Sumar articol:
Hotelul Fife Arms din Braemar, gazda faimosului eveniment anual Braemar Gathering (Jocurile din Highland) este amplasat in inima uneia dintre cele mai frumoase zone din Highland-ul scotian, Parcul National Cairngorms, al doilea cel mai mare parc national din Marea Britanie.
Oriunde te uiti esti intampinat de privelistile excelente ale peisajelor minunate si ale muntilor, ideale pentru vremurile pe care le traim, in care spatiul si aerul curat sunt esentiale. Hotelul a fost inchis incepand din luna martie, ca urmare a pandemiei COVID-19, dar si-a redeschis portile incepand din august, cu toate masurile de siguranta care se impugn si pe care le poti astepta de la un hotel de lux (inclusiv verificarea temperaturii, masti pentru angajati, o multime de dezinfectant pentru maini si circuite unidirectionale).
Iar pentru a marca redeschiderea The Fife Arms, cunoscut pentru superba sa colectie de arta, a lansat pe data de 8 august si o lucrare de arta contemporana semnata de artistul scotian castigator al premiului Turner, Martin Creed. Instalatia cu o lungime de 12 metri, colorata neon, are un mesaj extrem de adaptat vremurilor pe care le traim – “Totul va fi bine” – si este localizata in afara castelului, avand drept fundal peisajul dramatic al lantului muntos Cairngorms.
Pitorescul rau Dee curge pe langa hotel, iar la distanta scurta de mers pe jos vei gasi aici o serie de poteci pentru drumetie, ce traverseaza zonele impadurite de deal. Cataratorii mai ambitiosi pot alege din cei 24 de Munros (munti cu o inaltime de peste 900 de metri), cei mai inalti munti din Parcul National Cairngorms. Nu e deloc de mirare de ce Reginei Elizabeta a II-a si Printului Charles le place sa petreaca atat de mult timp in aceasta zona, situata de altfel la doar cativa kilometri de Castelul Balmoral.
Pe firul istoriei
In zona exista de foarte mult timp asociatii regale, datorita Jocurilor Traditionale din Highlands, la care participa intotdeauna un membru al familiei regale, iar The Fife Arms a fost deschis de catre Regina Victoria in anul 1856 ca hotel de lux. 150 de ani mai tarziu, in ianuarie 2019, printul Charles a deschis hotelul nou renovat, restaurat foarte frumos astfel incat sa ajunga la splendoarea sa victoriana originala, dar cu caracteristici contemporane de asemenea.
De la deschiderea sa in 1856, The Fife Arms a continuat sa fie un hotel de lux pana in cel de-al doilea razboi mondial, intrand apoi intr-un declin lent si devenind in cele din urma o optiune ieftina de cazare pentru excursii cu autocarul. Transformarea recenta remarcabila prin care a trecut aceasta proprietate este opera dealerilor elvetieni de arta Iwan si Manuela Wirth, a echipei de arhitecti de la Moxon si a designerilor de interior de la Russell Sage. Dupa ce au vizitat zona Braemar si s-au indragostit de aceste locuri, sotii Wirth au achizitionat in 2014 The Fife Arms si au inceput lucrari ample de renovare ale cladirii clasificate pe atunci ca Grade II. Iwan si Manuela Wirth sunt bine cunoscuti pentru galeriile lor de arta de succes din Londra, New York, Los Angeles, Hong Kong, Zurich si Bruton, Somerset.
Si desi deschiderea unei noi galerii Wirth in Menorca, Spania, a fost amanata anul acesta de COVID-19, vara nu a fost lipsita de expozitii virtuale acolo. In ultimii ani, sotii Wirth s-au lansat si in domeniul hotelier, cu Manuela, un restaurant situat in galeria lor din Los Angeles, unul in subsolul galeriei din Somerset, Durslade Farmhouse, o proprietate de inchiriat cu 6 camere si The Roth Bar&Grill.
Toate aceste afaceri din mediul rural ale sotilor Wirth au ca obiectiv protejarea culturii locale, conexiunile cu comunitatea locala si impactul pe termen lung al proiectelor lor. Ei au facut asta cu succes in Bruton si par sa faca acelasi lucru si in Braemar.
The Fife Arms – 46 de camere incarcate de istorie si arta
Proprietatea, deschisa de numai un an, a primit deja distinctia de cel mai bun hotel din UK din partea The Sunday Times, in ghidul celor mai bune 100 de hoteluri britanice. Iar premiul este cu siguranta unul bine meritat, pentru ca The Fife Arms ofera mult mai mult decat un hotel standard de lux. Nu doar cazarea, mancarea si serviciile de aici sunt superbe, dar cu peste 16.000 de lucrari de arta in intreaga cladire, te vei simti ca si cum ai locui intr-un muzeu de arta.
Conceptul de design, supervizat de Russell Sage Studio, este fabulos si include tartan (inclusiv cel propriu al The Fife Art) si tweed realizat de Araminta Campbell din Edinburgh, iar gradina a fost transformata de catre Jinny Bloom. S-au facut eforturi evidente pentru a mentine si a lucra cu caracteristicile victoriene ale hotelului, adaugand si designul clasic scotian, precum si cateva tuse contemporane.
Cazarea la The Fife Arms este foarte speciala, cu 46 de camere cu tematica unica, mergand de la camere mici de ferma pana la apartamente somptuoase cu paturi cu baldachin. Cele mai bune camere sunt Apartamentele Regale – numite dupa oaspetii nobili si eleganti, Apartamentele Victoriana – ce reflecta istoria hotelului cu mobila din secolul al XIX-lea, tapet din perioada si lucrari de arta originale. Camerele Scottish Culture sunt numite dupa figuri istorice influente, printre care si Robert Louis Stevenson, care a scris o parte din “Comoara din Insula” in Braemar.
Decoratiunile bine gandite si elegante pe care le regasim in toate camerele includ antichitati, lucrari de arta si obiecte interesante. Apartamentele cuprind, de asemenea, si
o cada din cupru de sine statatoare si dus, iar unele dintre ele au zone separate de lounge si semineu. Unul dintre preferatele oaspetilor este Apartamentul Indian, numit astfel dupa asistentul si confidentul apropiat al Reginei Victoria, Abdul Karim. Un semineu ornat, textile victoriene si un birou de scris antic, cu o priveliste asupra satului, sunt doar cateva dintre caracteristiciile incantatoare ale acestui apartament.
Pentru cina si bauturi, proprietatea are si un bar modern, numit The Flying Stag, si un restaurant chic de lux, The Clunie Dining Room, ambele servind mancaruri scotiene moderne sub conducerea chef-ului Tim Kensett (care a lucrat si pentru Storico, New York sau The River Cafe din Londra). Meniul cuprinde produse sezoniere de la fructe de mare proaspete pana la vita si vanat din Highland, provenite in mare parte de la furnizori locali, vanatori si fermieri. Inainte si dupa cina poti bea un cocktail in barul chic Elsa, decorat in stil art deco, numit astfel dupa designerul italian de fashion Elsa Schiaparelli, unul dintre oaspetii frecventi ai hotelului, alaturi de Coco Channel.
Colectia de arta
La The Fife Arms este expusa o parte din colectia impresionanta de arta a proprietarilor, plus lucrari de arta noi, comandate special si specifice locatiei. Oriunde te uiti, esti intampinat de pictura interesanta, de fotografie sau sculptura, iar cu peste 16.000 de lucrari de arta si antichitati, poti petrece ore intregi alaturi de aceasta colectie.
Lucrarea lui Picasso, “Mousquetaire Assis” se afla in sufragerie, in timp ce portretul izbitor facut de Lucian Freud fiicei sale Annie se afla deasupra unei canapele din lobby. O pictura de Keith Tyson se contureaza mare deasupra scarii principale, desi se pare ca aceasta ar fi fost vanduta si va fi coborata in curand. Un “Paianjen” gigant al lui Louise Bourgeois domina curtea interioara. Pianul vechi si decolorat al lui Mark Bradford canta o compozitie a muzicianului american de jazz Robert Glasper, in timp ce fotografii alb negru de Cecil Beaton si fotografiile Elsei Schiaparalli facute de Man Ray sunt expuse in barul Elsei.
De asemenea, hotelul are in colectie si piese valoroase din epoca victoriana, inclusiv “A stag shot by John Brown”, un desen in creion si acuarela facut chiar de catre Regina Victoria.
Un semineu rar (unul dintr-o serie de patru facute) cu povestile lui Robbie Burns sculptate in lemn de nuc este o piesa de arta ornate incredibil. O pictura a unui vultur, realizata de artistul german Gerhard Richter atarna si ea in dining room. La The Fife Arms exista in biblioteca chiar si o pictura a batranului maestru Peuter Brueghel cel Tanar, alaturi de un model in ceara destul de ciudat, in marime naturala, al Reginei Victoria.
Iata, asadar, ca ai ce vedea daca iti propui sa pornesti in descoperirea colectiei de arta de la The Fife Arms.
Piesele specifice locului au fost comandate de la unii dintre artistii reprezentati de Hauser&Worth. Interiorul restaurantului a fost transformat de catre artistul argentinian Guillermo Kuitca care a acoperit peretii in stil cubist, abstract. Lucrarea, intitulata The Clunie River Mural este un raspuns la un peisaj asbolut dramatic ce inconjoara hotelul si a fost pictat in perioada in care Kuitca a stat la Braemar, timp de cateva saptamani.
Un candelabru comandat special, facut cu ajutorul unor instrumente din otel inoxidabil de catre artistul Indian Subodh Gupta atarna dramatic in sala privata de luat masa. Iar tavanul livingului este un adevarat vartej gigantic de culori, realizat de artistul chinez Zhang Enli.
The Fife Arms inseamna mai mult decat arta
Dincolo de colectia fabuloasa de arta, nicio sedere la The Fife Arms nu ar fi completa fara drumetiile pe munte. Extrem de salbaticul si spectaculosul Parc National Cairngorms se afla exact dincolo de usa hotelului, asa ca posibilitatile de drumetie sunt nelimitate.
The Fife Arms ofera o serie intreaga de plimbari auto-ghidate care sunt adecvate excursionistilor de orice nivel, inclusiv o plimbare circulara de-a lungul Raului Dee, o alta prin padurile de pin si altele in susul dealurilor si muntilor din zona. Stafful prietenos al hotelului iti poate aranja, de asemenea, si picnicuri si alte activitati asemanatoare.
Angajatii (“ghillies” in galeza) ofera un serviciu unic de concierge, avand grija de orice nevoie a oaspetilor hotelului, de-a lungul sederii lor, 24 de ore din 24. “Am fost inspirati de povestea lui John Brown, favoritul Reginei Victoria, ghillie-ul suprem” explica managerul general al hotelului, Federica Bertolini, “insa fiecare membru al staff-ului nostru este un ghillie la Fife Arms, suntem cu totii aici pentru oaspetii nostri”. O experienta cu adevarat speciala, creata de ghillie-ul sef, Andrew Seward, este o plimbare ghidata la Auctavan, un sat abandonat pe un varf de deal, cu cateva cladiri inca ramase in picioare.
The Fife Arms a facut echipa cu Julian si Katy Fennema (Katy fiind nascuta in Braemar si fosta cantareata la oboi, alaturi de Orchestra Nationala Regala din Scotia), proprietarii Braemar Highland Experience, care conduc plimbarea ce se incheie la Auctavan cu privelisti uimitoare, un picnic si o degustare de vinuri.
Daca vrei sa incerci si tu experienta The Fife Arms, si sa calatoresti in Braemar, Aberdeenshire, Scotia, pretul unei camere duble in hotelul – galerie de arta porneste de la 230 de lire sterline cu mic dejun inclus.
Daca nu vii cu masina, British Airways are zboruri zilnice de pe aeroportul Heathrow din Londra catre Aberdeen sau Inverness, iar hotelul iti va aranja transferul de la aeroport. Poti zbura, de asemenea, pana la Dundee, de pe London City, cu Logonair.