Sumar articol:
Populatia mondiala imbatraneste, iar in medie traim mai mult. O persoana cu varsta de 65 de ani in 2015-2020 va trai in medie pana la 82 de ani. Pana in 2045-2050, se estimeaza ca aceasta cifra va ajunge pana la 84 de ani, cu doi ani mai mullt.
Instrumentele si serviciile digitale pot juca un rol esential in acest sens, permitand imbatranirea sanatoasa si activa prin promovarea independentei, favorizand participarea sociala si asigurand accesul la servicii de sanatate.
In 2017, piata globala de tehnologie privitoare la ingrijirea adultilor cu varste inaintate avea o valoare de 5.6 miliarde de dolari, dar se estimeaza ca pana in 2022 va ajunge la 13.6 miliarde de dolari – o oportunitate uriasa de piata pentru a crea produse si servicii care sa sprijine cresterea sperantei de viata si sa capaciteze adultii cu varste mai inaintate.
WeForum a stat de vorba cu comunitatile de Pionieri si Inovatori Globali in Tehnologie din cadrul Forumului Economic Mondial despre modurile in care tehnologia ne poate imbunatati vietile pe masura ce inaintam in varsta. Iata ce au avut acestia de spus despre principalele beneficii ale tehnologiei prin prisma varstei a treia.
Imbunatatirea eficientei personalului de ingrijire
Tania Coke – CEO Tellus You Care, SUA
Tehnologia poate imbunatati foarte mult eficienta personalului ingrijitor si poate reduce costurile ingrijirii. Monitorizarea la distanta a pacientilor, de pilda, este cruciala pentru a rezolva problema costurilor tot mai mari si a deficitului de pe piata personalului ingrijitor.
Insa tehnologiile care ajung pe piata nu ar trebui sa isi propuna sa inlocuiasca personalul ingrijitor sau interactiunile umane; in schimb, ele ar trebui sa isi propuna sa imbunatateasca eficienta personalului atunci cand efectueaza sarcini dificile, precum tratarea pacientilor din zone rurale sau cand lucreaza in ture de noapte.
Misiunea Tellus este aceea de a folosi tehnologia pentru a imbunatati starea de sanatate a persoanelor varstnice, mentinandu-le in acelasi timp demnitatea si intimitatea. Device-ul Tellus monitorizeaza fara dispozitive portabile sau camere sanatatea si activitatea unei persoane dintr-o incinta.
Monitorizarea pacientului la distanta va fi o solutie importanta pentru a contribui la sustinerea unei populatii care imbatraneste. Companii precum Tellus vor contribui la raspunsul fata de costurile tot mai mari ale asistentei medicale si fata de deficitul de personal ingrijitor.
Cresterea accesibilitatii
Sylvana Sinha – fondator, presedinte si CEO al Praava Health, Bangladesh
Tehnologia transforma ceea ce era pana acum posibil in materie de ingrijire si poate imbunatati in mod semnificativ vietile oamenilor pe masura ce inainteaza in varsta. Pentru ca mobilitatea personala scade odata cu anii, simplul fapt ca trebuie sa ajungi la o programare la medic poate deveni extrem de dificil. In plus, pandemia a facut din accesibilitate o problema si mai mare, mai ales pentru adultii cu varste inaintate.
La Praava, tehnologia permite imbunatatirea calitatii si cantitatii ingrijirii medicale pentru adultii varstnici. Platforma sa de sanatate – centrata pe pacient – integreaza produse digitale pentru sanatate – telemedicina, e-farmacie si ingrijire primara actionata de AI/ML – cu experiente clinice de inalta calitate, permitand oricui sa acceseze ingrijirea medicala de calitate oriunde s-ar afla si oricand e nevoie.
Instrumentul virtual de asistenta medicala primara contribuie la reducerea vizitelor care nu sunt necesare la medic si la camerele de garda, gestionand mai bine ingrjirea la distanta si prognozand episoadele acute si agravarile unei situatii inainte ca ele sa apara. Pe masura de tehnologia si instrumentele de monitorizare la distanta continua sa evolueze, ne asteptam ca rezultatele, longevitatea si calitatea vietii sa se imbunatateasca in mod constant.
Facilitarea imbatranirii sanatoase acasa
Charles Bark – fondator si CEO al HiNounou, Hong Kong SAR, China
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 80% dintre bolile cronice pot fi prevenite daca luam in vizor factorii de risc. Dupa 12 ani de R&D, HoNounou lanseaza in 12 tari o platforma AI Preventive care faciliteaza Imbatranirea Sanatoasa Acasa. Cu ajutorul kitului Home Wellness ce contine diferite functii Internet of Medical Things (IoMT), HoNounou colecteaza date in cinci dimensiuni pentru a detecta de timpuriu bolile cronice. Cu toate acestea, colectarea si monitorizarea datelor acasa nu este suficienta.
HoNounou foloseste unii dintre cei mai buni algoritmi de inteligenta artificiala, utili pentru a evalua riscurile de diabet, afectiuni cardiovasculare si chiar unele forme de cancer, pentru a facilita diagnosticul medicilor. Astazi, majoritatea solutiilor folosite sunt foarte traditionale si fragmentate. Tehnologiile digitale integrate care cumuleaza solutii Tech (Genomic-Med-Insur) pot imbunatati semnificativ eficienta medicala si pot reduce costurile ingrijirii.
Pentru a facilita adoptarea AgeTech de catre persoanele varstnice, HiNounou ofera aplicatii adecvate acestei categorii de varsta, ce includ ghidare audio pentru utilizator si o interfata simpla de utilizare.
Imbunatatirea detectarii timpurii si a interventiei rapide
Nawal Roy – CEO Holmusk, Singapore
Tehnologia imbunatateste viitorul persoanelor varstnice printr-o combinatie intre detectarea timpurie si interventia mai rapida. Riscul de boli metabolice si tulburari neuropsihiatrice creste pe masura ce imbatranim, iar pentru a oferi ingrijire de inalta calitate la scara mare, avem nevoie ca ingrijirea sa devina mult mai proactiva. Provocarea este ca majoritatea bolilor nu schimba material calitatea vietii unei persoane in stadiile timpurii, astfel ca pacientii expusi riscului nu afla decat mult mai tarziu.
Incepand de la secventierea genomului si ajungand pana la analize avansate, avem acum mijloacele necesare pentru a face fata mai devreme si mai eficient procesului de imbatranire si tulburarilor asociate acestuia.
Principala evolutie tehnologica ce va determina rezultate mai bune la varstnici este maparea evolutiei bolii si o intelegere mai profunda a principalelor motoare ale acesteia.
Omenirea imbatraneste, iar afectiunile asociate acestui proces trec printr-o transformare masiva, insa evolutiile tehnologice fac progrese semnificative in tratarea imbatranirii ca boala in sine.
Asigurarea eticii si responsabilitatii
Daniel Nathrath – fondator si CEO Ada Health, Germania
Este o realitate simpla ca pe masura ce imbatranim sanatatea noastra se deterioreaza. Cu toate acestea, tehnologia de astazi are potentialul de a revolutiona experienta in materie de servicii medicale si de a aduce o schimbare reala in calitatea vietii pe masura ce inaintam in varsta.
O mare parte din aceasta experienta sunt date. Fragmente din datele noastre medicale sunt inregistrate peste tot – in dosare medicale, dispozitive portabile, aplicatii de sanatate si multe altelele. Atunci cand sunt combinate si folosite intr-un mod etic si responsabil, aceste date pot fi puse cap la cap pentru a oferi informatii importante despre sanatatea personala, transformandu-ne intelegerea si in cele din urma modul in care gestionam serviciile medicale la care apelam.
La Ada Health, ambitia este reprezentata de generarea de date corecte, fiabile si de incredere, care ii pot ajuta pe oameni sa detecteze devreme riscurile, dandu-le astfel ocazia de a actiona si de a construi un plan de sanatate proactiv si preventiv, pentru a atenua riscurile bolilor la care pot fi predispusi mai tarziu in viata.
Acest lucru este foarte important atunci cand imbatranim, iar folosirea tehnologiei pentru a gestiona sanatatea personala poate imbunatati nu numai calitatea vietii la varste mai inaintate, ci poate creste si speranta de viata.
Conversatia din jurul informatiilor privind sanatatea si datele digitale a capatat un ritm semnificativ, insa ceea ce vedem acum este doar varful icebergului. Pentru a avea un impact si mai puternic, avem nevoie de o conversatie mai transparenta si de o colaborare pe acest subiect intre clinicieni, companii de tehnologie, factori de decizie politica si oamenii pe care ii deservesc.
Tratarea bolilor netransmisibile
Jim Flatt – CEO si co-fondator Brightseed Bio
Tehnologia de astazi poate extinde speranta de viata si poate fi in beneficiul calitatii vietii noastre atunci cand imbatranim. O oportunitate esentiala se refera la preventia si ameliorarea bolilor netransmisibile, multe dintre care pot reduce dramatic speranta de viata si pot afecta calitatea vietii.
Forager AI, creata de Brightseed, evidentiaza compusi bioactivi care nu au fost inca descoperiti la plante, o descoperire din regatul plantelor ce poate scoate la lumina noi compusi si structuri scheletice care creaza solutii medicale noi. Prin validarea ulterioara in trialuri clinice pe oameni, acesti noi compusi bioactivi pot deveni o parte din regimurile zilnice care imbunatatesc durata de viata adaugand ani in plus la speranta de viata a unei persoane.
Forager a identificat deja compusi naturali din plante pentru a ajuta organismul sa proceseze grasimile nesanatoase. Mai mult, acesti compusi naturali pot oferi puncte excelente de pornire pentru terapii noi in cazul unei populatii varstnice.
Folosirea Inteligentei Artificiale pentru a prezice bolile
Eyal Gura – co-fondator si presedinte al Consiliului, Zebra Medical Vision, Israel
Inteligenta Artificiala va avea un loc mai constant in a ne ajuta sa prezicem bolile si riscurile asociate. Din ce in ce mai multe date devin disponibile, reprezentand astfel un teren fructuos pentru tehnologia care poate monitoriza afectiunile cronice pe masura ce imbatranim.
De pilda, din ianuarie 2022 medicii americani (radiologi) vor incepe sa primeasca rambursari pentru folosirea Inteligentei Artificiale pentru tomografii normale facute periodic, pentru a detecta fracturi vertebrale (un indicator cheie pentru osteoporoza, ce afecteaza 33% dintre femei si 20% dintre barbati dupa o varsta de 60 de ani). Acest prim cod CPT pentru radiologia AI va pava drumul pentru viitor, astfel ca vom vedea un impact mult mai mare al tehnologiei in vietile noastre, pe masura ce inaintam in varsta.
Crearea unei interfete simple
Cyriac Rieding – CEO si co-fondator Earli, SUA
Exista un lucru pe care il vor aproape toate persoanele varstnice: sa ramana cat mai mult timp cu putinta in caselor lor, in loc sa ajunga intr-un azil de batrani si totusi sa fie in siguranta si conectati. Imagineaza-ti un scenariu ipotetic: primul lucru pe care il vede bunica sau mama ta varstnica atunci cand deschide televizorul dimineata este un mesaj video de la tine, inregistrat cu telefonul mobil.
La 4 dupa-amiaza, daca ii place sa joace bridge dar nu are cu cine, nu trebuie decat sa deschida televizorul si va gasi alte trei persoane in varsta, carora le place la fel de mult sa joace bridge si care sunt disponibile pentru un joc prin intermediul televiziunii si serviciilor de voce.
Cumparaturile si le poate comanda dictand pur si simplu o lista de cumparaturi, urmand apoi ca acestea sa-i fie livrate la usa. Cand trebuie sa ia urmatoarea pastila, tot televizorul va fi cel care ii va reaminti, astfel ca seara cand mergi la ea in vizita, veti avea timp pentru o conversatie placuta si nu doar pentru a verifica daca si-a luat pastilele si daca are nevoie de cumparaturi. Intre timp, tu ai aflat deja de la o aplicatie companion ca totul a mers bine astazi, ca mama ta a facut suficienta miscare si ca a comunicat cu alte persoane. Tehnologia este acolo – nu trebuie decat sa punem totul cap la cap intr-o interfata simpla si frumoasa.
Cautarea de solutii
Mainul Mondal – fondator si CEO Ellipsis Health
Persoanele varstnice merita respect, compasiune si bunatate, pentru ca ele au creat lumea asa cum o stim astazi. Le datoram atat lor, cat si noua cei din viitor, sa facem lumea mai buna pentru generatiile care vin, exploatand tehnologia care raspunde crizelor si deficitelor in materie de sanatate fizica si mentala.
Este de datoria noastra sa fim niste servitori mai buni ai lumii, imaginand si inventand evolutii tehnologice ce pot crea solutii pentru parcursuri mai rapide si mai inteligente, astfel incat populatia in varsta sa poata avea o viata mai lunga, mai sanatoasa si mai fericita.
Sursa: https://www.weforum.org/agenda/2021/10/how-can-technology-improve-our-lives-as-we-age-tech-pioneers-and-global-innovators/