Sumar articol:
In fiecare an, cerem din ce in ce mai mult de la gadgeturile pe care le folosim sau cele pe care dorim sa le achizitionam. Ne asteptam ca noile modele sa vina cu un plus de putere, o eficienta imbunatatita si o lista de functii noi, fanteziste, care arata super bine pe o lista de specificatii.
Aceste upgrade-uri vin de obicei la pachet cu o crestere a preturilor, insa cateva dintre gadgeturile premiante ale acestui an reusesc sa ofere upgrade-uri tehnologice interesante pentru sume mult mai mici decat produsele predecesoare sau decat concurenta lor. Insa, chiar si asa, doza aferenta de lux si de rasfat e prezenta!
Marele castigator la categoria best gadget 2020:
Placa video GeForce RTX 3080 de la NVIDIA
Un pas urias pentru gaming
Suntem obisnuiti ca echipamentele hardware pentru computere sa devina din ce in ce mai bune – si mai scumpe, de la an la an. In septembrie, NVIDIA a invins concurenta cu placile sale video RTX 3080. La un pret de 6999 de dolari, 3080 este cu 30% mai ieftin decat predecesorul sau de 999 de dolari, desi ofera mai mult decat dublu la categoria putere. Aceasta se traduce in experienta de gaming 4K la rate ridicate ale frecventei cadrelor (FPS), care ar sufoca cea mai puternica placa video aparuta abia cu un an in urma.
Noua placa video este suficient de robusta incat sa permita o performanta de 120 de cadre pe secunda in casti VR precum Bvalkve Index, pentru o miscare ultra lina in timpul oricarui task. De asemenea, placa reduce cu peste 20% sau chiar mai mult timpii de randare in modelarea 3D in proiecte video.
Nvidia a inghesuit toata aceasta viteza regandind arhitectura GPU si ingustand nucleele de calcul pentru a avea loc un numar mai mare de dublu. Compania a trebuit chiar sa revizuiasca pe deplin sistemul de racire built-in, apeland la un design cu doua ventilatoare si pale uriase ale venilatorului pentru a face fata caldurii. Ca sa rezumam: stacheta GPU a urcat in 2020 mai mult decat a facut-o in ultimele cateva generatii.
Tastatura Magic de la Apple
Transforma iPad intr-un adevarat competitor pentru laptopuri
Incercarea de a echilibra in poala cele mai multe dintre tastaturile iPad este o experienta incomoda si in mod cert incercarea de a-ti propti tableta deosebit de scumpa in zona de asteptare a aeroportului este departe de a fi ideala.
Apple a proiectat un brat in consola pe tastatura sa Magic care poate tine ferm un iPad Pro sau iPad Air la orice unghi, de la vertical la inclinat, in functie de sarcina pe care o ai sau de pozitia in care stai. Noul mecanism foarfeca de sub fiecare tasta iluminata confera, de asemenea, 1 mm in plus de deplasare, pentru o experienta cat mai placuta a utilizarii tastaturii – fara a suferi insa de pe urma problemelor de durabilitate ale nefericitelor taste butterfly de la Apple.
In plus, Magic Keyboard are un port USB-C incorporate, care o conecteaza imediat printr-un incarcator legat la iPad, imediat ce il conectezi prin intermediul suportului magnetic.
Blackmagic Ursa Mini Pro 12k
O camera cinema rezistenta la viitor
Desi televizoarele high-end abia fac primii pasi in lumea redarii 8k Ultra-HD, camera Blackmagic ne face deja cunostinta cu video-urile 12K, ceea ce da fiecarui cadru aproape 80 de megapixeli, cu o rezolutie de 12288 x 6480. Aceasta claritate are utilizarile sale, chiar daca cinefilii mai au inca de asteptat ecrane care sa poata face fata tehnologiei.
De pilda, toti acei pixeli pot fi folositi pentru a capta imagini mai detaliate 4K sau 8K, sau pentru a inregistra la rezolutie full si a taia apoi la post-productie, fara a compromite calitatea imaginii. Si datorita noului algoritm de comprimare hiper-eficient al lui Blackmagic, nu ai nevoie de un desktop care sa coste mai mult decat un sedan de familie pentru a procesa imaginile. Un laptop performant poate face fata foarte bine editarii.
ROG Zephyrus 14 de la Asus
Un laptop extrem de puternic si super-portabil
Asus a facut echipa cu AMD pentru a crea primul laptop cu chip-ul ultra-rapid al acestui an, 4900HS. Combinat cu placa video RTX 2060 de la Nvidia, la numai 1.60 de kg, Zephyrus ofera nivele de performanta la acelasi nivel cu un desktop de gaming.
Ecranul de 14 inch are un display de 120 Hz, iar SSD-ul NVM se misca fara niciun fel de lag. Si in ciuda tuturor acestor capacitati, Zephyrus reuseste in continuare sa ofere mai mult de noua ore de viata de baterie pentru sarcinile de fiecare zi, ceea ce il incadreaza intr-o clasa proprie cand vine vorba despre echilibrarea energiei cu gradul general de utilizare.
Magsafe de la Apple
Incarcarea wireless care se fixeaza pe loc
Incarcarea wireless functioneaza mai bine atunci cand plasezi device-ul direct deasupra bobinei de inductie. Apple garanteaza ca noul iPhone 12 si conectorii sai Magsafe vor atinge punctul sensibil de fiecare data prin utilizarea unui inel de magneti puternici pentru a alinia perfect incarcatorul si device-ul celular. Atractia este atat de puternica incat nu va trebui sa indepartezi accesoriile folosite, asa cum sunt carcasele sau portofelele pentru carduri. Aliniamentul optimizat conduce, de asemenea, la o acumulare mai mica de caldura, si timpi de incarcare cu pana la 50% mai rapizi, in comparatie cu un pad de incarcare wireless tipic.
Android 11 Voice Access de la Google
Comenzile vocale care nu se ratacesc printre cuvinte
Unii utilizatori – in mod deosebit persoanele cu deficiente de vedere sau probleme de mobilitate – se bazeaza pe comanda vocala pentru a gestiona cele mai multe dintre activitatile pe care le fac pe telefon. De obicei, acest lucru necesita ca sistemul de operare sa atribuie valori numerice fiecarui element de pe ecran.
Dar Android 11 poate parcurge si analiza ceea ce se intampla pe ecran, permitand utilizatorilor sa faca trimitere la aplicatii dupa nume, in loc sa fie nevoiti sa parcurga cifre arbitrare. Acest tip de analiza semantica permite software-ului atat sa identifice, cat si sa interactioneze cu elemente individuale ale paginilor web – cum ar fi imaginile si campurile de text – pentru o navigare mai usoara pe internet.
Acest tip de comanda vocala functioneaza deja cu o precizie impresionanta intr-o varietate mare de aplicatii, iar capacitatile sale se vor extinde in mod cert in viitor.
Display cu frecventa adaptabila de la Samsung
Un ecran de smartphone care economiseste bateria
Cu cat ecranul telefonului se reincarca mai des, cu atat glisarea pe ecran va parea mai lina si fara probleme. Desi este un avantaj pentru ochi, pentru bateria telefonului este o adevarata provocare. Displayul cu frecventa variabila al lui Samsung, care a fost lansat pe Galaxy Note 20 poate reincarca ecranul de pana la 120 de ori pe secunda in timpul activitatilor cu miscare intensa, precum scrollingul si jocurile.
Aceasta rata de refresh este practic dubla fata de frecventa pe care o intalnim la majoritatea telefoanelor. In schimb, atunci cand te uiti la o imagine statica sau citesti un text, ea scade automat pana la 10 refresh-uri pe secunda, pentru a reduce utilizarea bateriei cu pana la 60%.
Chiar fara sa ajusteze miscarea fina, display-ul OLED smart promite economii de energie cu peste 20% mai mult fata de ecranele obisnuite, ceea ce inseamna ca vei putea practic sa te bucuri de aceste efecte vizuale line fara sa te simti legat de o sursa de energie.
Kaleido de la E Ink
E-readerul color, pentru lumea reala
Display-urile alb-negru cu rata de refresh scazuta se bazeaza in mod frecvent pe o tehnologie numita R Ink care are cateva avantaje fata de ecranele obisnuite. In primul rand este mult mai eficienta in ceea ce priveste durata de viata a bateriei. In al doilea rand, textul simplu este mai usor de citit, fara sa iti oboseasca ochii. Insa marele dezavantaj este lipsa culorii. Acest lucru s-a schimbat anul acesta, cu ajutorul tehnologiei Kaleido E Ink, care a aparut intr-o gama de readere din 2020.
Ecranele Kaleido ofera 4096 de culori, gratie unui set de filtre care sta deasupra stratului tipic de tus si creaza diferite nuante – similar modului in care functioneaza multe HDTV-uri. Acest concept de baza a tot plutit in aer de peste un deceniu, dar aceasta este prima data cand e-readerele color au fost gata sa ajunga pe piata mai mult decat sub forma unei noutati dezamagitoare.
Odyssey G9 de la Samsung
Un ecran de computer care se intinde cat poti vedea cu ochiul
Daca ai extinde curba monitorului de 49 de inch al lui Samsung pentru a face un cerc complet, acesta ar avea o raza de aproape un metru – o masuratoate reprezentata ca 1000R. Acest arc este mult mai substantial decat al unui display tipic curbat, care in general se invarte in jur de 1800R.
Designul se potriveste in principiu formei ochiului, astfel incat displayul iti umple in mod natural campul de vedere fara sa te oblige sa faci eforturi pentru a vedea marginile. Dincolo de forma sa, G9 promite, de asemenea, si o rata de raspuns rapida, de 1 milisecunda, ca si o rezolutie de 5120×1440, suficient cat sa cuprinda zeci de coloane TweetDeck pentru un scroll maxim.
Think Pad X1 Fold de la Lenovo
Primul ecran pliabil de laptop care transcende noutatea
Lenovo a petrecut mai bine de patru ani dezvoltand ThinkPad-ul sau pliabil, care utilizeaza un ecran de tableta pliabila pentru a imita forma articulata a unui laptop. Afisajul OLED a fost testat pentru a se deschide si inchide in siguranta de peste 30.000 de ori.
Complet deschis, el functioneaza ca o tableta HD de 13,3 inch. Sau il poti indoi la jumatate si, iar dupa ce ii fixezi tastatura magnetic, care se stocheaza in ecranul pliat, sa il poti folosi in siguranta in timpul transportului. Vei avea, astfel, un laptop in toata puterea cuvantului, alimentat de Intel. X1 Fold promite pana la 8,5 ore de autonomie sau o utilizare obisnuita la o singura incarcare si a fost testat la aceleasi standarde istovitoare ca si celelalte aparaturi puternice ThinkPad de la Lenovo.
OneR de la Insta 360
O camera care isi schimba forma
Probabil ca majoritatea persoanelor nu au nevoie de o camera autentica de 360 de grade, dar sistemul modular al Insta360 ofera un gadget mai rezonabil pentru toata lumea, folosind functia dubla. Datorita modului “action camera”, OneR este un echipament 4K cu functii complete, rezistent la apa, pana la o adancime de pana la 4.5 metri.
Pe modul de 360 de grade, vei avea parte de o pereche de obiective care capteaza imagini surround de 5,7 K, pe care le poti viziona apoi cu o casca VR sau cu o aplicatie VR precum cea de la YouTube. Alternarea intre cele doua moduri este la fel de simpla ca si cum te-ai juca cu Lego.
Sursa: https://www.popsci.com/story/technology/best-gadget-innovations-2020/