii de blocare a reclamelor si anti-tracking
Unul dintre principalele moduri in care multi advertiseri iti urmaresc activitatea online este prin urmarirea cookie-urilor, care transmit catre terti informatii despre obiceiurile tale de navigare. Impiedicand aceste cookie-uri sa functioneze, poti impiedica advertiserii sa iti monitorizeze activitatea online. Tu si copilul tau veti putea naviga mai mult in privat si nu veti fi bombardati de reclame intruzive.
Utilizarea unei extensii anti reclame sau a unei extensii anti-tracking poate fi o modalitate simpla, dar eficienta, de a te asigura ca miscarile copilului tau nu sunt urmarite online. Cateva exemple de astfel de extensii sunt Adblock Plus, Disconnect si Privacy Badger.
Unele dintre aceste instrumente au anumite dezavantaje, pentru ca necesita o anumita acomodare si pot avea ca efect blocarea unor site-uri pe care chiar iti doresti sa le accesezi. Cu toate acestea, ele pot fi instrumente foarte utile.
Foloseste motoare de cautare anonime
Motoarele de cautare sunt un vinovat major atunci cand vine vorba de colectarea datelor. Pana la urma, majoritatea veniturilor Google provin din Adwords, al carui succes este alimentat de baza de date uriasa a Google in ceea ce priveste istoricul de cautare.
Practic, toate cautarile copilului tau sunt inregistrate si acestia primesc anunturi pe baza istoricului de cautare. Au existat cazuri in trecut in care parintii au incercat sa traga la raspundere Google pentru confidentialitatea copiilor, dar fara niciun rezultat.
Cu toate acestea, Google ofera optiunea de a dezactiva anunturile bazate pe interesul manifestat.
Daca vrei sa asiguri copilului tau mai multa confidentialitate, il poti orienta catre un motor de cautare alternativ. DuckDuckGo nu urmareste istoricul cautarilor si nu te va bombarda cu reclame, desi e posibil sa iti lipseasca unele dintre functiile Google. StartPage este putin diferit si ofera rezultate Google, dar elimina toate informatiile personale.
Foloseste controlul parental
Desi ar fi frumos ca cei mici sa faca tot ce le ceri, realitatea este ca cei mai multi dintre ei nu fac asta! Pentru anumite lucruri, trebuie doar sa ai incredere in copilul tau si sa speri la ce e mai bun. Cu toate acestea, intr-o lume in care riscurile din mediul online sunt din ce in ce mai complexe, uneori este nevoie sa tii totul sub control.
Pentru o gama foarte variata de tehnologii este disponibil controlul parental, fie la nivel de device, fie la nivel de aplicatie, in functie de nevoile fiecarei familii. Unele sunt built-in, in timp ce altele necesita adaugiri.
Poti achizitiona, de pilda, extensii de control parental pentru anumite browsere. Multe astfel de optiuni de control parental permit blocarea accesului la anumite aplicatii sau definirea perioadelor in care acestea pot fi utilizate.
Unele softuri iti ofera acces complet la ceea ce se intampla si poti face, de asemenea, screenshot-uri, inregistrari de tastatura, timpi pentru sesiunile de logare. In plus, ele iti pot arata ce aplicatii sunt in uz. Poti avea chiar variante de mobil, care ofera tracking-ul locatiei GPS, apelurilor, si monitorizarea aplicatiilor de imagine, video si mesaje. Totul depinde de cat de mult control vrei sa ai si, desigur, poti decide cat de implicat va fi copilul tau in tot acest proces.
Atentie la conexiunile wifi
Majoritatea copiilor au acum smartphone-uri si folosesc internetul de oriunde. Cand sunt afara, exista sansa ca ei sa se conecteze la diverse retele wifi, precum cele din mall-uri, din restaurante sau din biblioteci. Problema este ca majoritatea acestor conexiuni sunt nesigure, iar hackerii pot astepta sa fure informatii. Scam-urile de phishing si atacurile de tip “man-in-the-middle” sunt doar doua exemple de metode pe care hackerii le folosesc in conexiunile wifi nesecurizate.
Astfel, pe cat posibil invata-ti copilul sa se conecteze doar la retele sigure si sa acceseze numai site-uri Https securizate. Este inteligent sa opresti mereu wifi-ul atunci cand nu il folosesti (astfel incat sa previi conectarea automata) si sa opresti orice optiune de share din setarile device-ului.
Extrem de important este sa iti inveti copilul sa nu ofere niciodata informatii sensibile, precum parole pentru serviciile de bancking online, atunci cand se conecteaza la o retea wifi. In aceeasi idee, e bine sa evaluezi in mod regulat declaratiile bancare si chiar sa verifici cardul copilului, daca are asa ceva, in vederea preintampinarii furturilor de identitate.
Foloseste un VPN
Un VPN (Virtual Private Network) este recomandat pentru toti membrii unei familii, nu numai pentru copii. Un VPN cripteaza traficul de internet si il trece printr-un server intermediar. Acest lucru mascheaza in mod eficient adresa IP, astfel incat providerul tau de internet nu iti va putea urmari activitatea online.
Un VPN este, de asemenea, un mod ideal de a securiza conexiunile wifi deschise, pe care asa cum am aratat mai sus, copiii le utilizeaza in mod frecvent.
Exista multi provideri din care poti alege, unii dintre acestia avand chiar oferte gratuite. Atentie, insa: nu toate serviciile VPN sunt asemanatoare, astfel ca este necesar sa te informezi temeinic inainte de a face o alegere. Unele, in mod deosebit cele gratuite, folosesc publicitatea ca mod de a-si sustine afacerea.
Concluzie
In mod cert exista o multime de motive pentru care nu ne dorim ca providerul de internet, advertiserii si hackerii sa colecteze informatii cu privire la copiii nostri. Realitatea este ca cei mici isi petrec cea mai mare parte a timpului liber online, si devine din ce in ce mai usor ca activitatea lor sa fie urmarita si ca informatiile lor personale sa fie facute publice.
Dar nu trebuie neaparat sa se intample asta! Urmand unii dintre pasii de mai sus, te poti asigura ca informatiile copilului tau raman private. Acest lucru poate limita numarul de reclame targetate la care sunt expusi, poate reduce atacurile din partea hackerilor rauvoitori si ii poate chiar tine la distanta de copilul tau.