Pentru prima data, oamenii de stiinta de la Universitatea de Nord-Vest si o serie de institutii europene au putut stabili o comunicare cu voluntari din cercetarile legate de somn, aflati in mijlocul unui vis lucid.
Oamenii de stiinta au deschis o linie de comunicare bidirectionala, in timp real, cu visatorii lucizi, ce le-a permis sa stea de vorba cu acestia si sa le puna intrebari, primind raspunsuri in timp real, sub forma de miscari ale ochilor. Aceasta actiune ar putea face lumina asupra continutului si structurii somnului si ar putea deschide noi posibilitati pentru tehnologie, entertainment si comercializarea viselor.
Visul lucid are loc atunci cand o persoana devine constienta in timpul somnului (in mod similar personajelor din filmul “Matrix”). Este vorba despre o particularitate psihologica ce a atras de mult timp atentia lumii stiintifice. Un procent estimat de 55% dintre oameni au experimentat unul sau mai multe vise lucide in cursul vietii, in timp ce 25% dintre indivizi au vise lucide odata pe luna sau mai frecvent.
Cercetatorul de la Northwestern, Karen Konkoly, autor principal al studiului, a spus ca “exista studii cu privire la visatorii lucizi care comunica dintr-un vis si care isi amintesc sa execute diferite sarcini. Insa exista un numar destul de limitat de cercetari cu privire la stimulii din visele lucide”.
Potrivit studiului, publicat in jurnalul Current Biology, visatorii lucizi cu experienta au comunicat cu oamenii de stiinta prin miscarea ochilor catre dreapta si stanga. Visatorii au raspuns la intrebari si chiar au rezolvat probleme de matematica in timp real.
“Este fascinant sa stai in laborator si sa pui o serie de intrebari, iar apoi cineva sa iti poata raspunde la una dintre ele. Este un experiment care iti ofera o satisfactie imediata. Nu trebuie sa astepti sa analizezi datele obtinute sau ceva de genul acesta. Poti vedea totul in fata ta, chiar in timp ce dorm” a mai spus Konkoly.
Visatorii au descris ulterior ca au auzit vocile cercetatorilor, ca pe un narator intangibil, care venea din afara visului lor. Per ansamblu, cercetatorii au putut comunica in mod precis si corect cu visatorii in aproximativ 18% din timp. Prin comparatie, in 20% din timp au avut raspunsuri incoerente sau incorecte, ceea ce sugereaza ca totusi o oarecare comunicare a existat. Cercetatorii sunt entuziasmati doar pentru ca au putut stabili o forma de comunicare cu visatorii.
Anul trecut, o echipa de cercetatori de la Dream Lab si Fluid Interfaces Group de la MIT Media Lab a dezvoltat un dispozitiv portabil de tip manusa, numit Dormio, care il ajuta pe utilizator sa isi urmareasca visele si sa interactioneze cu acestea, ajungand in cele din urma chiar sa ii ofere control asupra viselor sale. Dispozitivul poate face asta cu ajutorul unor senzori care detecteaza in ce stare de somn este cel care il poarta, iar cand acesta este in starea hipnagocica (trecerea de la starea de veghe la somn) manusa emite un semnal audio preinregistrat, care il va ajuta sa nu treaca in starea de somn profund, ci sa ramana in starea de semi-luciditate, in care viseaza.
Sursa: https://www.intelligentliving.co/scientists-communicated-with-lucid-dreamers/